Öğrenci Kariyeri Banner

WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesini Kabul Etmemiz Halinde Hangi Verilerimiz Paylaşılacak?

WhatsApp’ın Yeni Gizlilik Sözleşmesini Kabul Etmemiz Halinde Hangi Verilerimiz Paylaşılacak?

WhatsApp son günlerde, kullanıcılarına yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmelerini aksi takdirde uygulamayı telefonlarından silmeleri yönünde bir uyarı gönderiyor.

WhatsApp, sözleşmeyi 8 Şubat’a kadar kabul etmeyenlere telefonlarından uygulamanın silineceğine yönelik uyarı yapıyor. Hâl böyle olunca, Türkiye ve Dünya’da birçok kullanıcı, WhatsApp uygulamasını silme kampanyasına katıldı.

Şimdi hepimizin aklında tek bir soru: WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmemiz halinde hangi verilerimiz Facebook ile paylaşılacak?

Wired dergisi, son değişikliğin uçtan uça şifreleme uygulamasını etkilemediğinin altını çiziyor. Yani gönderdiğiniz mesajlar, içerikler ve fotoğraflar sadece kendi telefonunuzda ya da gönderdiğiniz kişilerin telefonunda görüntülenecek. WhatsApp ve Facebook bu mesajların içeriğini görüntüleyemiyor. WhatsApps’ın Facebook ile paylaştığı veriler şu şekilde: Telefon numaranız, uygulamayı ne kadar süre ve ne sıklıkla kullandığınız, cihazınızla ilgili bilgiler, diğer kullanıcılarla nasıl bir etkileşimde bulunduğunuz, IP adresiniz, bataryanın sağlığı, işletme sisteminiz, tarayıcı verisi, uygulamanın versiyonu, mobil ağ, dil ve zaman dilimi. Ayrıca WhatsApp’a en başta verdiğiniz izne göre ödeme verileriniz ve konumunuz da Facebook ile paylaşılabilen veriler arasında olacak.   

Forbes dergisi, WhatsApp’ın metaveri (üst veri) topladığına vurgu yapıyor.  Forbes, WhatsApp’ın kimi tanıdığınız, kiminle mesajlaştığınız, ne zaman ve hangi sıklıkla konuştuğunuz gibi verileri paylaştığını dile getiriyor.

Paylaşımlarınıza uygun reklamlara maruz kalabilirsiniz

TechRadar adlı haber sitesi, WhatsApp’ın statünüz, hikayeleriniz ve profil fotoğraflarınızı da paylaştığını dile getirerek bunlara uygun reklamlara maruz kalabileceğinizi ifade ediyor.

Örneğin uygulamada kahve içtiğinize dair bir paylaşımda bulunursanız, bu tüketim alışkanlığınıza dair reklam görme olasılığınız da artacaktır.

 

Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Kararını Erteledi!

WhatsApp Sözleşmesini Kabul Etmek İstemeyenler İçin 5 Alternatif Mesajlaşma Uygulaması

 


Rezzan Açıkgöz

İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.