Öğrenci Kariyeri Banner

Vipassana Meditasyonu İle Uykusuzluğa Son

Vipassana Meditasyonu İle Uykusuzluğa Son

Günlük  5 saatten az olan bir uyku düzeniniz var ise  bu sizi yorgun hissettirmekle kalmaz aynı zamanda modunuzu düşürür ve gün içinde sizi oldukça etkiler. Sabahın erken saatlerine  kadar yatakta dönerek düşüncelere dalmak insanı yorar ve asla uyuyamazsınız. Kafasını yastığa koyduğunda direkt uyuyabilen insanlara nasıl uyuyabildiklerini sorduğunuzda cevapları genellikle:

“Hiçbir şey düşünme. Sadece gözlerini kapat ve düşüncelerinden arın ”olur. Ama bunu yapmak söylenildiği gibi kolay değil. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Cevabı maddelerimizde saklı.

Daha Hızlı Uykuya Dalmak İçin Zihin Nasıl Yönetilir?

Uykusuzluk

Çocukluğunuzdaki bir reklamın jenerik müziği veya yıllar öncesinde söyleyemediğiniz bir söz her ne kadar alakasız olursa olsun sizi meşgul eder ve uyumanızı engeller. Bunun için ne yapmak gerekiyor?

Uyumaya ilk adımı atmak için öncelikle vücudunuzu tepeden tırnağa taramaya başlayın. Zihninizi düşünmekten alıkoymaya yerine, ona özel bir görev verin. İşte adım adım inceleyebileceğiniz birkaç madde: 

Uyku

Gözleriniz kapalıyken birkaç defa nefes alın ve havanın akciğerlerinize girip çıktığını hissetmeye çalışın. Sadece burun deliklerinizden çektiğinizde ne hissettiğinizi ve üst dudağınızın üstündeki bölgedeki hisleri gözlemleyin.

Nefes egzersizi

Ardından, dikkatinizi nefesinizden başınızın tepesine odaklayın ve ne hissettiğinize odaklanın. 

Kafa

Başınızın tepesinde bir şey hissettiğiniz anda, vücudunuzun diğer kısımlarına doğru odaklanın. 

Rahat uyku

Tüm vücudunuzda bu rahatlamayı hissedeceksiniz. Saç derinizden yüzünüze ve boynunuza kadar. 

Uyku

Sonra, tek kolunuzla başlayın ve omzunuzdaki, üst kolunuzdaki, dirseğinizdeki, alt kolunuzdaki, bileğinizdeki, avucunuzdaki ve son olarak parmaklarınızdaki hisleri gözlemleyin. Tüm vücudunuzda rahatlamayı hissedene kadar bu şekilde devam edin. Vücudunuzu bu şekilde rahatlatarak daha boynunuza bile gelmeden uyuyakaldığınızı göreceksiniz.

 Bazen zihninizin başka bir yere gitmesi çok kolay olur. Özellikle başlangıçta bunu sık sık yaşarsınız. Sadece dikkatinizi vücudunuza odaklayın ve kaldığınız yerden devam edin. 

Neden ve nasıl işe yarıyor?

Vipassa

Vipassana meditasyonunun daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olmasının ana nedeni, sizi şimdiki ana getirmesidir. Vücudunuz yorgunsa ama zihniniz tam tersi meşgulse saatlerce uyanık kalırsınız asla uyuyamazsınız. Bununla birlikte, vücudunuzdaki hislere odaklanırsanız, hiçbir şey düşünemezsiniz ve uykuya dalarsınız. Düşünmeyi bıraktığınızda, zihniniz vücudunuza uyku zamanının geldiğine dair bir sinyal gönderir. Bu tekniği daha hızlı uykuya dalmak veya endişeli hissettiğinizde kendinizi topraklamak için kullanırsanız harika sonuçlar elde edebilirsiniz, ancak Vipassana meditasyonu bundan çok daha fazlasıdır. Vipassana meditasyon tekniğini dünya çapında yaymaya yardım eden eğitmen S.N. Goenka, bunun Buda'nın kendisi tarafından öğretilen bir meditasyon şekli olduğunu iddia ediyor. Uygulamanın birçok farklı varyasyonu olmasına rağmen aslında Budizm'in temelidir.

 

Özgün İçerik


Rumeysa İrmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa İrmak ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.