Öğrenci Kariyeri Banner

Wabi-Sabi Felsefesi Sayesinde Sadeliği Benimseyin!

Wabi-Sabi Felsefesi Sayesinde Sadeliği Benimseyin!

Nedir?

Wabi-Sabi, Japon estetiğinde geçiş ve kusurun kabulü üzerine odaklanmış bir dünya görüşü olarak karşımıza çıkıyor. Budistlere özgü özgüven, ızdırap ve boşluk/anlamsızlık olmak üzere varoluşun üç işareti öğretisinden türetilmiş bir kavram olup bazen kusurlu, kalıcı ve eksik bir güzellik olarak tanımlanan Wabi-Sabi 1500’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. Mükemmeli ve yeni olanı savunan Batı kültürünün aksine, “zamanın akışı”, yaş alma gibi doğanın işleyişiyle ortaya çıkan kavramlar Wabi–Sabi’nin özünü oluşturur.

Modern yaşamda Wabi–Sabi

Hepimizin sürekli çevrimiçi olduğu, hayatını sosyal medya kanalları üzerinden yaşadığı ve takipçilerine kendini mükemmel olarak sunma zorunluluğu hissettiği zamanlardan geçiyoruz. Hayatlarımız sürekli başka hayatlarla karşılaştırılıyor ve bu özellikle akıl ve ruh sağlığımız açısından son derece sıkıntılı. Bu noktada Wabi–Sabi’nin insanı rahatlatan prensiplerini benimsemek hayatınızı kolaylaştırabilir. Wabi–Sabi’yi hayatınıza katmak son derece basit. Tek yapmanız gereken, mütevazılığı benimsemek ve bu fikre açık olmak. Uygulamaya başlamak için öyle ciddi listeler hazırlamanız, kendinizi strese sokmanız da gerekmiyor. Sadelik ve basitlik, hepsi bu.

Wabi–Sabi ve nesneler

Düşünce şeklinizi değiştirdikten sonra Wabi-Sabi’yi nesnelere ve günlük rutinimize uyarlamak oldukça basit. Çünkü bu felsefenin özelliği doğallığı, nesneler ve süreçler de dahil her alanda benimsemek. Örneğin daha az satın almaya, zaten sahip olduğunuz şeyleri kusurlarıyla kabul etmeye, evinize doğadan bir şeyler getirmeye başlayacak ve bunu çok seveceksiniz.

Wabi–Sabi’yi yaşam felsefesi olarak benimseyen ünlüler

Twitter’in kurucusu Jack Dorsey, Will.I.Am ve Jessica Alba Wabi–Sabi’nin sade ve mütevazı yaşam felsefesini benimseyen ünlülerden sadece bazıları. Jessica Alba, hayattaki kusurları benimsemekten keyif aldığını, bu uygulamanın çoğu zaman dekorasyon konusunda da kendisine ilham verdiğini söylüyor. Ünlü sanatçı evinde gerçek ahşap veya doğal dokunuşlu nesneler tercih ediyor.

Wabi–Sabi ve kusurlardaki güzelliği ortaya çıkaran sanat: Kintsugi

Wabi–Sabi’nin mükemmel bir örneği olan Kintsugi’den de bahsetmeliyiz. Kintsugi, toz haline getirilmiş altın, gümüş, platin veya reçine kullanarak kırılmış çömlekleri, vazoları onarma sanatıdır. 500 yıllık tarihe sahip olan bu geleneğe göre aslında hiçbir şey gerçekten kırılmaz. Kırılmayı, bozulma veya yok olma yerine yeni bir var oluş şekli olarak gören Kintsugi, nesnelere kaybettikleri fonksiyonları geri kazandırmanın ötesinde yaşanmışlıkları ve izlerini vurgulayan bir felsefedir.

Wabi–Sabi ve güzellik

Wabi–Sabi felsefesi yaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu bilir ve aynı zamanda bunun güzel olduğuna da inanır. Bu hem insanlar hem nesneler için geçerli. “Kusursuz beden” diye bir şey yoktur, sahip olduklarımızla mutlu olmalı, sevdiğimiz şeylere odaklanmalıyız. Çoğu zaman insanların kendilerinde hoşlanmadıkları bir özellik başkalarına çekici gelebiliyor. Selfie çekmeye değer görmediğiniz makyajınızla dışarı çıkıp yine de keyif alabileceğinizi bilmek, evinizdeki hizada durmayan duvar kağıdında veya telefonunuzun ekranındaki çatlakta bile bir güzellik bulabilmek, bozulan ya da kırılan bir eşyanızın yerine yenisini almak yerine onu tamir etmek. İşte Wabi–Sabi tam olarak bu. İşin sırrı güven ve pozitif bakış açısında saklı.

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.