Birçok insan topluluk önünde konuşma yapmaktan, hatta sınıfta sunum yapmaktan bile korku duyar. Bu konuda uzun yıllar boyunca sıkıntı çekmiş olan bir 'ekşisözlük' yazarı, bu korkusunu nasıl yendiğini aşama aşama anlatmış.
Topluluk önünde konuşma korkusunun tipik bir anksiyete olduğunu söyleyen yazar, "hemen her konuda olduğu gibi bu korku da çok büyük ölçüde zihin içinde bitiyor" diyor.
Yazar, konuşmaya başladığınız anda tüm bakışların ve gözlerin sizin üzerinizde olmasının kaygı verici bir durum olduğunu belirterek, "Acaba yanlış bir şey mi söyleyeceğim" endişesinin yanı sıra ellerinizi nereye koyacağınız ve dış görünüşünüz gibi birçok konunun o an vücudunuzu ele geçirdiğini ifade ediyor.
"Küçük Adımlarla Başlayın"
Geçmişte bu konuda oldukça sıkıntı çekerek ve ileri düzeyde anksiyeteyle mücadele ettikten sonra onlarca insanın önünde konuşma yapabilecek aşamaya gelene kadar neler uyguladığını, yazar şöyle anlatıyor:
"Kalabalık bir ortamda bulunurken çok kaygılanıyor, elleriniz ayaklarınız titriyor, ter döküyorsanız, mümkünse o ortamda söz almayın. Önce o tarz ortamlara kendinizi adapte etmeyi öğrenmeniz, başkalarının abartılacak insanlar olmadığını ve işler yapmadığını idrak etmeniz, onların da sizin gibi duyguları ve kaygıları olan insanlar olduğunu içselleştirmeniz gerekiyor.
Örneğin bir yerde toplu görüşme, toplantı, tanışma etkinliği vs olacak. Önce adapte olmaya çalışın, sonra çok küçük sözler sarf etmeye başlayarak kendinizi tanıtın ve kendinizden bahsedin, ama çok uzatmayın. Bunu, bir sonraki görüşme ve toplantılarda daha ileriye taşıyacak, daha uzun söz almaya başlayacaksınız. Hatta söz almak için istekli olduğunuzu hissedeceksiniz.
Topluluk Önünde Konuşma Aşaması:
Bu sefer herkesin oturduğu yan yana masa/sıralardan kalkıp kürsüye ya da sizi herkesin görebileceği geniş alana çıktınız. Verebileceğim ilk tavsiye ve yapmanızı istediğim ilk şey; size o an bakan herkesle tek tek, sırasıyla göz teması kurmayın. Mümkünse bir ya da en fazla birkaç kişi ile çerçevenizi sınırlandırın.
Eğer bu da sizi rahatsız ederse, sanki arka taraflarda birileriyle göz teması kuruyormuş gibi kimsenin olmadığı alanlara bakmaya başlayın. Fark edeceksiniz ki ilk 3-4 dakikadan sonra yavaş yavaş bir rahatlama geliyor, kendinizi daha telaşsız bir şekilde anlatırken buluyorsunuz. Sonra tekrar, ama yine abartmamak şartıyla ufak ufak göz teması kurmaya başlayabilirsiniz.
İlk anların kontrolü çok önem arz ediyor. Kaygı, her insanda vardır ve en istenmedik zamanlarda gelir. Mühim olan, hemen pes etmemeniz ve kontrolü kaygıya teslim etmemenizdir".
0 Yorum
Yorum Yap