Yazmayı seviyorsanız veya belli süre zarflarında yazıyorsanız, büyük ihtimalle fark etmeden bile olsa writer’s block’a yakalanmışsınızdır. Yazan herkeste oldukça sık rastlanan bir durum olan writer’s block, Türkçeye yazar tıkanıklığı olarak çevirilebilir. Bu durum en basit tanımıyla, yaratıcılığın azalıp kişinin yeni şeyler yazmasını engelleyen bir durumdur. Tahmin edileceği üzere en sık yazarlarda görülse de yazmayı seven, sık aralıklarla yazan herkeste de oldukça sık rastlanır.
Writer’s block yaşarken kendinizi dakikalar, saatler ve bazen günlerce boş bir sayfaya veya ekrana bakarken, sanki kafanızda bir şey kelime ve fikir akışını durdurmuş gibi hissedebilirsiniz. Bu durumun kesinlikle yeterince iyi olamamak veya odaklanamamakla ilgili olmadığını bilmek burada önemlidir. Writer’s block yazarlar arasında oldukça yaygın bir problemdir. Ünlü yazarlar, gazeteciler, köşe yazarları ve çok daha fazla yazar bu problemi yaşayabilir.
Hatta, bu sorundan yıllar boyunca bir sürü ünlü yazar muzdarip olmuştur. Bu isimlerin arasında F. Scott Fitzgerald, Tolstoy, Virginia Woolf, J.K. Rowling ve şarkı sözleri yazan Adele ve çok daha fazlası bulunuyor.
Peki writer’s block’un üstesinden gelmek için ne yapılabilir?
Writer’s block, çoğu zaman kesin çözümü olmayan bir durum olsa da ondan sıyrılmak için yöntemler mevcuttur. Eğer siz de bu sorundan muzdaripseniz, işte deneyebileceğiniz birkaç yöntem:
1. Mola verin ve kafanızı başka yerlere odaklayın. Birkaç gün sonra tekrar döndüğünüzde, önünüzdekine başka bir gözle bakacaksınız.
2. Bir süre monoton işler yapın. Temizlik yapın, evinizi düzenleyin… Yani beyninizin yaratıcı kısmını bir süre kapatın. Bu sizin hem konu üzerinde fazla düşünmenizi hem de kendi üzerinize fazla gitmenizi engelleyecektir.
3. Ne yazdığınızı umursamadan yazmayı deneyin. Konunuzu, grameri, cümleleri umursamadan yazın. Ne yazdığınız burada önemli olmasa da sorunu aşmanıza yardımcı olabilir.
4. Yazdıklarınıza aşırı eleştirel yaklaşmayın ve tekrar tekrar okumayın. Bunu yapmak sizi strese sokacaktır ve stres, bu sorunu sadece körükleyecektir. Yazdığınız kısma düzenlemelerinizi yaparken tekrar dönmeniz daha mantıklı olacaktır.
5. Yazdığınız şeyin başka bir kısmıyla uğraşın. Mesela bir kurgu üzerine çalışıyorsanız ve tıkanmışsanız, yazmaya ara verin ve yazdığınız şeyin başka noktalarına odaklanın. Karakter, hikâye ve olay haritaları çıkarmak bazen hem yazmanıza yardımcı olur hem de yazdığınız şeye olan odağınızı arttırır.
6. Eğer sorununuz başlamaksa, önce nereyi yazdığınızın önemli olmadığını hatırlamaya çalışın. Bir şeyi yazmak için önce başlangıç kısmını yazmak zorunda değilsiniz. Nereden başlamak daha uygun geliyorsa oradan başlayabilirsiniz.
7.Eğer yazacağınız şeyin ilk taslağının üzerinde fazla duruyorsanız, bu sizi tıkanıklığa iten şey olabilir. Bu sebeple ilk taslağın üzerinde fazla durmayın. Unutmayın, her zaman geri dönebilirsiniz. Düzenleme kısmının niye var olduğunu hatırlayın, işiniz bitince zaten oraya gideceksiniz!
Her ne kadar writer’s block’u yok etmek için bir ilaç olmasa da onu yenecek de kişinin kendisidir. Umarız ki eğer bu sorunla mücadele ediyorsanız, en kısa sürede kaleminizin veya ekranınızın başına dönersiniz. İyi yazmalar!
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Kesinlikle Bilmeniz Gereken Dil ve Anlatım Kuralları