ABD’de üç ünlü yazar, Open AI ve Meta’ya telif hakkı davası açtı. Yazarlar, eserlerinin izinsiz olarak kullanıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca ChatGPT’nin özet çıkartma özelliğinin de telif hakkı ihlali olduğu konuşuluyor.
Yapay zekâ odaklı teknolojiler, son dönemlerde özellikle yazı işlerinde aktif bir şekilde kullanılıyor. Örneğin, bu makaleyi Open AI isimli şirketin yapay zekâ aracı ChatGPT ile oluşturabiliriz. Durum böyle olunca yazarlar, gelişen teknolojilerden rahatsızlar ve bir endişe içerisindeler çünkü ChatGPT gibi araçlar, insanları işinden edebilir.
Ancak yapay zekâ bir günde bu hale gelmedi. Open AI, Meta ve Google gibi şirketler, makine öğrenimi için günlerce hatta aylarca uğraştılar. İşte bu yüzden ünlü yazarlar; Sarah Silverman, Christopher Golden ve Richard Kadrey, Open AI ile Meta’ya dava açtı. Davanın nedeni, Open AI’nin ChatGPT’si ile Meta’nın LLaMA’sının, bahsi geçen yazarlara ait kitaplar aracılığıyla eğitilmiş olma ihtimaliydi. Yazarlar, kitaplarının internette zaten bulunduğunu, Open AI ile Meta’nın kitaplara ulaşmış olabileceklerini iddia ediyorlar.
Yapay zekânın eserler için özet çıkarabilmesi, telif hakkı olarak nitelendiriliyor
Yazarlara göre ChatGPT’nin eserlerin özetlerini oluşturma özelliği, telif hakkının ihlal ediyor. Meta’nın LLaMA’sının ise doğrudan kitaplar aracılığıyla eğitildiği ise yine iddialar arasında.
Open AI ve Meta cephesinden henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak yapay zekâ sektöründe bu gibi olayların sıklıkla yaşandığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu durum sadece metin odaklı araçlar için geçerli değil. Görsel odaklı yapay zekâ araçlarında da aynı durum sık sık karşımıza çıkmaktadır.