Yapılan yeni bir araştırma, uzay uçuşunun insan beynini garip ve olağan dışı şekillerde etkileyebileceğini öne sürüyor. En önemli yanlarından biri de astronotların görme yetilerini bozması ve bunun uzun süre devam edebileceği yönünde.
Bazı astronotlar, uzaya seyahat ettikten sonra görme ile ilgili sorunlar ilettiler. Dünya üzerinde yapılan muayene sonuçları, astronotların optik sinirlerinin şiştiğini ve bazılarının gözlerinde retina kanaması ve diğer yapısal değişiklikler yaşadığını ortaya çıkardı.
Bilim insanları, bu görme sorunlarının, uzaya uçuş sırasında artan “kafa içi basınç”tan kaynaklandığından şüpheleniyorlar.
Astronotların Vücudunda Kalıcı Değişiklikler Gözlemlendi!
Gerçekleştirilen başka bir çalışmada ise araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaptıkları uzun yolculuğun öncesinde ve sonrasında 15 astronotun beyinlerini taradı.
Perivasküler boşluğu, yani damarların etrafındaki boşluğu ölçmek için MR görüntülerinden yararlanan bilim insanları, bu boşlukların hem astronotların Dünya’dan ayrıldığı zamanla hemen dönüklerinden sonra hem de dönüşün üzerinden bir süre geçtikten sonra nasıl değiştiğini gözlemledi.
Astronotların uzaya ilk gidişinin ardından bu boşlukların uzay ortamına adapte olmak için genişlediği görüldü. Ancak astronotların uzaya ikinci ve sonraki gidişleri sırasında bu boşlukların aynı kaldığı fark edildi. Söz konusu değişikliklerin astronotlarda nörolojik sorunlara yol açabileceğini düşündürecek denge veya görsel hafıza sorunlarıyla karşılaşmadı.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nin pediatri bölümünden Doçent Dr. Juan Piantino, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu bulgular sadece uzay uçuşu sırasında meydana gelen temel değişiklikleri anlamamız için değil, aynı zamanda beyin omurilik sıvısının dolaşımını etkileyen hastalıklardan mustarip Dünya’daki kişiler için de faydalı olacak.”