Öğrenci Kariyeri Banner

Şimdiye Kadarki En Büyük Sanal Evren Yaratıldı!

Şimdiye Kadarki En Büyük Sanal Evren Yaratıldı!

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, bütün evreni içeren bir simülasyon geliştirmeyi başardıklarını açıkladı. Uchuu ismi verilen simülasyon şu ana kadar yapılmış en büyük ve en detaylı “sanal evren”.

Uchuu simülasyonu, 9,6 milyar ışık yılı genişliğinde bir alan ve 2,1 trilyon “parçacık” içeriyor. Bu da onu şu ana kadar yapılmış en detaylı ve en büyük “sanal evren” yapıyor. Simülasyon ayrıca, evrenin 13 milyar yıldan fazla evrimini modelliyor ve genişleyen evrendeki karanlık maddenin hâllerine odaklanıyor. Söz konusu simülasyon sayesinde evrenin geçmişi ve geleceği gibi birçok konuda keşif yapabilmek mümkün görünüyor.

İnanılmaz bir hesaplama gücü ve depolama gereken simülasyonu oluşturmak için 40.000’den fazla işlemci çekirdeği, 20 milyondan fazla bilgisayar saati kullandığını ve 3 Petabyte’tan (3.000 TB ya da 3 milyon GB) fazla veri üretildiği açıklandı.

Bu simülasyonun tek bir sürücüde saklanabileceği belirtilirken verilere online olarak ulaşılabileceği ve indirilebileceği de araştırmacılar tarafından söylendi. Fakat Uchuu, sıkıştırılmış olduğunda bile 100 TB yer kaplıyor.

Araştırmacılar, simülasyonun büyük evren araştırmaları gibi astronomik incelemelerde kullanılarak bilim dünyasına önemli katkılarda bulunabileceğini, aynı zamanda evreni keşfetmek isteyen insanların da işine yarayabileceğini söyledi.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.