Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Hayatı Boyunca Mutlaka Yapılması Gereken 25 Şey

Üniversite Hayatı Boyunca Mutlaka Yapılması Gereken 25 Şey

Hepimiz üniversite okumanın, öğrenci olmanın ve okul hayatının muhteşemliğinde hemfikirsek, değerini mezun olduktan sonra anlayıp pişman olmamamız için lisan eğitimi boyunca yapmamız gerekenleri aksatmadan üniversite hayatını dolu dolu geçirmeliyiz. Elbette ki öğrenciliğin nimetlerinden ne kadar faydalanırsak faydalanalım, yıllarca öğrenci kalsak bile doyamayız ve ömür boyu kampüste kalmayı yeğleyebiliriz. “Bu koca yıllar nasıl geçecek?” deyip endişelenenler, “En güzel yıllarım değersiz geçecek.” diyerek korkanlar, hatta ve hatta “Elimden kayıp gidiyor, değerini bilemiyorum.” derken üzülenler bile gelsin.

Hiçbir şey için geç değil, işte üniversite hayatınızın değerini ikiye katlayacak birkaç ipucu!

Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü Olarak Çalışın

universite

Her ne kadar dersler, vizeler, finaller ve bütünlemeler tarafından istilaya uğramış olsak da hayatımızın en verimli ve vakit açısından en avantajlı kısmını yaşadığımız için iş dünyasına atılmadan herhangi bir STK ile tanışmanın size gerek referans açısından, gerekse çevre açısından yadsınamaz ölçüde katkısı olduğunu ve olacağını fark edeceksiniz. Ayrıca, firmaların sizi işe alırken üniversite yıllarında sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer alıp almadığınıza bakarak, karakteriniz ve iş hayatınız hakkında fazlaca olumlu tahminlerde bulunduklarını da hatırlatalım.

Üniversite Kulüplerinde Aktif Üye Olun

universite

Okurken bölümünün yanı sıra hobisinde de gelişmek isteyenler, kendi bölümü dışında arkadaş edinmek isteyenler, kulüp disiplinini bir kez bile olsun tatmak isteyenler ve iş hayatındaki kurallara önceden az da olsa aşina olmak isteyenler kulüp havasını kesinlikle tatmalılar. Sosyalleşme konusunda size destek olabilecek bu kulüpler, kurumsal hayata geçmeden size birkaç tüyo aşılayabilecekleri gibi, müzik, resim, tiyatro ve spor gibi alanlarda derslerin yanı sıra kendinizi geliştirmenizi de sağlayacaktır.

Kütüphanede Sabahlayın

universite

Sınav haftalarında, sınavlara kütüphanede sabahlayarak girmenin tadını hiçbir şeyin vermeyeceği gibi, aynı zamanda hem öğrenecek hem de anılarınıza en güzellerini de eklemiş olacaksınız. Ayrıca kütüphanelerimizi vize ve final haftalarımızda her zamankinden daha fazla kullansak da, bunların dışında da değerlerini ve varlıklarının önemini unutmamaya gayret etmeliyiz.

Erasmus Yapın

universite

Hangi üniversitede, hangi bölümde olursanız olun, yurt dışında okuma şansınızın olduğunu unutmayın. Eğitimler farklı kültürlerde nasıl işliyor, yurt dışında arkadaş edinmek mümkün mü, başka kültürlerin de yemekleri lezzetli mi gibi soruların cevabını almak ve eğitimde çeşitliliğe kendi gözlerinizle şahit olmak istiyorsanız, mutlaka Erasmus yapmalısınız.

Haftalık veya Aylık Dergilere Üye Olun

universite

Hem güncel konuları takip ederek fikir sahibi olmak açısından hem de ilgilendiğiniz ve eğitimini aldığınız sektörlerin haberlerini takip etmek açısından en az iki dergi takip etmelisiniz. Eğitim ve kurumsal hayatın yanında eğlence ve kafa dağıtma açısından da dergiler kurtarıcınız olabilir.

Üniversitenizdeki Konferans ve Söyleşilere Katılın

universite

Sizin geçtiğiniz yollardan daha önce geçmiş insanların deneyimleri elbette size bir şeyler katmakla kalmayacak, ayrıca hayatınızı nasıl şekillendirmeniz ve hayatınıza eklemeniz veya çıkarmanız gereken unsurlar hakkında da fikirler vermiş olacak. Yeni insanlarla tanışarak hayatınıza değer katmanın yanında, bu etkinlikleri organize etme konusuna girişip yepyeni deneyimler kazanabilirsiniz.

Seminer ve Eğitimlere Katılın

universite

“Hangi birine yetişeceğim ki?” demeyin ve bulabildiğiniz tüm seminerlere katılmaya çalışın. Emin olun bu işin sonunda neyi isteyip neyi istemediğinize karar vermiş olacaksınız. İnsan doğası gereğince her işe koşamayacağı gibi, hangi işlere koşması gerektiğini de deneyerek öğrenmelidir.

