Öğrenci Kariyeri Banner

Yaratıcılığınızı 10 Adımda Geliştirin!

Yaratıcılığınızı 10 Adımda Geliştirin!

1. Kendimizi Yaratıcılığa Adamalıyız

İlk aşama olarak yaratıcılık için ilk adım kendimizi tanımak ve yeteneklerimizin farkına varmak olduğunu bilmeliyiz. Hangi yaratıcı yeteneklere sahibiz bunu tespit etmeliyiz. Yeteneklerimizi daha çok geliştirmeye özen göstermeliyiz. Her gün biraz da olsa zaman ayırarak becerilerimizi geliştirebiliriz ancak bu noktada ertelemememiz çok önemli. Kendimize belirli hedefler koymalıyız ve hedef doğrultusunda planlamalarla çalışmaya başlamalıyız.

2. Uzman Olmalıyız

Yaratıcılığımızı geliştirmek istiyorsak eğer yaratıcı olmak istediğimiz alanda uzman olmalıyız. Konu hakkında kısıtlı bilgiyle yaratıcı olmak pek de mümkğn değildir. Konuyla ilgili bilgilerimizin çokluğu, yenilikçi fikirler düşünebilmemize olanak sağlayacaktır.

3. Merakımızı Ödüllendirmeliyiz

Merak etmek bizlere bilginin kapısını açar, araştırma yapmaya teşvik eder. Edindiğimiz her bilgi bizlere yeni bir şey katmaktadır. Bu da yaratıcılığımızı kullanırken oldukça işimize yarayacaktır. 

4. Risk Almalıyız

Bir konuda yaratıcı fikrimiz varsa sonucu her ne olursa olsun risk almalıyız. Sonucunda olumsuz da olsa bize tecrübe kazandıracağını unutmamalıyız. Başarısızlıklarımızı öğrenip ders çıkartarak başarıya ulaşabiliriz. Her başarısız sonuçta yeni yol arayışına girmek bize yaratıcı fikirlerin de kapısını açacaktır. Ancak bu noktada mantıklı riskler almak önemli, olabildiğince ileriyi görmeye çalışarak karar almanız gerekiyor.

5. Güven Oluşturmalıyız

Bir alanda yeteneğimiz varsa eğer, kendimize güvenmemiz gerekmektedir. Eğer yetenekli olduğumuz alanda kendimize güvenmiyorsak, güvensizliğimiz yaratıcılığımızı bastırabilir, sonucunda pes edebiliriz. Attığımız her adımı not ederek ilerlemelerimizi görebiliriz. 

6. Yaratıcılığa Zaman Ayırmalıyız

Yaratıcılığa zaman ayırmamız, yeteneğimizi geliştirmemiz konusunda bize fayda sağlayacaktır. Eğer ki konu hakkında sürekli düşünüyor, “yapmam gerek” diyor fakat erteliyorsak hep aynı şeyi düşünürüz. Bu döngüde kaybolup gideriz. Zaman ayırarak yeteneklerimizi geliştirebilir dolayısıyla da döngüde kalmayarak yeni yaratıcı fikirler edinebiliriz. 

7. Olumsuz Tutum Karşısında Bu Durumun Üstesinden Gelmeliyiz

Yaratıcı fikrimiz olduğunda kendi düşüncelerimiz ya da çevremizin düşünceleri bizlere olumsuz tutum sergileyebilir. Olumsuz tutumlar karşısında motive eksikliği yaşarsak eğer, o konuya ilgimiz azalacaktır. Yeteneğimizin zayıflamasına neden olacaktır. Bu sebeple olumsuz tutumlar karşısında dimdik ayakta durmalı, olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmeliyiz. 

8. Başarısız Olmaktan Korkmakla Savaşmalıyız

Başladığımız işte ilerlerken başarısız olmaktan korku duyabiliriz. Hata yapacağımızı ya da bunca çabanın boşa gideceğini düşünebiliriz. Bu tür korkularımızın olması, ilerlememizi kötü şekilde etkileyecektir. Hatalarımızında  sürecin parçası olduğunu bilmeliyiz. Hatalardan olgunlukla ders çıkarıp yolumuza devam etmeliyiz.

9. Beyin Fırtınası Yaparak Yeni Fikirler Üretmeliyiz

Beyin fırtınası yaparak yeteneğimizin olduğu konuyla ilgili daha fazla fikir edinebiliriz. Her ne kadar saçma olduğunu düşündüğümüz fikirler de ortaya çıksa, çıkan tüm fikirler üzerine düşünmeliyiz. Olabilecek tüm fikirleri düşündükten sonra her biri için çözüm yolu aramak, saçma olduğunu düşündüğümüz fikirden bile yaratıcı fikir edinmemizi sağlayabilir.

10. Çoklu Çözüm Yolları Keşfetmeliyiz

Sorun olacağını düşündüğümüz adıma yaklaşırken çözüm yolu aramaya başlamalıyız. Hemen ilk çözüm yoluyla harekete geçmek yerine üzerine düşünerek daha doğru karar vermek ileride çıkabilecek problemleri de ortadan kaldırabilir. Bu sayede yaratıcılığımızı geliştirirken problem çözme konusunda da gelişebiliriz.

Unutmamalıyız ki yaratıcılık doğuştan gelmez, geliştirilir.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.