Öğrenci Kariyeri Banner

Sosyal Girişimci Nasıl Olmalıdır?

Sosyal Girişimci Nasıl Olmalıdır?

Sosyal girişimcilik, girimşimcilik tanımından farklı olarak toplumdaki sorunlara maddi sıkıntıları geri planda tutarak yaratıcı ve dinamik bir iş modeli ile uzun sürede çözüm bulmayı hedeflemektedir. 

Son yıllarda sıklıklık bahsedilen sosyal girişmcilik, geleceğin iş modeli olarak görülmektedir. Topumsal sorunları yenilikçi yöntemle ve yaklaşımlarıyla uzun süreli çözümler bulmayı amaçlar. Sosyal girişimcilik, başka insanların göremediği sorunları görüp yeni çözümler üretip, farklı sistem kullanarak, yeni çözümler bulmak üzerine olsa da karını en yüksek seviyeye hedefleyen ticari girimcilerin yerine, karlarını gerçek sayılar üzerine inşa ederek sosyal faydayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra şu anda olan sorunları iyileştirerek geleceğe yatırım yapmaktadır. 

Sosyal Girişimci Türleri 

Sosyal Girişimcilik Türleri 

  • Topluluk Sosyal Girişimcisi

Bu girişimci türü, direkt olarak toplulukla ilgilidir. Bu türde hizmet veren girişimciler bireyler ya da küçük kuruluşlar tarafından yürütülmektedir. Mikro finans kredi türlere buna bir örnek oluşmaktadır. Bunlar halka finansal destek olarak sorunlarının çözümlerine destek olmaktadır. Toplumun sosyal ihtiyaçlarına hizmet ederler. 

  • Kar Amacı Gütmeyen Sosyal Girişimci

Para kazanmayı amaçlamayan, bu girişimci türü sosyal kazanca daha fazla odaklanmaktadır. Mevcut fonlarla ilgili birlikte belirtilen soruna ulaşma olasıkları daha fazladır. Sorunun çözümü uzun sürse bile sosyal faydaya ulaşımda büyük ölçekte etkili olmaktadır. 

  • Dönüştürücü Liderlik ve Sosyal Girişim 

Hükümetin ve başka kurumların anlık olarak karşılayamadığı sosyal ihtiyaçları karşılayarak çözüm üretirler. Dönüştürücü liderlik ve sosyal girişimcilik, para kazanma amacı gütmeyerek kurumların yeterli zamanda ve büyümeyle dönüştüğü kategoridir. İşletmeler genellikle yetenekleri kendi kurumları içinde bulunan çalışanlarını işe alır ve işe teşvik eder. Bir iş fırsatı ya da gönüllü pozisyonlara başvurursanız siz de sosyal becerilerinizi gösterebilirsiniz. 

  • Küresel Sosyal Girişimcilik 

Küresel olarak sosyal ihtiyaçları karşılamak ve sosyal işleyişi tamamen değiştirmeyi hedefleyen girişimlerdir. Küresel amaçlı tüm sorunların ve ihtiyaçların yani birçok kuruluşu ve ilgi alanlarını birbirine bağlayan büyük bir hedeftir. Belirli olan bir amaç uğruna çalışan küresel sosyal girişimciler birbirine bağlı olarak çalışırlar. 

Sosyal Girişimcilerin Sahip Olması Gereken Özellikler 

Sosyal Girişimcilerin Sahip Olması Gereken Özellikler 

  1. Dünya üzerinde sahip olunan sorunların farkında olmak. 
  2. İş fırsatlarını doğru bir şekilde değerlendirmek. 
  3. Doğrudan hedefe odaklanılmalıdır. Risk alabilmelidir.
  4. Topluluk önünde konuşabilmelidir. 
  5. Başarısız olmaktan korkmamalıdır. 
  6. Kreatif ve yenilikçi olmalıdır. 
  7. Araştırma yapmaya ve çözüm üretmeye hazır olmalıdır. 

Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.