Öğrenci Kariyeri Banner

Sınavların Üstesinden Gelmenizi Sağlayacak 6 Yol

Sınavların Üstesinden Gelmenizi Sağlayacak 6 Yol

Hayatımızın olmazsa olmazı sınav; stresiyle, kaygısıyla birlikte geliyor. Sınav haftaları geçsin diye dualar ediyoruz. Konuları yetiştirmeye çalışıyoruz, zaman kısaldıkça strese giriyoruz, hele bir de sınavdan önce gelen “hiçbir şey bilmiyorum” düşüncesi yok mu? Bizi çok daha kötü etkiliyor. Psikolojik olarak ufak bir çöküş yaşadığımız maalesef bir gerçek.

Aslında bitmeyen bir şey değil sınavlar. Hayatta her şeyin olacağı gibi atlatıyoruz onu da iyi veya kötü. Bu yazımda “Sınavlarda nasıl daha iyi olabilirim?” diye kendime sordum ve bulduğum cevapları sizlere de öneri olması açısından, sizlerle paylaşmak istedim. Hadi gelin neler yapabiliriz bir bakalım.

1.Sakin Olmalısın!

sınavda sakinlik

Bu cümleyi her zaman duyuyorsunuzdur ama sınavlarda sakin kalmak çok önemli. Çalıştığınız konuları iyi bilseniz de sakin olmazsanız hepsi bir anda yok olabilir. Sınavınızdan önce sizi rahatlatacak şeyler yapın. Şahsi tavsiyem bitki çayları sizi biraz da olsa rahatlatacaktır. Sınavınızdan önce sıcak veya soğuk bir bardak bitki çayı tüketebilirsiniz. Hatta deneyenler olursa aşağıya yorum da yazabilir.

2.Sınavı Konularına Bölün!

konuları bölme

Sınavda karşılaşacağınız konular az çok bellidir. Çalışırken konuları günlere bölerek çalışın. Yani demek istediğim sizi zorlayan bir yer varsa anlayarak öğrenmeniz açısından ona daha çok zaman ayırın. Ama konularınızı günlere bölerken sınavdan önce bitmesine de dikkat edin.

3.Programlama Yapın!

programlama

Gün içerisinde çalışacağınız dersleri ve konuları belirleyin. Hedeflerinizi defterinize, ajandanıza veya bir kâğıda yazın. Gerçekçilikten uzak hedefler olmasın. Detaylandırın. Mesela sadece "şu ders bitecek" gibi değil de "bugün şu dersin 2 haftalık notunu çalış" gibi. Çünkü beynimiz detaylara kendini daha çok adapte eder.

Bence günde maksimum 2 farklı derse çalışın. Sizi yormaması ve anlamız açısından ideal olduğunu düşünüyorum.

4.Uyku Düzeninizi Bozmayın!

uyku düzeni

Sınav haftası diye her şey mubah değil tabii ki. Vücudunuzun ihtiyacı olanı ondan almayın. Sınav haftası uyumamalıyım diye düşünmek yerine uyku düzeninizi değiştirmeden planlı ve programlı çalışmalısınız. Son haftaya konuları bırakırsanız ayrı tabi. Demek istediğim mental olarak da fiziksel olarak da yorgun düşerseniz kendinizden çok bir şey beklemeyin.

5.Zaman Geçiyor “Tik Tak”!

sınavda zamanın önemi

Bu sınavlarımızın süreleri var. Kaç dakika veya kaç saat olursa olsun sınav anında süre sıkıntısı çekmemek için zamanını ayarlamalısın. Zamandan dolayı asla paniğe kapılıp dikkatsizlik yapma. Dikkatsizlik sınavlarda en son gereken şey. Bu yüzden zamanını iyi yönetmelisin. Zaman sana değil sen zamana hâkim olmalısın.

6.Kendini Motive Et!

motive ol

Kendine sürekli "bu sınavın gelip geçeceğini", "elinden geleni yaptığını", "başarısız değil başarılı olacağını" hatırlat. Asla moralini bozma, kendini cesaretlendir. Heyecanlanma ve sınavlardan sonrası için yaptığın planları düşün, hayal kur. Kendini rahatlat.

Umarım yazım, okuyan herkese yararlı olur. Sakin kalın ve unutmayın: Hiçbir şey sizden daha değerli değil!

Sınav haftanızın güzel geçmesini dileğiyle…


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

1 Yorum

  • Kutay Tosun

    Süper yazı olmuş elinize sağlık

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.