Üniversite Televizyonu ve Radyosunda Çalışın

universite

Üniversitenizin radyosu veya kanalı varsa kendinize yer edinip, yoksa da kendiniz kurmak için belli başlı girişimlerde bulunabilirsiniz. Unutmayın ki kitle iletişim araçlarıyla yayıldığınız kadar yayılabilir, yeni ufuklara açılabilir, bambaşka hayatlara dokunabilir ve en önemlisi unutulmaz insanlarla tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Öğrenci İndirimlerinden Yararlanın

universite

Öğrenci biletleriyle bol bol konserlere, festivallere, müzikallere, müzelere ve tiyatrolara gidin. Eğlencenin dibine vurmak hakkımız, çünkü bir gün farkında olmadan son kez öğrenci indirimlerinden yararlanmış olacağız😊

Topluluk Karşısında Sunum Yapın

universite

Üniversitenizde projenizi, sunumunuzu veya herhangi bir konudaki fikrinizi fırsat bulabildikçe topluluk önünde belirtmeye çalışın ve sektöre hazırlıksız bir şekilde başlamayın. Çünkü görünen o ki; topluluk önünde konuşma kavramına uzak olan insanlar, iş hayatında bu konuda hiç ummadığınız kadar zorluk çekebiliyor.

Sosyal Medyayı İyi ve Yerinde Kullanmayı Öğrenin

universite

Gelişen teknolojiyle birlikte hangi meslek grubundan olursanız olun, reklamcılıkla günün birinde illaki tanışacaksınız. Sosyal medya araçlarını fazla abartmadan, hayatınızın odak noktasına getirmeden ve tüm detayları ve bilinmesi gerekenleriyle birlikte öğrenirseniz, iş hayatına geçtiğinde kendi reklam çalışmalarınızı kendiniz yürütebilirsiniz.

Üniversite Kaynaklarını Verimli Kullanın

universite

Kişisel gelişiminizin önündeki maddi engelleri kaldıran kütüphaneleri, arşivleri, ücretsiz eğitimleri doyasıya kullanıp mezun olmak inanın ki size tahmin edemeyeceğiniz kadar birikim katmış olacak. Elinizden geldiği kadar üniversite kaynaklarını kullanarak sonrasında pişman olmayın.

Farklı Bölüm Derslerini Takip Edin

universite

Akademik kariyer yapmak isteyenler, kendi derslerinin dışında farklı bölüm derslerini de takip ederek ilerde yapacakları multidisipliner çalışmalara katkıda bulunmuş olacaklar. Ayrıca çift ana dal ve yan dal programlarını da takip ederek kendi bölümünüz dışında ilginizi çeken veya bölümünüze katkı sağlayacağını düşündüğünüz farklı bölümleri de ana bölümünüzle beraber okuyabilirsiniz.

İletişiminizi Güçlendirin

universite

Gündemi takip eden insanlarla, öğrenci işlerinden yemekhane görevlisine, akademik kadrolardan okul arkadaşlarınıza kadar herkesle sağlıklı ve verimli bir iletişim kurarsanız, okulunuzun her kapısının arkasında bir tanıdığınızın olmasının işlerinizi ne kadar kolaylaştırdığını göreceksiniz.

Yarı Zamanlı Çalışın

universite

Okurken aynı zamanda çalışma hayatını da gözlemlemek isteyenler, ailelerinden destek almakta zorlananlar veya ekonomik özgürlüğünü henüz öğrenciyken kazanmak isteyenler, kısacası çalışmak isteyen herkes okul bünyesindeki kantin, spor salonu, kongre merkezi, kütüphane gibi bölümlerde ders programlarının elverdiği kadarıyla yarı zamanlı çalışma şansını yakalayabilirler. Kampüs içerisindeki kafeler, mini alışveriş merkezleri gibi yerlerde de çalışmak sizlere küçük de olsa çalışma hayatına atılmadan önce bir deneyim sunmuş olacak.

En Az İki Adet Yabancı Dil Öğrenin

universite

Yabancı dilin önemini, iş ararken en önemli kriterlerden biri olduğunu ve özellikle yurt dışı bağlantılı işlerde çalışmak isteyenlerin olmazsa olmazı olduğunu hepimiz biliyorsak, yabancı dil öğrenme konusunu bir tık daha yukarı taşımak için imkânlar çerçevesinde yurt dışında alınan dil eğitiminin çok daha faydalı olduğunu da söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra şirketler artık herkesin İngilizce bildiğini varsayarak, ikinci yabancı dili de isteyip sizlere bir nevi ikinci yabancı dili de zorunlu kılma yolunda ilerliyorlar.

