Öğrenci Kariyeri Banner

Teknoloji Şirketleri'nin Sorgusundan Sonra Ortaya Çıkan Akıl Almaz Kâr Raporları

Teknoloji Şirketleri'nin Sorgusundan Sonra Ortaya Çıkan Akıl Almaz Kâr Raporları

 Antitröst duruşmasından bir gün sonra; Amazon, Apple, Alphabet ve Facebook bu çeyrekte toplam 28.6 milyar dolar kar elde ettiğini bildirdi.

Milletvekillerinin Amazon, Apple, Alphabet ve Facebook'un CEO'larını sorguladığı antitröst duruşmasından bir gün sonra, bu şirketler 40 milyon Amerikalıyı tahliye riskine sokan bir salgın sırasında milyarlarca para kazandıklarını gösteren kazançlar bildirdi.

Perşembe günü, e-ticaret devi Amazon bu mali çeyrekte (geçen yıla göre yüzde 40 artışla) 88.9 milyar dolar net satış bildirdi ve Amazon'un geçen yıl aynı dönemde elde ettiklerinin iki katı olan 5.2 milyar dolar kazandığını belirtti. Bu, CEO Jeff Bezos'un Nisan ayında yatırımcılara yaptığı uyarıya rağmen, şirketin "artan COVID-19 ile ilgili maliyetler" için 4 milyar dolar harcayacağı, 175.000'e yakın yeni işçi işe alacağı ve 1,5 milyar dolarlık bir zarar öngöreceği yönünde. Bezos'un net değerine 7.6 milyar dolar daha ekledi ve şimdi 200 milyar dolara yaklaştı.

Apple, küresel salgına rağmen satış artışını gördü ve üç aylık satışlar geçen yıla göre %11 artışla 59,7 milyar $ 'a, üç aylık kâr ise %12 artışla 11,2 milyar $' a ulaştı. Haber, Apple’ın hisse fiyatını yüzde 6 artırdı ve piyasa değerine yaklaşık 400 milyar dolar ekleyerek, şu anda 1.7 trilyon dolar'a ulaştı.

Google’ın ana şirketi olan Alphabet, kazanç raporuna dayanarak koronavirüs pandemisi tarafından en çok etkilenen şirket olarak görünüyordu. Google, geçen yılın mali çeyreğine kıyasla 2.6 milyar dolarlık reklam geliri bildirdi, ancak yine de 29.9 milyar dolar kazanmayı başardı. Google’ın ana şirketi Alphabet, geçen yıl bu zamana göre %30 düşüşle 6.4 milyar dolar kar bildirdi. Şirket, yılın başında 18.5 milyar dolardan 17.7 milyar dolar nakit elde etti. Hisse senedi fiyatları sıçradı ve piyasa değerinin 1 trilyon dolara yakın olmasını sağladı.

Facebook, pandemi ve bir reklamveren boykotu sayesinde gelir büyüme oranında büyük bir düşüş bildirdi, ancak yine de büyüme görüldü: gelir %11 artarak (bu yıl yüzde 25'ten düştü) 18,7 milyar dolara yükselirken, kârlar yüzde 98 oranında arttı. Geçen sene bu zamandan bu yana 5.18 milyar dolara çıktı. Üç milyar insan şu anda Facebook ve uygulama labirentinde, pandemi sayesinde aktif kullanıcı sayısında artışların yanı sıra platformda kullanım ve katılımlarını görüyor.

Alfabe ve Apple sözcüsü yorum talebine cevap vermedi. Facebook ve Amazon sözcüsü kayıt hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Bu arada, Amerika'da federal tahliye moratoryumu geçen hafta sona erdi, yani 40 milyon Amerikalı evlerini kaybedebilir (Büyük Durgunluk döneminden dört kat daha fazla). Kongre işsizlik sigortası yardımlarını genişletmediği için 30 milyondan fazla Amerikalı gelirlerinin büyük oranda düştüğünü görebiliyordu. Neredeyse 30 milyon Amerikalı geçtiğimiz hafta beslenme ihtiyacını karşılayabilecek bile kadar yiyecek alamadı.

Ve teknoloji devleri hala şaşırtıcı gelirlerini bildirirken, Amerika Birleşik Devletleri korkunç ekonomik haberler ile sarsıldı: yeni işsizlik iddiaları bu hafta 1,43 milyona yükseldi ve işsiz işçilerin toplamı 17 milyona çıktı; ve federal hükümet krizdeki eyaletlere ve belediyelere yeni yardım göndermeyi reddetmeye devam etti.

 

 


Nursena Kılıç

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Nursena Kılıç..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.