Hayatı

1903 yılında doğmuştur. Türkiye’nin ilk illüstratörüdür. 5 yaşındayken resim dersleri almaya başlamıştır. Sanayi-i Nefise Mektebi’nde eğitim gördü. Endüstri üretimini konu edinen ilk kadındır. Resime olan ilgisini fark eden babası onu Almancasını da geliştirmesi için Berlin’e gönderdi. Ardından Münih’te Prof. Karl Kaspar’ın yanında devam etti. Ünlü sanatçı Paul Signac’ın atölyelerinde çalıştı. İstanbul’a dönerek ilk özel sergisini Flarmoni Derneği’nde açtı. Ardından İtalya’da Giorgio de Chirico’nun atölyesinde 3 yıl eğitim aldı.

Hayatı boyunca uzun süre resim eğitimi alarak yetkinleşti. 1939 yılında ise endüstri üretimini konu alacak resimlere ilham alması için önemli bir görevlendirilmesi oldu. Halkevleri Genel Merkezi, onu Zonguldak’a gönderdi. Sabiha Bozcalı bu görevlendirme sayesinde oldukça güzel çalışmalar yaptı. Ayrıca İstanbul Güzel Sanatlar Birliğinin bir üyesidir ve birliğin sergilerine, Devlet Resim ve Heykel sergilerine ve daha birçok karma sergilere katıldı. Eserlerinin bir kısmı Resim Heykel Müzesi, Milli Kütüphane Koleksiyonu ve birçok özel koleksiyonda yer almaktadır. 

Sanat Anlayışı

Sabiha Bozcalı, manzara ve natürmortlar üzerine çalıştı fakat özellikle portreleriyle dikkati çekmektedir. Portreler konusunda ilgisi ve yeteneği çalışmalarından anlaşılıyor. Portre merakını da belli eden birçok illüstrasyon çalışması mevcuttur. Sabiha Bozcalı, dönemin egemen erkek hegemonya zihniyetine rağmen, aristokrat bir aileden gelerek oldukça farklı bir tarzda çalışmalarını sürdürmüştür. Şehrin fabrikalaşmasını, sanayileşmesini resmetmeyi tercih etmiştir. Türkiye’deki ilk kadın illüstratör olarak verdiği mücadele ve aldığı risklerin, yeteneğinin ve azminin karşısında eğildiği görmekteyiz.

Ek olarak kendisi ilk kadın grafik tasarımcı olarak da anılmaktadır.

Bazı Tabloları

Özgün İçerik

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.