Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarları Açıklandı!

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarları Açıklandı!

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarları TOP500 listesinde yayınlandı. 1993 yılından beri yılda iki kez dünyanın en iyi süper bilgisayarlarının listesini oluşturan TOP500, 2023 yılının ilk yarısına dair sonuçları paylaştı.

Paylaşılan verilere göre, Intel ilk 500'de daha fazla sayıda süper bilgisayara sahip ancak AMD'de de zirve yarışında onu yalnız bırakmıyor. AMD, dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayar sisteminin 121 tanesi oluşturuyor.

Ayrıca paylaşılan verilerde, dünyanın en hızlı süper bilgisayarının AMD Frontier olduğu görülüyor. 1.194 exaflop'luk performans değerine sahip olan süper bilgisayar hızıyla ve verimliliğiyle kullanıcıları etkiliyor. 

Zirvede AMD ve Intel Yarışı Devam Ediyor!

TOP500 listesinde yer alan süper bilgisayarların çoğunluğu Intel'e ait. Ancak bu yıl listeye giren 44 süper bilgisayarın 21 tanesi AMD'ye ait.  Tüm bu istatistiklere baktığımızda AMD'nin ivmesel olarak Intel'den daha iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca AMD, yapay zeka ile ilgili ölçümlerin yapıldığı HLP-MXP testlerinde de dünyanın en iyisi konumundadır.

AMD şuan yeni bir süper bilgisayar üzerinde çalışıyor. "El Capitan" olarak isimlendirdiği bu süper bilgisayar, 2-exaflop performans için AMD'nin CPU ve GPU'larından faydalanıyor. 2023'ün sonlarına doğru kullanıma sunulması beklenen bu süper bilgisayar, TOP500'ün yeni birincisi olacak gibi duruyor.

İşte Dünyanın En Güçlü Bilgisayarları:

  1. AMD Frontier
  2. Fujitsu Supercomputer Fugaku
  3. AMD LUMI
  4. Intel Leonardo
  5. IBM Summit
  6. IBM Sierra
  7. Sunway TaihuLight
  8. AMD Perlmutter
  9. AMD Selene
  10. Intel Tianhe-2A

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.