Öğrenci Kariyeri Banner

Sağlığınıza Faydalı Olduğunu Tahmin Etmediğiniz 11 Alışkanlık

Sağlığınıza Faydalı Olduğunu Tahmin Etmediğiniz 11 Alışkanlık

Günlük hayatta size fazlaca “sıradan” görünen birçok aktivitenin aslında sağlığınız için çok faydalı olabileceğini biliyor muydunuz?

1)Sakız Çiğnemek

sakizSakız çiğnemenin hafızayı geliştirmek, dikkati arttırmak ve karar vermeyi kolaylaştırmak gibi konularda pozitif etkiye sahip olduğu söyleniyor. Öyle ki araştırmalara göre test sırasında sakız çiğneyen kişiler kısa süreli hafıza testlerinde% 24, uzun süreli hafıza testlerinde ise % 36 daha iyi performans gösteriyor.

2)Küfür etmek

Küfretmenin stresi azalttığını sıklıkla duymuşsunuzdur. Bunun yanında Keele Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre küfretmek acı toleransını da artırabilir.

3)Dedikodu Yapmak

Dedikoduların kötü niyetli veya güvenilmez olduğu düşünülse de, bunun da bizim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Psikolojik araştırmalar, dedikoduların diğer insanlarla olan bağlarımızı geliştirdiğini ve onlarla olan dostluklarımızın gelişmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dedikodu stres ve kaygı düzeylerini azaltır.

4)Bilgisayar Oyunu Oynamak

Bilgisayar koltuğuna yapıştığınızı söyleyen annelerinize iyi haber. Periferik görüntüler içeren hızlı aksiyon video oyunları, insanların duyusal verileri daha kolay almasına ve doğru karar vermesine ve bunları iyileştirilmiş reaksiyonlara dönüştürmesine yardımcı olur. Dahası, strateji video oyunları beynimizin ve öğrenme kapasitemizi geliştirir. Tabii bu kural yalnızca hızlı aksiyon oyunları için geçerlidir, The Sims gibi yavaş oyunlar için değil.

5)Geğirmek

Bir geğirme kulağa iğrenç gelebilir, ancak bu sindirim sürecimizin normal bir parçasıdır. Midenin içinde biriken istenmeyen gazı gidermeye yardımcı olur ve mide sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Gazın midenizin içinde kalmaması ve sizi mide ekşimesinden arındırması için geğirmeniz gerekir.

6)Aralıklı Günlerle Duş Almak

Her gün, özellikle sıcak su ile duş almak, cildinizi kurutabilir ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. İki günde bir duş alırsanız, cildinizin doğal yağlarını geri kazanmasına, yumuşak ve daha parlak hale gelmesine izin vereceksiniz. Ayrıca, sabunlu günlük duşlar, doğal bir antibiyotik olarak vücudunuz tarafından üretilen iyi bakterileri öldürür. Daha az sıklıkla duş aldığınızda, bu bakterilerin cildinizde daha uzun süre kalmasına yardımcı olursunuz ve vücudunuzu sağlıklı tutarsınız.

7)Dağınık Olmak

Bilinenin aksine dağınık olmak içimizde sakladığımız yaratıcılığın en büyük göstergesi. Minnesota Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma için iki grup insan dağınık ve toplu odalara koyuldu ve katılımcılardan bir pinpon topu için bulabildikleri kadar kullanım alanı yazmaları istendi. Sonuçlara göre dağınık odadaki katılımcılar çok daha yaratıcı fikirler buldular.

8)Sosyal Medya Kullanmak

Sosyal medya zamanınızın büyük kısmını çalan ve verimliliğinizi düşüren bir araç olarak görülür. Sosyal medyayı çok sık kullanıyorsanız bu kesinlikle doğrudur fakat aynı zamanda sosyal medya kullanımının yaşamınız ve psikolojik sağlığınız üzerinde olumlu etkileri vardır. Sosyal medya kendinizi daha az yalıtılmış ve topluma daha bağlı hissetmemize yardımcı olur, akranlarımızdan duygusal destek bulmamızı kolaylaştırır ve dünyamızla paylaşarak farklı hedeflere ulaşmamıza ilham verir.

9)Soğuk Duş Almak

Soğuk su altında duş almanın sizi hemen hasta edeceğini düşünenlerden misiniz? Oysa durum pek de öyle değil. Soğuk su aslında kan dolaşımını iyileştirir, ürik asit seviyelerinin düşmesine ve diğer tüm antioksidanların optimum seviyelerde performans göstermesini sağlar. Ayrıca kan basıncını düşürür, tıkalı arterleri temizler ve bağışıklık sistemimizi geliştirir.

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.