Yaz Stajı Yapın

universite

Her yaz farklı sektörlerde yapılan stajlar yaz sonunda memnuniyet durumunuza göre karar verme aşamasında size oldukça yararlı olacaktır. Hangi bölümün hangi departmanında çalışırsanız daha mutlu olacağınızı, henüz mezun olmadan farklı sektörlerde yapacağınız stajlar sayesinde öğrenmiş olursunuz. Ayrıca farklı sektörlerden edindiğiniz ortam şimdilik size önemli görünmese de bunun değerini çok daha sonra anlayacaksınız.

Mesleğinizi Yerinde İnceleyin

universite

Uygulamalı eğitimler her ne kadar eğitiminiz boyunca size fikir verme konusunda yardımcı olsa da mezun olmadan önce mesleğinizi yerinde görmenin, fabrika, laboratuvar, şantiye gibi yerlerde uygulamaları bizzat görerek işin mutfağından haberdar olmuş olursunuz.

Work and Travel Yapın

universite

Work and Travel programı kapsamında Amerikayı santim santim arşınlamanın keyfini çıkarmadan mezun olmak sizin için büyük bir pişmanlık olabilir. Farklı bir ülkede, bambaşka bir kültürde ve yabancı insanlarla yaşamı öğrenmek, çalışırken eğlenmek kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmeniz için size unutulmaz bir deneyim sunacaktır.

Yabancı Arkadaşlar Edinin

universite

Dünyayı sadece kendi gözünüzden görmemek ve çok kültürlü bir yaşama sahip olabilmek için yabancı arkadaşlar edinerek, hayatın sadece yaşadığımız yerden ibaret olmadığını ve her ne kadar bambaşka kültürlere sahip olunsa da işin özünün insan olduğunu öğrenerek, iş hayatındaki çeşitliliğe kendinizi önceden hazırlamış olursunuz.

Yurt Dışında Staj Yapın

universite

Kendi ülkenizde yaptığınız stajların yanı sıra, dış ülkelerde de kazandığınız staj deneyimi isteklerini şekillendirecek ve geleceğiniz hakkında kafanızdaki soru işaretlerinin çoğunu giderecek. Ayrıca mezun olduğunuzda hangi ülkelerde çalışıp çalışamayacağınızı da önceden belirlemiş olacaksınız.

Çalışma Kültürü ve Ahlakı Edinin

universite

İş hayatına girdiğiniz an kendinizi bambaşka bir diyarda hissetmemeniz için çalışma ahlakını ve kültürünü edinmeniz gerekiyor. Kurumsal hayatın kuralları, jestler ve mimiklerin ifade ettikleri, beden dilinizin önemi, insanlarla kuracağınız etkileşimler ve ast-üst ilişkilerini bilerek mezun olmanızda çok fazla fayda var. Üniversitenizin son senesinde uykunuzu, psikolojinizi ve benliğinizi de yavaş yavaş yoluna koymaya başlarsanız zorluk çekmezsiniz.

Piyasa Analizini Öğrenin

universite

İşe girme vaktiniz geldiğinde her şeyi son ana bırakmamak için öncesinde sizden istenecek olanları, beklentileri karşılayabilmeniz için sahip olmanız gerekenleri, eksikliklerinizi, yeterlilik ve bilgi birikiminizle birlikte piyasadaki iş ilanlarını gözden geçirmeniz gerekiyor.

Bilgisayar Bilgisi Sertifikası Alın

universite

İş hayatının artık neredeyse tamamen dijital ortama geçtiği bu dönemlerde CV’nizde bulunan bilgisayar bilimleriyle ilgili bilgiler, birikimler ver sertifikalar sizi bir adım öne taşıyacak. Özellikle herkesin bilmesinde fayda olan Office programlarının yanı sıra birkaç tane tasarım ve grafik programları da öğrenebilirsiniz.

Parti ve Gezilere Katılın

universite

“Peki bunların hepsini nasıl yapacağım?” dediğinizi duyar gibiyim. Endişelenmeyin, dört yıl ne kadar kısa bir süre olsa da aslında çok uzun bir süre. Sadece sizin bu yılları nasıl geçirdiğinize bağlı. Planlı ve programlı bir üniversite hayatına sahipseniz, su gibi geçen yılların sonunda kendinize kattıklarınızı görebileceksiniz. Elbette yazdıklarımın hepsinin yanı sıra kendimize de vakit ayıracak ve deşarj olmak için bol bol parti ve gezilere katılacağız. Okulunuzun, arkadaşlarınızın ya da farklı okulların düzenlediği tüm eğlencelerin hepsini takip edin ve hiçbirini kaçırmamaya çalışın. Netice de öğrenciyiz, bu zamanlar bir daha geri gelmeyecek! 😊

 

BONUS

YOUNG EXECUTIVE ACADEMY'e KAYIT OLUN!

yea

başvuru için tıklayın


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

1 Yorum

  • Orhan Kement

    Açılsaydı yapardık..

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.