Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye’de Siber Güvenlik Ve Yazılım Alanındaki En Yeni Okullar

Türkiye’de Siber Güvenlik Ve Yazılım Alanındaki En Yeni Okullar

YKS sınavından sonra geçtiğimiz günlerde sınav sonuçları açıklandı iyisiyle kötüsüyle bir tercih dönemi yaklaşıyor.  Sadece YKS sınavı değil LGS sınavının da sonuna gelindi. Puanlarıyla hangi okulları tercih edeceği konusunda kafası karışan öğrenciler için yeni açılmış ve geleceğinin olduğunu düşündüğümüz okulları toplamaya çalıştık.

İstanbul Siber Güvenlik Lisesi

5 yıl eğitim verecek bu okul Türkiye’de bir ilk! Robotik kodlama, kuantum şifreleme, yapay zeka atölyeleri ve siber tatbikat gibi dersler de verilecek okulda. 13 üniversite, Savunma Sanayi Başkanlığı, TÜBİTAK ve birçok bilişim şirketi destek verdi ve çalışmalar sonucunda, "Pendik Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" ortaya çıktı.

Lise, 1 yılı hazırlık programı olmak üzere toplam 5 yıl sürecek. Eğitim tamamen İngilizce olacak. Müfredatta, robotik kodlama, kuantum şifreleme, yapay zeka atölyeleri ve siber tatbikat gibi dersler yer alacak. Okul ilk öğrencilerini bu yıl LGS puanıyla alacak. Kontenjan ise 30 öğrenci ile sınırlı olacak. Burada eğitim görecek öğrencilere, Teknopark İstanbul başta olmak üzere siber güvenlik faaliyeti yürüten firmalarda geniş staj imkânı sunulacak.

 

arkadan, bilgi işlem, bilgisayar

 

 Yapılan törende konuşan Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, "Lise öğrencilerimiz daha lise yıllarında firmalarla iç içe bir hayat yaşayacaklar. Umut ediyoruz ki daha üniversiteye gitmeden çok ciddi donanımlanacaklar ve hem buradaki kuluçka merkezlerinde hem de şirketlerde staj ve iş imkânlarıyla iş hayatlarına devam edebilecekler” dedi.

 

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği

Türkiye’nin gözde üniversitelerinden olan İTÜ tarafından açılacak olan bölüm nerdeyse türünün tek örneği. 2018 yılından bu yana İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığı ile yapay zeka altyapısı konusunda çalışmalar yürütüldüğü belirtilen açıklamada, ilk yıl bölüme kabul edilecek 40 öğrencinin, Türkiye’nin ilk yapay zeka ve veri mühendisleri olarak Türkiye ekonomisinin ve sektörlerinin şekillenmesine liderlik edeceği ifade edildi.

Tahmin edebileceğiniz gibi eğitim %100 İngilizce olarak gerçekleştirilecek. Aktarılan bilgiye göre bölümden mezun olan kişiler başlıca bilişim, finans, bankacılık, sağlık, eğitim hizmetleri, savunma sanayi, enerji, telekomünikasyon sektörlerinde hizmet verebilecekler.

Bölümden mezun olacak öğrenciler Yapay Zeka ve Veri Mühendisi ünvanını alacaklardır. Mezunlar, akademik çalışmalarına üniversite, yüksek teknoloji enstitüleri veya araştırma merkezlerinde devam edebilecekleri gibi kariyerlerini veri yoğun çalışan kamu veya özel sektör kuruluşlarında da sürdürebileceklerdir. Bilişim, finans, bankacılık, sağlık, eğitim hizmetleri, savunma sanayi, enerji, telekomünikasyon gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren kuruluşların bilgi teknolojileri, veri analizi ve karar destek bölümlerinde istihdam edilebileceklerdir.

Yapay Zeka Mühendisliği

 

Bilim, elektronik, fütüristik

 

Hacettepe Üniversitesi'nde geçen sene faaliyete geçen bölüm bu alana meraklı öğrencilerin gözdesi. Dünyanın sayılı üniversitelerinde bile yapay zeka mühendisliği bölümü bulunmazken bu alanda ülkemizin önde gelen üniversiteleri kendini gösterdi diyebiliriz. Şu anda Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olan bölüm, 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Bölümde, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı, Yapay Zekâ olmak üzere 4 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Yapay Zekâ Mühendisliği programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü altında açılmış bir lisans programıdır. Lisans programında bulunan derslerin tamamı İngilizcedir. Bilgilerini aktaralım ve bu alanı tercih etmek isteyen öğrencilere YKS puanıyla girildiğini de hatırlatalım.

ÖZGÜN İÇERİK


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.