Öğrenci Kariyeri Banner

Staj Başvurusu Yapmadan Önce Göz Atmanız Gereken 5 Madde

Staj Başvurusu Yapmadan Önce Göz Atmanız Gereken 5 Madde

Staj, sınıfta öğrendiklerinizi gerçek yaşam durumlarıyla bağlamanız için harika bir fırsattır. Ayrıca sosyal becerilerinizi geliştirmek için de yardımcı olur. Belirli bir mesleği yapıp yapmamaya karar vermenize ve hatta eğitim yolculuğunuzu değiştirmenize de sebep olabilir. Hayalinizdeki stajı bulma şansınızı en üst düzeye çıkarmak için göz atmanız gereken birkaç madde var.

1.Stajdan ne beklediğiniz konusunda net bir fikriniz olsun.

Neden staj yapmak istediğinizi ve ne gibi somut faydalar elde etmek istediğinizi düşünün. Gelecekteki kariyerinizi test etmek için staj yapıyorsanız, bu fırsatı endüstriye ve giriş seviyesindeki çalışanların sorumluluklarına aşina olmak, güçlü referanslar almak ve gelecekteki iş fırsatları için ağınızı genişletmek için kullanmak isteyebilirsiniz.  Eğitiminizin erken bir aşamasında staj yapmak istiyorsanız veya kariyer planlarınızdan hala emin değilseniz, bunu profesyonel dünya hakkında fikir edinmek için bir fırsat olarak kullanmak isteyebilirsiniz.

2. Profesyonel bir özgeçmiş oluşturun

Özgeçmişiniz, işverenlerin hakkınızda okuduğu ilk şeylerden biridir. Sunuş şeklinizin okuyup okumayacakları üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Profesyonel bir özgeçmiş oluşturmak için zaman ayırın ve daha deneyimli bir sınıf arkadaşınızdan, bir hocanızdan veya üniversite kariyer merkezindeki birinden geri bildirim paylaşmasını istemekten çekinmeyin.

3. Profesyonel varlığınızı çevrimiçi olarak geliştirin

Günümüzde çoğu işe alım görevlisinin sizi bir pozisyon için değerlendirirken yapacağı ilk şeylerden biri sizi internette aratmaktır. Bu nedenle yalnızca çevrimiçi varlığınızı geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda profesyonel olduğundan emin olmalısınız. LinkedIn gibi profesyonel platformlarda profillerinizi (özgeçmişinize göre) oluşturun ve bunları güncel tutun. Son olarak ağınızı geliştirin, ilgi alanlarınıza uygun şirket ve kuruluşlarla bağlantı kurun ve faaliyetlerini takip edin.

4. Uygun bir staj yeri bulmak için mevcut tüm kaynaklardan yararlanın

Ağınızı kullanın. Arkadaşlar, sınıf arkadaşları, aile, üniversite mezunları ve hocalarınız. İlgilendiğiniz alanda bir staj fırsatı duyup duymadıklarını çevrenizdeki insanlara sormaktan çekinmeyin. Duymamışlarsa bile en azından nerede ve nasıl arayacağınız konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

Staj fırsatları için LinkedIn, kariyer.net, Öğrenci Kariyeri gibi özel web sitelerini düzenli olarak kontrol edin. Bu platformlarda profesyonel bir profil oluşturun ve ilgili yeni ilanlarla ilgili uyarılar oluşturun.

Üniversitenizin kaynaklarını kullanın. Çoğu üniversitenin, öğrenciler için düzenli olarak iş deneyimi fırsatlarını paylaşan kariyer merkezleri vardır.

Şirketler ve işverenlerle iletişime geçin. Alanınızda başvurmak isteyebileceğiniz şirketleri araştırmak için biraz zaman ayırın. Mevcut fırsatlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitelerindeki kariyer veya iş bölümlerini ziyaret edin. Açık pozisyon yoksa, özgeçmişinizi insan kaynakları temsilcisine e-posta ile göndermekten çekinmeyin, böylece gelecekteki fırsatlar için değerlendirilebilirsiniz.

5. Erken başvurun ve takip edin

Stajınızı yaz aylarında yapmayı planlıyorsanız, Ocak ayından itibaren başvurmaya başlayın. İşe alma görevlilerinin çok sayıda başvuru aldığını ve bunların tümünü işlemenin genellikle zaman aldığını unutmayın. Günümüzde stajlar işler kadar rekabetçi hale geldi, bu nedenle tercih ettiğiniz seçeneklerden birine girme şansınızı artırmak için mümkün olduğunca çok ilana başvurmak en iyisidir.

Yaptığınız staj türü ne olursa olsun, herhangi bir profesyonel deneyimin kişilerarası, iletişim ve zaman yönetimi becerilerinizi ve daha fazlasını geliştirmenize yardımcı olacak bir öğrenme deneyimi olduğunu unutmayın. İlk stajlarınızın ideal şirketinizde olması ya da sadece zevk aldığınız görevleri yerine getirmesi gerekmez. Anlamlı deneyimler biriktirerek hayalinizdeki işe kavuşabileceksiniz. İyi şanslar!

 

Özgün İçerik


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.