Öğrenci Kariyeri Banner

Tercihlere Doğru: Üniversitede Hangi İşleri Yapabilirsiniz

Tercihlere Doğru: Üniversitede Hangi İşleri Yapabilirsiniz

 

Üniversiteye yeni başlayan veya okuyan insanların en büyük sorunu arkadaşlarınızla birkaç gece dışarı çıktıktan sonra ay sonunu zar zor getirmektir. Bu durum özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerde okuyanlar için bir hayli zordur.

Ailenizden gelen harçlık, devletten alacağınız burs her ne kadar sizi rahatlatsa da bir yerden sonra ek bir iş aramaya başlayabilirsiniz. Tabii ki burada para kazanmaktan ziyade tecrübe kazanmanız da sizin için artı bir fırsat olacaktır.

 

 

Hangi Sektörler Ön Plandadır ?

Büyük şehirlerde en fazla talebin olduğu sektörler hizmet ve eğlencedir. Bu sektörlerdeki ihtiyaç, çalışacak insanların tecrübeli olup olmaması kriterini ikinci plana atıyor. Çünkü tecrübeli bir kişinin yapabileceği işi o konuda bir şey bilmeyen bir üniversite öğrencisi de yapabiliyor. Bu da genç kesimin enerjisinden yararlanan ve iş maliyetini düşüren işverenlerin ilgisini çekiyor. Bahsettiğimiz sektörde çalışabileceğiniz yerler farklılık gösterirken, genel olarak otel, cafe, restaurant ve eğlence mekanları geliyor.

 

 

Hangi İşleri Yapabilirsiniz ?

 

Stant Hostesliği

Part-time olarak birkaç saatliğine çalışabileceğiniz iş de boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Zira çok fazla zamanınızı almayacaktır. Bu işte çalışabilmek için etkili iletişimizin yanı sıra, dış görünüşüne önem veren ve güleryüzlü bir birey olmanız da gerekmektedir.

 

Baristalık

Günümüzde üniversite öğrencileri arasında en popüler meslek olan baristalıkta yine stant hostesliğinde olduğu gibi bir standın arkasında duruyorsunuz. Eğlence mekanlarında çalışabileceğiniz gibi kahve satan dükkanlarda da rahatça çalışabilirsiniz. İnsanlarla iletişimde olacağınız için dikkat etmeniz gereken noktalar aynıdır.

 

Anketörlük

İnsanlarla olan ilişkinize, iletişiminize ve özellikle ikna kabiliyetinize güveniyorsanız bu iş tam size uygun diyebiliriz. Birçok firmada sabit bir yevmiyenin haricinde bir şey hakkında ikna ettiğiniz insan sayısı üzerinden de prim kazanabiliyorsunuz.

 

Çevirmenlik

Yabancı dilinize güveniyorsanız bu işe başvurabilirsiniz. Bu sırada hem kendi ingilizcenizi geliştirirsiniz hem de bu işten para kazanabilirsiniz. Tabii ki başvuracağınız firmalar sizi kontrol etmek için birkaç tane metin çevirmenizi veya varsa çevrilmiş metinlerinizi isteyebilir.

 

Satış Görevlisi (Market/Mağaza)

Yaz günü serinlemek, kış günü ısınmak için girdiğiniz mağazada bir anda yanınıza ışınlanan ve “Yardımcı olabilir miyim ?” diyen insanlardan biri olabilirsiniz. Part-time çalışabileceğiniz sektörde hem mağazacılık alanında tecrübe kazanıp hem de insan ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Kendi içinde zorlukları olmakla beraber diğer mesleklerden biraz daha garantidir.

 

Müşteri Temsilcisi

Özellikle büyük şehirlerde bulunan kurumsal şirketlerde çağrı merkezi görevlisi olarak part-time çalışabilirsiniz. Düzgün bir diksiyonunuz, sabrınız ve sorun çözmeye odaklı bir kişiliğiniz varsa başvurabilirsiniz. Belki de size telesekretere takılıp 5 dakika müzik dinlemeden ulaşabilirler.

 

Özel Ders Vermek

 Uzman olduğunuz bir konuda özel ders verebilirsiniz. Bunun için birçok site bulunmaktadır. Özel ders vermenin en iyi yanı ders saatlerinin esnek olması ve zamanınızı almamasıdır. Diğer mesleklerde 8-10 saat çalışarak kazanabileceğiniz parayı özel ders vererek 1.5-2 saatte kazanabilirsiniz. Tabii ki yeterli bilgi ve uzmanlığa da sahip olmanız gerekiyor.

 

Animatörlük/Palyaçoluk/Maskotluk Yapmak

Üniversite öğrencilerinin azınlığının talep gösterdiği bir sektördür. Çünkü bazen paradan daha değerli şeyler de vardır. Enerjik olabilirsiniz, güleryüzlü olabilirsiniz fakat özellikle çocuklarla etkili iletişim kuramıyorsanız bu iş sizin için uygun olmayabilir. Genellikle doğum günü veya özel günler için yapılan bu mesleklerde, 2-3 saatlik organizasyonlarla diğer mesleklerin bir günde kazandığından daha fazlasını kazanabilirsiniz. Bunun için organizasyon firmalarına başvurmanız gerekmektedir.

Kendinizi aşağıda bulunan çocuk şarkısını  5-7 arasındaki çocuklara öğretmeye başlayarak deneyebilirsiniz. 

 

 

Yazar Notu: Hangi işi yaparsanız yapın, para kazanmaktan ziyade keyif almaya bakın. Çünkü siz yaptığınız işten keyif aldıkça zaten para kazanırsınız. Ayrıca para kadar değerli bir şey vardır ki ona insanlar tecrübe der. Öğrenciyken kazandığınız tüm tecrübeler bir gün mutlaka size geri dönecektir.

 

Özgün İçerik

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.