Öğrenci Kariyeri Banner

Şimdiye Kadar Yaşayan En Zeki Adamın Hikayesi ve Onu Neden Hiç Duymadınız

Şimdiye Kadar Yaşayan En Zeki Adamın Hikayesi ve Onu Neden Hiç Duymadınız

Dünyanın en zeki insanı olarak kabul edilen ve yaklaşık 300 IQ'ya sahip olduğu düşünülen William James Sidis'in hayat hikayesini neden daha önce duymadık? Aslında Sidis'in hayat hikayesi zekanın doğru kullanımı ile ilgili çok önemli dersler veriyor bize. Gelin dünyanın en zeki adamının kitaplara konu olacak hayat hikayesini birlikte öğrenelim.

 

BİR DAHİNİN DOĞUMU

Rusya'dan ABD'ye göç etmiş Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1 Nisan 1898 'de dünyaya gelir Sidis. Tıp doktoru ola annesi tarafından 6 aylıkken bazı kelimeleri söyleyebildiği fark edilir ve 8 aylıkken alfabeyi söktüğü söylenir. 1,5 yaşına geldiğinde ise günlük gazeteleri okumaya başamıştır bile. Oğlunun dahi olduğunu gören annesi doktorluğunu bırakarak William'ın gelişimini yakından takip etmeye adar kendini. Bu sırada gelişmeye devam eden William 6 yaşında lise seviyesindeki bir öğrenci ile aynı zekaya sahip olduğu söylenir.

 

8 YAŞINDA TIMES'DA 

Daha 8 yaşına basmadan Latince, Yunanca, İbranice, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Almanca öğrenmiştir. Tüm bunların yanında matemitik konusunda da bir dahidir ve geçmiş ya da gelecekteki herhangi bir tarihin hangi güne geldiğinde rahatça hesaplayabilmektedir. Bu üstün zekalı çocuktan basının da haberi olur ve bir anda medyanın ilgi odağı haline gelir. New York Times, William'ı 8 yaşındayken ilk sayfalarda haber yapar, böylelikle tüm Amerika bu dahi çocuğun hikayesini merak etmeye başlar.

9 YAŞINDA HARVARD'DAN RET

9 yaşında Harvard sınavlarına girer ve tahmin edildiği üzere başarılı da olur. Fakat yeterli duygusal olgunluğa sahip olmayışı gerekçesiyle okula alınmaz. Harvard'ın belirlemiş olduğu duygusal olgunluğa 11 yaşında ulaşır ve artık bir Harvardlıdır. Daha ilk senesinde Harvard profesörlerine konferanslar verir. Buradaki eğitimini başarıyla tamamlayan Sidis, 16 yaşına geldiğinde Hukuk eğitimi almaya başlar.

 

TERS GİDEN BAZI ŞEYLER

Bazı şeyler istediği gibi gitmez. William bir sosyalisttir ve 1 Mayıs gösterilerine katıldığı sırada tutuklanarak cezaevine gönderilir fakat kısa sürede ailesinin nüfuzu sayesinde hapisten çıkar. Hapisten sonra her şey aynı gitmez hayatında. Siyasi ve dini görüşleri sebebiyle halkın gözünden düşer. Yükselişi gibi düşüşü de medyada büyük yankı uyandırır ve bu Sidis'in hiç hoşuna gitmez.

Bu zamanlarından sonra bilimden de uzaklaşır fakat öğrenmeyi hiç bırakmaz. Ekmeğini kazanmak için ufak işlerde çalışır.

17 Temmuz 1944'te hayata gözlerini yuman William James Sidis'in son demlerinde öğrendiği dil sayısının 40'ı bulduğu söyleniyor. Aynı zamanda kendine ait bir dil de bulmuştur.

SUÇLU KİM?

William James Sidis, inanılmaz bir kapasiteye sahip olmasına rağmen insanlığın ondan beklentilerini boşa çıkarmıştır. Aynı düzlemde olduğu Einstein, Newton ya da da Vinci gibi üretken olamamış, ardında buluşlar, eserler ya da adından söz ettirecek faydalı işler bırakamamıştır. Yalnızca 2-3 kitap yazmıştır. 

Bu sonuçtan kimileri Sidis’i kişisel projesi olarak kullanan ailesini, kimileri ise Sidis’i bir türlü rahat bırakmayan gazetecileri suçlu bulmuşlardır. Fakat belki de ortada suçlu aranacak bir dirim yoktur ve Sidis sadece mutlu olduğu hayatı yaşamıştır. 

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Gökçe Öztürk tarafından oluşturulmuştur.


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.