Öğrenci Kariyeri Banner

Dil Öğrenmeye Farklı Bir Bakış: Birkenbihl Metodu

Dil Öğrenmeye Farklı Bir Bakış: Birkenbihl Metodu

İkinci bir yabancı dil öğrenmenin önemi gün geçtikçe artıyor. Özellikle iş başvurularında kendimizi bir adım daha ileriye taşımak için İngilizce'nin yanında başka bir dil daha bilmek de neredeyse zorunluluk haline geldi. Yeni bir dil öğrenmenizi kolaylaştıracak Birkenbihl Metodu'nu sizlere anlatmak istedik.

Bu yöntem, Vera Birkenbihl tarafından geliştirilen ve yeni bir dili de ana dilimizi öğrendiğimiz gibi öğretmeyi amaçlayan bir tekniktir. Öğrenmenin büyük çoğunluğunun, küçük yaşlarda ana dilimizi öğrenirken yaptığımız gibi, bilinç dışında gerçekleştiğine vurgu yapar. Bu yüzden kelime ezberlemenin önemsiz olduğunu savunur. Bununla birlikte nasıl kendi dilimizi öğrenirken “dilbilgisi” için ekstra bir gayret göstermediysek, yeni bir dil öğrenirken de gramere odaklanma çabasının gereksiz olduğunu söyler. 

Bu yöntem, aşağıda verilen 4 adım uygulandığı takdirde, kişinin yabancı bir dili kolayca öğrenebileceğini savunur.

            1)Şifre Çözmek

İlk adımda yapmanız gereken şey, istediğiniz bir metnin kelime kelime çevirisini yapmaktır. Kağıda yazdığınız cümledeki her kelimenin kendi dilinizdeki karşılığını yazmalısınız. Çevirdiğiniz metin mantıklı olmak zorunda değildir. Burada önemli olan kelimelerin kendi dilinizdeki karşılığını öğrenmiş ve aradaki bağlantıyı kavrayabilmiş olmanızdır.

            2)Aktif Dinleme

Bu aşamada, ilk basamakta çevirisi yapılmış metnin orijinal hali dinlenir. Bu dinleme esnasında da bir yandan “şifre çözdüğünüz” kısmı takip etmeniz gerekir. Belli bir süre sonra metnin anlamını kavrayınca orijinal kayıtla birlikte metnin asıl dildeki yazılı halini okumaya hazırsınız demektir. Bu noktada sesleri anlamlarıyla birleştirmeyi öğrenirsiniz.

           3)Pasif Dinleme

Hedef dildeki metni dinlerken, dikkatinizi o metne vermediğiniz anlarda pasif dinleme gerçekleştirirsiniz. Örneğin araba kullanırken, temizlik yaparken arka fonda bu metnin çalması, siz farkında olmasanız da dile aşina olmanıza sağlayacaktır. Özellikle yeni kelimeleri doğru telaffuz edebilmek ve bu dile alışabilmek için bu adım oldukça önemlidir.

           4)Aktif Okuma, Konuşma ve Yazma

Üçüncü adımda konuşma için yeterli sinir ağları örülmüş durumdadır.  Bu zamana kadar duyduğumuz kelimelere alıştıktan sonra, artık onları taklit etmeye başlarız. Bundan sonra öncesinde öğrendiğimiz kelimelere dayanarak okumayı ve yazmayı deneriz.

Anlatması bu kadar basit olan bu yöntemi uygulaması da bir o kadar eğlenceli. Siz de bu stressiz yöntemle istediğiniz dili kolayla öğrenebilirsiniz !

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.