Öğrenci Kariyeri Banner

Stresin Üzerimizdeki Farklı Yansımaları

Stresin Üzerimizdeki Farklı Yansımaları

Çağımızın popüler, dillere pelesenk olmuş kelimesi şüphesiz ki “stres”. Peki stres bize neler yapıyor, nasıl bir ruh hali içerisine sokuyor ve hatta farklı isimlere bürünerek vücudumuzda nasıl tepkiler oluşturuyor?

UNUTKANLIK

Stres ve kaygı dikkatimizi toplamamızı zorlaştırır ve anılarımızı hatırlamamızı engeller. Hatta öyle ki yenilerini bile oluşturamayabiliriz. Kasım 2018’ de yapılmış bir nöroloji araştırmasına göre daha yüksek kortizol düzeyine sahip yetişkinlerin bozulmuş belleğe ve daha düşük beyin hacmine sahip olduklarını gösterdi.

CİLT SORUNLARI

Kurdeşen, viral ekzantem, akne ve yaralar gibi cilt reaksiyonları, insanların aşırı stresli dönemlerinde yaşadıkları cilt sorunlarından bazıları. Stres vücudumuzda yağ bezlerinin yağ üretimini arttıran; akne ve diğer cilt ile ilgili sorunlarda bir etken olabilen kortizol ve epinefrin gibi hormonların salgılanmasına neden oluyor.

 

GERGİN KASLAR

Aniden boynunuzda, sırtınızda veya omuzlarınızda gerginlik fark ettiniz mi? Vücudumuz savaş veya uçuş moduna girerek stresle uğraşır. Kaslar stresli koşullar sırasında kendilerini yaralanmalardan korumak için gerilir, bu nedenle stres sürekli ise rahatlama şansı olmayabilir. Daha da kötüsü, stres ve kaygı kas ağrısı algınızı yoğunlaştırabilir ve onunla başa çıkma yeteneğinizi azaltabilir.

ÖFKE

Aşırı sinirlilik hali, kontrolsüz öfke ve sıklaşan sinir krizleri kronik ve uzun süreli stresin yaygın bir belirtisidir. Bu belirtilerin vücudunuzun strese karşı verdiği kimyasal reaksiyon ile bir ilgisi olabilir.

SİNDİRİM PROBLEMLERİ

"Sinir midesi" yaşayan herkes, stresin doğrudan bağırsağımızı etkileyeceğini bilir. Kronik stres; karın ağrısı, kabızlık ve ishal gibi bir dizi sindirim komplikasyonuna neden olabilir. Çünkü bağırsak ve merkezi sinir sistemimiz sürekli iletişim halindedir. Aslında o kadar sıkı bir şekilde birbirlerine bağlıdırlar ki bağırsağımız genellikle "ikinci beynimiz" olarak adlandırılır.

BAŞ AĞRILARI

Gömleğimize kahve dökmekten anahtarlarımızı kaybetmeye ve dumanlı ortamlarda oturmaya kadar günlük eylemlerimiz tam anlamıyla baş ağrısına neden olabilir. Vücudumuz bu durumlara girdiğinde ve adrenalin gibi hormonlar salgıladığında kaslarımızı tehlikeyle başa çıkmaya hazırlayan vasküler değişiklikler meydana gelir. Uzmanlara göre bu olaylar zinciri size migren veya baş ağrısı verebilir.

KAYNAKÇA

 

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.