Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Schengen Vizesinde Ret Oranları Neden Yükseldi?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Schengen Vizesinde Ret Oranları Neden Yükseldi?

Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almada yaşadığı sıkıntı artarak devam ediyor. Konser için Avrupa’ya seyahat etmesi gereken sanatçılar bile vizeden ret cevabı alıyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ret verilen vize oranının bu yıl diğer yıllara oranla yüzde 50 arttığı açıklandı.

Schengen Vizesine Başvuran Türk Vatandaşlarının Yarısı Ret Cevabı Alıyor!

Bilindiği üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için gerekli olan vize Schengen vizesidir. Ancak Türk vatandaşlarının başvurularındaki sıkıntı devam ediyor. Hatta Schengen vizesindeki bu sıkıntı insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak boyutlara geldi.

Vize başvurularındaki kontenjanlar 5'te 1 oranına düştü. Uzmanlar bu ret kararlarının artık sistemli bir engelleme olduğunu söylüyor.

2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15’in üzerinde iken 2023’te bu oran yüzde 50 civarına çıktığını belirten uzmanlar, seyahat özgürlüğünün kısıtlanması ve insan hakları bakımından da son derece yanlış bir uygulama olduğunu belirtiyor.

Peki Schengen Vizesi Ret Oranlarının Artmasının Sebebi Nedir?

Schengen vizesi alınamamasının sebebi aslında Türk olmanız değil. Ret verilmesinin asıl nedeni dönmeme riskinizdir. Avrupa ülkeleri bu riski almak istemiyor ve Türkiye ekonomisi kötüye gittikçe turist vizesiyle gelenlerin dönmeme riski gün geçtikçe artıyor.

Ancak ülkemizde ekonomi toparlar, kur stabil hale gelirse dönmeme ihtimali azalacağından vize kabul oranları artaracaktır.

Kısacası istatistiksel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının özellikle Türkiye ekonomisi kötüye gittiği zamanlarda dönmeme oranları yüksektir. Bu durum da daha fazla ret ve daha uzun vize süreçlerini  beraberinde getiriyor.

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.