Öğrenci Kariyeri Banner

Ücretsiz Olan Müzekart İle Ziyaret Edebileceğiniz Müzeler!

Ücretsiz Olan Müzekart İle Ziyaret Edebileceğiniz Müzeler!

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, dün yaptığı açıklama ile 18-25 yaş arası gençlere ücretsiz olarak müzekart verileceğini açıklamıştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" Projesinin yeniden başladığını duyurdu. Projeden faydalanmak isteyen 18-25 yaş arası gençler, 13 Temmuz 2023-13 Ekim 2023 tarihleri arasında ''www.muzekartgns.com'' adresi üzerinden başvuru yaparak kartlarını oluşturabilecek ve ülke genelindeki 300'den fazla müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret edebilecekler.

Biz de, İstanbul'da ikamet eden ve müzekartı olanların ziyaret edebileceği birbirinden değerli müzeleri derledik.

Topkapı Sarayı Müzesi

15’inci yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar Osmanlı Padişahlarının yaşadığı yer olan Topkapı Sarayı halen Milli Saraylar’a bağlı müze olarak hizmet veriyor ve muhteşem mimarisi ve barındırdığı değerleri ile  mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi, İstanbul'da yer alan bir cami, eski bazilika, katedral ve müzedir. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedraliydi. Ancak 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür.

1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935-2020 yılları arasında müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsünün iptal edilmesiyle tekrar cami statüsü kazanmıştır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmaktadır.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ülkemizde Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müze konumundadır. Sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan şimdiki binasının geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adıyla, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki imaret binasında 1914 yılında ziyarete açıldı. 1983 yılınday ise Sultanahmet Meydanı’nın batısındaki İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı.

Kariye Müzesi

Günümüzde, İstanbul’da Edirnekapı bölgesinde bulunan Kariye Kilisesi aslen Haliç'in güneyinde Konstantinopolis surlarının dışında bir manastır kompleksinin parçası olarak inşa edilmiştir.  Dışarı kısım, dışarıdaki alan anlamına gelen Chora kelimesi, başlangıçta kilisenin duvarların dışındaki konumuna atıfta bulunarak kilisenin kısaltılmış adı olarak kullanılmaya başlanmış ve kalıcı hale gelmiştir. 

Çinili Köşk Müzesi

Çinili Köşk, Fatih Sultan Mehmet`in Topkapı Sarayı'nda yaptırdığı ilk binadır. 1472 Tarihli yazlık köşk, sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi, eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Selçuklu tesirinde bir erken Osmanlı örneğidir. 

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, üç bin 500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek olmasıyla öne çıkıyor. 

Rezan Has Müzesi

2007 yılından beri yoğun müze çalışmaları çerçevesinde sergilere ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Rezan Has Müzesi, 17. yüzyıla tarihlenen Osmanlı yapısı ve 11. yüzyıla ait Bizans sarnıcı ile geçmişi geleceğe bağlayan bir müze alanı haline gelmiştir. Müze, 2009 yılında Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası'na ait belge ve objeler edinerek ve yaklaşık 9.000 yıllık bir geçmişe sahip arkeolojik eserler koleksiyonuyla koleksiyonunu zenginleştirdi.

Rumeli Hisarı Müzesi

Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol etmek amacıyla 1452 yılında yapılmıştır. Fetihten sonra önemini yitiren Hisar, 16. yy.dan itibaren devlet hapishanesi olarak kullanılmıştır. 1746 yılında çıkan yangında tahrip olmuş ve Sultan III. Selim (1789-1807) zamanında tamir edilmiştir. Daha sonra kaderine terk edilen yapı 1953 yılında fethin 500. senesinde, kapsamlı bir restorasyon çalışması görmüştür.

1953 yılında başlatılan restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından 1968 yılında Hisarlar Müze Müdürlüğüne bağlı müze olarak ziyarete açılmıştır.

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım’a inen yokuşun başında yer alan Galata Mevlevihanesi İstanbul’un en eski mevlevihanesidir. II. Sultan Beyazıd devrinin beylerbeyi İskender Paşa’nın ev çiftliği üzerine 1491 yılında inşa edilmiştir. 

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit  döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray Beşiktaş'ta yer alıyor.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.