Öğrenci Kariyeri Banner

Simpsonslar Geleceği Mi Görüyor?

Simpsonslar Geleceği Mi Görüyor?

ABD’nin efsaneleşmiş dizisi Simpsonlar’ın (The Simpsons) dünyada ses getiren olayları önceden tahmin etmesi izleyenleri şaşırtsa da hayranları “Acaba sırada ne var?” merakıyla takip etmeyi bırakmıyorlar. Tüm dünyayı ilgilendiren bu olaylara dizinin bölümlerinde açıkça yer verilmesi günden güne büyük yankı uyandırıyor. Bugüne kadar salgınları, saldırıları hatta seçim sonuçlarını tahmin edebilecek kadar ileri gitmiş olan bu dizinin, yakın zamanda bizi nasıl şaşırtacağı da konuşulanlar arasında. Bu kadar şaşırmakta, merak etmekte ve gerilmekte gerçekten haklı mıyız bir bakalım!

 

Beyrut Limanı’ndaki Patlama

1. madde

Beyrut'ta 2020 yılının henüz başındayken yaşanan şiddetli patlama sebebiyle birçok insan hayatını kaybetmişti. Patlamanın şiddeti neredeyse tüm şehri yerle bir ederken The Simpsons bölümlerinin birinde bu olaya açıkça değinildiği de gözlerden kaçmadı.

 

Kobe Bryant’ın Helikopter Kazası

2. madde

Belki de çoğu izleyici tarafından en ilginç bulunan bölümlerden birinde Kobe Bryant’ın helikopter kazasını izlediğimizi hatırlıyor olabilirsiniz. Dizinin bu bölümünde Bryant’ın helikopterinin bir binaya çarpmasının ardından, sıklıkla helikopter seyahati yapan bir basketbolcu olması sebebiyle bu durumun öngörülebileceği savunuldu. Bilindiği üzere ünlü basketbolcu, 2020 yılının başlarında dizideki gibi yaşanan bir helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmiştir.

 

11 Eylül Saldırısı

3. madde

Dizinin 11 Eylül Saldırısı yaşanmadan önce yayınlanan bir bölümünde karakterin elinde bulunan bir dergide “9.11” sayılarının bulunması tarihlerin birebir örtüştüğünün işaretlerinden sadece birisi. Dizinin bir diğer bölümünde ise aynadan yansıyan görüntüde İkiz Kulelerin tahrip olduğu görülmekte.

 

Donald Trump’ın ABD Başkanı Seçilmesi

4. madde

2000 yılında ekranlara getirilen bir bölümde ise Donald Trump’ın merdivenlerde halkı selamladığını görüyoruz. Dizinin yaratıcıları bu durumun bir tesadüften ibaret olduğunu ve ABD başkanı olabilecek en son ismin Donald Trump olduğu düşünüldüğü için dalga amacıyla dizide işlenen sıradan bir konu olduğunu söylediler.

 

Covid-19 Virüsü

5.madde

Dizinin en tartışmalı bölümü Homer’a Çin’den bir kargo gelmesiyle başlar. Fakat kargo çalışanlarından biri kutuyu paketlerken öksürmeye başlayıp yanındaki arkadaşına “Patrona grip olduğumu söyleme lütfen.” diyor.  Kutuyla birlikte Amerika’ya da taşınan virüs tüm kasabayı etkisi altına alarak dünyaya yayılmaya başlar.

 

Apple ve Mobil Cihazlar

6. madde

Yaygınlaşmış ve markalaşmış teknolojiden çok önce çekilmiş bir bölümde elma logolu bir telefonla birlikte, Apple Watch’u andıran bir saat görmekteyiz. Gelişmekte olan teknolojiyi öngörebilmek ve tahminlerde bulunmak oldukça makul görünse de nokta atışları yapmak insanı ürkütmüyor değil.

 

Mutasyona Uğramış Domatesler

7. madde

Çiftçilik yapan Homer Simpson bir bölümde ToMacco isimli bir ürün yetiştirdi. Tütün ve domatesi melezleyip nükleer malzemeler kullanarak ortaya çıkardığı bu üründen tam 11 yıl sonra, Japonya’da yaşanan sarsıcı depremin ardından Fukuşima Nükleer Santrali’nin yakınlarında mutasyona uğramış domateslere rastlandı.

