Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'deki Poşet Çaylar Mikroplastik Deposu Çıktı!

Türkiye'deki Poşet Çaylar Mikroplastik Deposu Çıktı!

Artık hemen her yere ulaşmış olan mikroplastikler, sallama ve demlik çaylarda da tespit edildi. Doç. Dr. Meral Yurtsever tarafından yapılan araştırmaya göre bir demlik poşet çaydan suya geçen mikroplastik sayısı 13 bin olarak tespit edildi.

TÜBİTAK'ın bir projesi kapsamında demlik poşet çaylar ile sallama çaylar üzerinde bir araştırma yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, endişe verici bir tespitte bulundu.

Araştırma sonucuna göre; söz konusu paketleri kullanarak içtiğimiz şeyler aslında çay değil, mikroplastik deposu.

Demlik Poşetlerin Neredeyse Tamamında Tespit Edildi!

Yurtsever, farklı markalarda 11 sallama çay ile 11 demlik poşet üzerinde incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerde, sallama çayların 4 tanesinde, demlik poşetlerin ise neredeyse tümünde mikroplastik tespit edildi.

Analizlerini detaylandıran bilim insanı, bir demlik poşet çayın içerisinde ortalama 13 bin adet mikroplastik malzemenin olduğunu belirtti.

Mikroplastikler, bugün kullandığımız büyük plastik malzemelerin yapı taşlarını oluşturuyor. Yurtsever tarafından yapılan araştırma polyester, polipropilen ve polietilen gibi malzemelerin çaylarla birlikte vücudumuza girmiş olduğunu gözler önüne serdi.

Bilim dünyasının bir süredir yakın markaja aldığı mikroplastiklerin, vücutta toksik etkisi olduğu biliniyor.

Kanser Yapma Riski Bulunuyor!

Boyutları 1 mikrometre ila 5 milimetre aralığında değişen mikroplastikler, insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Diğer tüm zararlarından önce bu malzemelerin kanser yapma riski bulunuyor. Bununla birlikte, laboratuvar çalışmalarına göre mikroplastikler, doğurganlığı da etkiliyor.

Ancak bugünlerde gördüğünüz her nesnede mikroplastik olduğunu söylemek gerek. Hatta musluklardan akan sularda bile mikroplastik tespit edildiği oluyor. Daha önceki dönemlerde insan dışkısında da mikroplastik tespit edilmişti.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.