Öğrenci Kariyeri Banner

Teknolojik İlerlemelerin Döngüleri: Gartner Hype Cycles

Teknolojik İlerlemelerin Döngüleri: Gartner Hype Cycles

Günden güne gelişen teknoloji ile birlikte gündelik yaşam çok fazla değişmektedir. Bazı durumlarda bu teknoloji hızına ayak uydurmak öyle zordur ki sürekli takip ederken bazı yenilikleri gözden kaçırabiliriz. Peki teknolojik konuları daha iyi anlamak için ne yapabiliriz? Bu konular daha kolay anlaşılabilir mi? Gartner, tam da bu noktaya parmak basmış ve bu sayede Teknolojik İlerme Döngüsü ortaya çıkmıştır. 

 

Peki Nedir Bu Gartner ve Ne Yapar?

gartner

Gideon Gartner tarafından kurulmuş olan Gartner, bir danışmanlık firmasıdır. Özellikle bilgi teknolojileri üzerinde yoğunlaşan firma dünya çapında iyi bilinen bir kurumdur. 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.

 

Gartner Hype Cycles

hype cycles

Yeni teknolojiler hayatımıza girdikçe bunların ticari ürüne dönüşmesini anlatan grafik, her sene yenilenen bir yapıdadır. Grafik, sorunları çözme ve yatırımlar için karar vermeye yardımcı olma gibi birçok konuda fayda sağlar.

Grafik 5 Aşamadan oluşur:

    1. İnovasyon Tetikleme (Innovation Trigger) : Potansiyel teknolojisinin çıkış basamağıdır. Medyanın ve insanların etkisi bu noktada ortaya çıkar. Teknolojinin geleceği için tanıtım yapılmıştır fakat elde bulunan nihai bir ürün yoktur.

    2. Beklentilerin Tepe Noktası (Peak of Inflated Expectations) : Bu aşama, erken lansman aşamasıdır. Bir dizi başarısız ürün geliştirme öyküleri üretilir.

    3. Hayal Kırıklığı Oyuğu (Trough of Disillusionment) : Bazı başarısız denemelerin ardından teknoloji şirketleri sarsılır. Bu sirkelenmenin ardından kalan bazı şirketler yatırımlarına ve ar-ge çalışmalarına devam eder.

    4. Aydınlanma Eğimi (Slope of Enlightenment) : Bahsedilen teknolojinin gerçek hayat için faydası bu aşamada daha iyi anlaşılır. İkinci ve üçüncü nesil ürünler için temel oluşturulmuştur. Teknolojinin yaşam için faydasına dair örnekler ortaya çıkar. Daha fazla yeni uygulama hayata geçmeye başlar.

    5. Verimlilik Platosu (Plateau of Productivity) : Teknoloji artık hız kazanmaya başlamıştır. Belirli kriterler netleşmiş ve teknoloji artık ürün haline dönüşmeye başlamıştır. Teknolojiyi üreten firma için yatırımın geri dönüşü, kullanıcılar için ise fayda süreci başlamıştır.

 

Kaynak


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.