 

FIFA’ya Yönelik Suçlamalar

8.madde

Homer’ın FIFA’daki yolsuzluklar ve hakem hilelerinden bahsettiği bölümden yıllar sonra 2015 yılına geldiğimizde gündemimizde FIFA’ya yönelik suçlamaların, yolsuzlukların ve hilelerin öne çıktığını gördük.

 

Barack Obama’nın Oyları

9. madde

2008 yılında yayınlanan bir bölümde Hoomer oy kullanma kabininde Obama’ya verdiği oyun, sonrasında John McCain’e gittiğini görmüştür. Aynı durum 2012 yılında gerçekleşen seçimlerde Pensilvanya’daki makinelerde yaşanmış ve Obama ile Romney’in oyları değiştirilmiştir.

 

Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Konuşmaları Dinlemesi

10.madde

2007 yılında yayınlanan bir bölümde Lisa devletin gizlice kendilerini dinlediklerini söyledikten sonra ekranlarımızda Ulusal Güvenlik Ajansı’nın binasını görüyoruz. Birçok ajanın, günlük konuşmaları dinlediği gösterildikten sonra bu durumun 2013 yılında gerçek olmasıyla yüz yüze geldik. Edward Snowden bu gözetleme sistemini gözler önüne serdiğinde Ulusal Güvenlik Ajansı’nın hiçbir izni olmadan konuşmaları dinlediği kanıtlanmış oldu.

 

Uzaya Giden İnsanlar

11.madde

15. bölümde Homer astronot olarak uzaya gönderildikten sonra 2013 yılında Homer gibi sıradan bir vatandaş olan Oliver, uzaya gitmeye hak kazanarak başvuran binlerce kişi arasından seçilmiş oldu.

 

Suriye’nin İç Savaşı

12

2001 yılında yayınlanan bir bölümde Simpsons Ailesi televizyon izlerken 4 savaş uçağının gösterildiği bir müzik klibini izliyorlar. Uçakların yanı sıra müzik eşliğinde bombalar atılıyor. Bombaların düştüğü yerdeki arabada bulunan Suriye bayrağı ise tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Bu durumdan tam 13 yıl sonra Suriye’de iç savaş başlamıştır.

 

Big Ben ve Shard

13

Lisa’nın Düğünü adlı bölümde dünyanın en ünlü saat kulesi olan Big Ben’in arkasında o zamanlar henüz inşa edilmemiş ve şimdiki ismiyle Shard olarak bilinen binayı görüyoruz. Bu binanın 2009 yılında inşa edilmesine rağmen eski bölümlerde nasıl göründüğü hala açıklanmamıştır. Ayrıca dizinin bu bölümünde Lisa telefonundan görüntülü olarak Marge’yi arıyor. Bu görüntüyle ise günümüzde çokça kullanılan FaceTime uygulamasına bir atıfta bulunulduğu görülüyor.

 

Ebola Virüsü

14

Ebola Virüsü ilk olarak 1978 yılında çıksa da o yıllarda henüz salgın formunda değildi. Dizinin 1997 yılında yayınlanan bölümünde ise yayılmış bir salgın olarak görülüyor. Bu bölümden 17 yıl sonra ise Ebola Virüsü ilk olarak Batı Afrika’dan başlayarak yayılmaya başlamış ve maksimum seviyeye çıkarak dünyanın birçok bölgesine aktif olarak yayılmıştır.

 

Washington’daki Kongre Binası

son

Son günlerde ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıların da önceden dizi aracılığıyla ekranlara verildiği ortaya çıktı. Dizide boynuzlu ve miğferli bir protestocu sahne alarak üzerinde “Vali” yazan bir kuşak taşımış. Kongre binasına giren adamın çaldığı kürsü ise dizide Homer Simpson tarafından çalınan heykel ile eşleştirildi. Son olarak, dizinin bölümlerinden birinde Homer Simpson’un elinde silahıyla birlikte çatıda beklediği halinin altına atılan “20 Ocak 2021” tarihi ise Trump’ın başkanlığı Joe Biden’e teslim edeceği yemin töreni tarihiyle birebir uyuşuyor.

 

Donald Trump’ın Ölümü

Gerçekleşmeyen kehanetler arasında gösterilen bu ölümün net tarihi olarak verilen 27 Ağustos 2020’de ise Trump, 3 Kasım’da yapılacak olan 59. Başkanlık seçimleri için aday gösterilmişti.


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

1 Yorum

  • Beyza Binici

    Çok başarılı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık 😊

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.