Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zekanın İşe Alım Sürecine Etkileri!

Yapay Zekanın İşe Alım Sürecine Etkileri!

ChatGPT, hayatımıza girdiği günden beri ortaya çıkardığı işlerle sık sık gündeme geliyor. Neredeyse her konuda yazılar üreten popüler sohbet botunun iş başvurularında da kullanılıyor olması tartışma yarattı.

2022'den beri neredeyse tüm dünya tarafından yaygın olarak kullanılan sohbet botu, öğrencilerin ödevlerini yaptırmasıyla da sık sık gündeme gelmişti. Yapılan bir araştırma, adayların hem iş başvurularında hem de CV ya da önyazı hazırlama konusunda ChatGPT gibi yapay zeka araçlarından yardım almaya başladığını ortaya koydu.

Üstelik şirketlerin insan kaynakları yetkilileri de bu durumun farkında. Ancak, yapay zeka kullanımı her şirket için olumsuz ya da kaygı verici bir şey olarak görülmüyor.

'Arkadaştan Yardım İstemenin Dijital Versiyonu'

BBC’de yer alan bir habere göre, İngiltere'de Luton merkezli istihdam ve işe alım danışmanlık şirketi Adam Nicoll'un yöneticilerinden Adam Nicoll, yapay zeka kullanılarak yapılmış başvuruların hemen anlaşıldığını çünkü kusursuz oldukları halde başvuranın kişiliği hakkında hiçbir ipucu vermediğini belirtiyor.

Ancak Nicoll, yapay zeka kullanımını iş başvurusunda bir hile gibi görmediğini söyleyerek bu durumu "Arkadaşınızdan CV yazımı için yardım istemenin dijital versiyonu" olarak gördüğünü ifade ediyor.

Nicoll, "Başvurularda CV ile birlikte yollanan mektup zaten yıllardır önemini yitiriyor. İşe alım yapanlar 200 kelimelik mektup bir yana 10 saniyelik özetleri bile göz ucuyla tarıyor. O yüzden başvuru mektupları en iyi olasılıkla formalite gibi bir şey, gerçekten önemsiz" diyor.

Günümüzde işe alım yapanların çoğunlukla adayın sosyal medya ve LinkedIn profillerine bakarak, kişi özelliklerini anlamaya çalıştıklarını dile getiren Nicoll, uzmanların da artık yavaş yavaş standart işe alım süreç ve yöntemlerinin yerlerini yenilerine bırakacağını düşündüğünü söylüyor.

Nicoll, buna örnek olarak, mülakat öncesi başvurularda yapay zeka kullanımı yaygınlaştığı için, başvurularda teknolojinin yapamayacağı daha yaratıcı şeylerin ölçüleceği, adayın soyut düşünce yeteneğini test edebilecek kriterlerin yaygınlaşabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar da konuya ilişkin yaptıkları açıklamalarda, mülakatlara işe alımda daha fazla ağırlık verilebileceğini, böylelikle adayın yumuşak becerileri ve kültürel olarak iş ortamına uygunluğu gibi niteliklerinin daha kolay değerlendirilebileceğini ifade ediyorlar.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.