Öğrenci Kariyeri Banner

Verimli Bir Şekilde Çalışabilmek İçin Edinmeniz Gereken Alışkanlıklar!

Verimli Bir Şekilde Çalışabilmek İçin Edinmeniz Gereken Alışkanlıklar!

Etkili bir şekilde çalışabilmek için size uygun çalışma tekniklerini belirlemek o dersten verim almanıza yardımcı olacaktır. Bu teknikleri uygulamak başta zor gelebilir. Ancak bunları bir rutin haline getirdiğinizde işe yarayacağını göreceksiniz.  

Düzenli bir şekilde çalışmanın sonuçlarını daha sonra alacağınızı bilmek yapacağınız işten keyif almanızı sağlayacak. Böylece çalışmak bir zorunluluk olmaktan çıkacak daha keyifli bir hale gelecektir. Verimli çalışmak ve işinizde başarıyı yakalayabilmek için edinmeniz gereken birtakım alışkanlıklar vardır. Sizler için bu alışkanlıklardan bazılarını sıraladık.

Verimli Bir Şekilde Çalışabilmek İçin Edinmeniz Gereken Alışkanlıklar!

1. Kendiniz İçin En İyi Çalışma Ortamını Hazırlayın

Çalışacağınız ortamın yeterli ışık alması, sessiz ve sıcaklığın normal derece de olması büyük önem taşır. Özellikle çalışma alanınızı bir süre havalandırmak daha çok verim almanızı sağlayacaktır. Eğer dikkati çabuk dağılan biriyseniz odanızda dikkatiniz çeken şeyleri uzaklaştırın. Çalışma ortamını dağınık bırakmayın ve olabildiğince sade dekore edin. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre çalışma ortamında duvarların rengi iş verimliliği üzerinde büyük etki yaratıyor. Bundan dolayı bulunduğunuz odanın duvar renklerinde ekru, mavi, beyaz ve yeşili tercih edebilirsiniz. Ayrıca çalışma sandalyenizin ve masanızın ortopedik ve rahat olması da oldukça önemlidir.

2. Çalışırken Bir Amaç Belirleyin

Çalışmaya başlamadan önce bir plan oluşturmanız ve amaç belirlemeniz çok önemlidir. Gideceğiniz yolu ve sonucunu bilmek sizi çalışmak için motive edecektir. Bu hedeflerin açık ve net olmasına dikkat edin. Karmaşık planlar sizi işten uzaklaştıracaktır. 

3. Çalışmaya Başlamadan Önce Plan Oluşturun

Çalışmadan önce plan yapmak zamanı verimli kullanmanız açısında son derece önemlidir. Günlük, haftalık ve yıllık planlar oluşturmak sizi sonuca daha da yaklaştırır. Gerçekleştirdiğiniz her planın üzerine çizik atmak çalışmaya motive olmanızı sağlayacaktır. 

4. Zamanı Verimli Kullanmaya Dikkat Edin

İşlerinizi olduğu gibi zamanı da planlamak hedefe daha çabuk varmanızı sağlayacaktır. Kendinizi tanıyın ve sizin için en uygun planı belirledikten sonra onu saatlere ayırın. Neyi ne zaman ne yapacağınızı bilmek kaygılarınızı azaltacaktır. Elbette bu planlamada kendinize de serbest zaman tanıyın.

5. Size Uygun Olduğunu Düşünüyorsanız Pomodoro Tekniğini Kullanın

Pomodoro tekniği 25 dakika çalışma ve 5 dakika moladan oluşan bir tekniktir. Ancak bu yöntem tekrarlandığı sürece etkisini gösterir. Pomodoro verimli çalışmak isteyenler için oldukça etkili bir yöntemdir. Nitelikli çalışmayı gerçekleştirmeye katkı sağlar. Özellikle odaklanmada problem yaşıyorsanız bu teknik çok işinize yarayacaktır.

6. Tekrar Yapmayı İhmal Etmeyin

Çalıştığınız dersleri sık sık tekrar etmek zihninizde kalıcı olmasını sağlayacaktır. Tekrar sayesinde bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçer. Tekrar yaptığınız zaman aralığı da önemlidir.  Konuyu tekrar ederken renkli kalemlerle cümlelerin altını çizebilir ve kısa notlar alabilirsiniz. Öğrendiğiniz bir bilgiyi başkasına anlatarak, çalıştığınız dersten aldığınız verimi arttırabilirsiniz. 

7. Not Alarak Çalışın

Çalışırken edinilen bilgileri yazıya dökmek öğrenmenin kalıcı hale gelmesine katkı sağlar. Bu yüzden çalıştığınız zamanlarda notlar tutarak öğrenmenizi hızlandırabilirsiniz. Ayrıca not almak odaklanmanıza da yardımcı olur. 

8. Uyku Saatlerinizi Düzenleyin

 Yeterli uyku sizi gün boyunca zinde tutacağı için işinize daha çabuk odaklanmanızı sağlayacaktır. Günlük 6-7 saat uyku günlük enerjinizi toplamak için yeterlidir. 

9. Bir Motivasyonunuz Olmamalı

Motivasyon, amaca ulaşmak için sizi güdüler. Bir işe gerçekten isteyerek başlarsanız daha kolay odaklanabilirsiniz. Motive olarak odaklandığınızda da aldığınız verim artacaktır.

10. Kendinize Uygun Çalışma Tekniklerini Belirleyin

Farklı çalışma teknikleri kullanmak, bilginin hafızada daha çabuk işlenmesine ve kalıcı olmasına yardımcı olur.  Tek bir tekniğe bağlı kalmayın! Kendinizi bulmak için farklı çalışma tekniklerini deneyin.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.