Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zeka Hayat Kurtardı!

Yapay Zeka Hayat Kurtardı!

Gazi Üniversitesi'nde beyin tümörünün yapay zeka sayesinde tespit edilmesi bir hastanın hayatının kurtulmasına sebep oldu.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören 46 yaşındaki bir kadın hasta, beyin tümörünün yapay zekâ sayesinde tespit edilmesi ile bu alandaki ilk klinik vaka olarak tıp tarihine geçti.

Yapay Zeka Bir Hastanın Hayatını Kurtardı!

Baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran bir kadın hastadan doktoru manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkiki istedi. MRG sırasında hastanın gerçek zamanlı hasta verilerini analiz eden bir yapay zekâ algoritması ile tümörü tespit edildi ve hastanın hayatı yapay zeka sayesinde kurtarıldı.

Journal of Neurosurgery: Case Lessons dergisindeki bir bir makaleye göre bu olay, MR çekiminde yapay zekâ algoritması tarafından teşhis edilen, erken teşhis sayesinde hastaya en uygun tedavinin hızlı bir şekilde uygulandığı ilk klinik vaka olarak kayıtlara geçti.

Yapay zekâ, MR görüntülerinin kaydedildiği hastane sistemine uygun hale getirildi ve çekilen beyin MR'ının anormal bir durum gösterip göstermediği 5-10 saniye arasında değişen kısa bir sürede tespit edilebiliyor.

GSM operatörünün görüntülü mesaj servisine uyumlu hale getirilen yapay zekâ, MR'da çekiminde bir anormallik gördüğünde doktorların cep telefonuna anında mesaj atıyor ve MR görüntülerini doktorlara iletiyor.

Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde MR çektiren her hastanın sonuçları anında doktorlara ulaşıyor. MR cihazındaki görüntüler anında yapay zekâ tarafından analiz ediliyor.

Bu projenin ayrıca Türkiye'de herkesin kullanımına imkan sağlayarak sunulan ve gerçek ortamlarda da kullanılabilen ilk proje olduğu söyleniyor.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.