Öğrenci Kariyeri Banner

Uzmanlardan 'İnsanların Yok Oluşu Yapay Zekanın Elinden Olabilir' Uyarısı!

Uzmanlardan 'İnsanların Yok Oluşu Yapay Zekanın Elinden Olabilir' Uyarısı!

Son zamanlarda büyük bir gelişme kaydeden yapay zekaya dair endişeler her geçen gün artmaya devam ediyor. Son olarak açıklama yapan uzmanlar, insanlığın yok oluşunun yapay zekanın elinden olabileceği uyarısında bulundu.

2023'ün ilk 5 ayında bile neredeyse her gün yapay zekanın gelişimine yönelik devrim niteliğinde birçok adıma şahit olduk. Fakat uzmanlara göre bu hızlı ilerleyiş, insanlığın soyunun tükenmesine neden olabilir.

'Yapay Zeka Kullanımı Yavaşlatılmalı'!

Geçtiğimiz gün bir bildiri yayımlayan Center for AI Safety isimli bir kuruluş, yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin tıpkı nükleer savaş ve salgın hastalıklar gibi toplumsal ölçekteki riskler arasında olması gerektiğini ifade etti.

Başta Elon Musk olmak üzere birçok uzman, yapay zekanın kullanımının denetlenerek gerçekleştirilmesi ve yavaşlatılması gerektiği düşüncesini savunuyor. 

Center for AI Safety grubu tarafından yayımlanan bildirinin altında ChatGPT'nin arkasındaki ekip olan OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, DeepMind'ın CEO'su Demis Hassabis ve Anthopic'in CEO'su Dario Amodei gibi 350'den fazla yönetici ve yapay zeka araştırmacısının imzası bulunuyor.

"Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diper toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır." sözlerinin yer aldığı bildiride yok oluş benzeri kıyamet senaryolarına odaklanmanın; ırkçılık, dezeformasyon ve eşitsizlik gibi yapay zeka etiğine giren konuların üstündeki dikkati dağıttığı da savunuluyor.

Hugging Face isimli yapay zeka girişiminin araştırma görevlisi Sasha Luccioni, "Mevzuattan, önyargı riskleri gibi şeylerden, yapay zekanın toplum için iyi olmayan kullanım şekillerinden bahsetmemiz gerekirken, bunun yerine varsayımsal risklere odaklanıyoruz." diye konuştu.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.