Öğrenci Kariyeri Banner

Tonga Yüzyılın En Büyük Volkan Patlaması Oldu: Dünya 73 Saat Çınladı!

Tonga Yüzyılın En Büyük Volkan Patlaması Oldu: Dünya 73 Saat Çınladı!

Ocak ayında ada ülkesi olan Tonga'da patlayan yanardağ, bugüne kadar kayda geçmiş en büyük volkanik patlamalardan biri oldu. Dünyayı sarsan patlama, Hiroşima'daki atom bombasından yüzlerce kat daha güçlüydü.
Patlayan yanardağ, atmosferi 73 saat boyunca 'çınlatacak' kadar güçlüydü ve bir ülkeyi adeta haritadan sildi.

NASA, volkanik patlama ile ilgili yayınladığı son raporda, Tonga'daki volkan patlamasının yüzyılın en büyük volkanik patlaması olduğunu açıkladı.

Okyanusun uzak kıyılarını vuran bir tsunamiyi de tetikleyen bu patlama, dünya genelinde de farklı sonuçlar doğurarak hissedilmişti.

Yalova'dan daha küçük olan Tonga Krallığı'nın yüzde 80'ini etkileyen yanardağ patlaması, 8 dereceli Volkanik Patlama İndeksi'ne neredeyse zirveden giriş yaptı. Volkanik Patlama İndeksi (VEI) derecesi 6 olarak tespit edilen patlamanın her 50-100 yılda bir tekrar edeceği ifade ediliyor.

Patlamadan Sonra Dünya 73 Saat Sarsıldı

Patlama sonrasında ortaya çıkan büyük şok dalgası, bugüne kadar kayıt altına alınan dalgaların en güçlülerinden biriydi. Ortaya çıkan dalga, tam 73 saat boyunca dünyanın atmosferini adeta bir çan gibi titretti.

Dünya çevresinde tam tur atması 36 saati bulan bu dalgaya bilim camiasında Lamb dalgası deniyor.

Dalga sebebiyle hava basıncında ani yükselişler meydana gelirken, ABD, Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Çin, Japonya ve Hindistan'daki kurumlar da havada basınç değişiklikleri yaşandığını açıkladı.

NASA cephesi ise bu patlamanın "Hiroşima'ya atılan atom bombasından yüzlerce kat daha güçlü" olduğunu duyurdu. 

Patlama sonucunda 10'a yakın insan hayatını kaybederken, ülkede 90 milyon dolarlık bir zayiat meydana geldi. 

İşte patlama anına ait görüntüler:

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.