Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihte Bir İlk: Bir Ülke Şirketlere Yüzde 40 'Kadın Çalışan' Zorunluluğu Getirdi!

Tarihte Bir İlk: Bir Ülke Şirketlere Yüzde 40 'Kadın Çalışan' Zorunluluğu Getirdi!

Norveç, dünya tarihinde bir ilk olacak kararın altına imza atmaya hazırlanıyor.

Norveç, yürürlüğe girdiğinde dünyada ilk olacak bir yasa tasarısını parlamentoya taşıdı. Düzenlemeye göre; ülkedeki orta ve büyük şirketlerin yönetim kurullarının en az yüzde 40'ının kadın olması zorunlu hale gelecek.

Avrupa Birliği'nin de Önüne Geçecek!

Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden Norveç'in yasa tasarısı eğer yasalaşırsa, ülkede hizmet veren şirketlerin yönetim kurullarının en az yüzde 40'ı kadınlardan oluşacak. Bu yasa tasarısı yürürlüğe girdiğinde, dünyada ilk olmasının yanı sıra kadınların iş hayatındaki yerlerini de direkt olarak etkileyecek. 

Norveç'in üzerinde çalıştığı yasa tasarısına göre; önümüzdeki yıl 8 bin, 2028 yılına kadar ise 30'dan fazla çalışanı olan 20 bin şirket, yönetim kurulunun en az yüzde 40'ını kadınlardan oluşturmak zorunda olacak. Tasarıyı gündeme getiren yöneticilere göre kadınların üst düzey kadrolarda bulunma oranı, son 20 yılda yüzde 15'ten yalnızca yüzde 20'ye kadar çıkabildi. Kanun ile bu alanda çok ciddi bir ivmelenme oluşacak.

Norveç'in tartıştığı yasa tasarısı dünyada ilk olsa da aslında buna benzer düzenlemeler mevcut. Örneğin; Avrupa Birliği'ndeki bir yasaya göre şirketlerdeki tüm yöneticilerin yüzde 33 kadarının kadın olması gerekiyor. Yine aynı kanuna göre yönetim kurulunda bulunmayan yöneticilerin yüzde 40'ının kadın olması gerekiyor. Ancak Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç, bu tasarı ile birliğin bile önüne geçmiş olacak.

Parlamentoya gelen yasa tasarısının oylamadan geçeceği ve sonuca göre yürürlüğe gireceği ifade ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Norveç Sanayi Bakanı Jan Christian Vestre ise "Toplumun bütün güçleriyle yaratıcı olmayı hedefliyoruz." diye konuştu. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.