Öğrenci Kariyeri Banner

Salda Gölü ile Jezero Krateri Üzerindeki Benzerlik

Salda Gölü ile Jezero Krateri Üzerindeki Benzerlik

 

NASA'nın resmi Twitter hesaplarından NASAEarth, son dönemlerde popüler hale gelen Salda Gölü'nden bir bilgiyi paylaştı. Mars'ta bulunan Jezero Krateri ile Salda Gölü arasında coğrafi ve kimyasal yapı bakımından birtakım benzerlikler olduğu ifade edildi.

Uzay Bilimleri alanında çalışmalar yapan bilim adamları, bir süredir diğer gezegenlere gitmenin yollarını aramaktaydılar. Bu çalışmalar sayesinde yavaşça hayal evresinden gerçeklik evresine doğru adımlar atılmaya başland. Çünkü ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ve SpaceX gibi şirketler, Kızıl Gezegen olarak da bildiğimiz Mars ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Şimdiyse NASA, ülkemizi de yakından ilgilendiren açıklamayla dikkatleri üzerinde topladı.

NASA, uzunca bir süredir Mars üzerinde araştırmalar yapıyor. Hatta Kızıl Gezegen'de bulunan bir uzay aracı da var ve bir süredir, bu araçla birlikte Mars yüzeyinde araştırmalar yapılıyor. Ancak Mars'la ilgili araştırma yalnızca bundan ibaret değil. NASA, Mars'tan topladığı uydu görüntüleriyle bu gezegenle ilgili araştırmalarını genişletmeyi amaçlıyor. İşte elde edilen görüntülerle ilgili bir açıklama yapan NASA, Türkiye ile Mars arasındaki bir benzerliğe vurgu yaptı.

 

NASA Earth adlı twitter hesabı Mars'ta bulunan Jezero Krateri'nin görüntüsünü paylaştı. Bu görüntü ile birlikte ülkemizdeki doğal güzelliklerden bir tanesi olan, Türkiye'nin Maldivler'i olarak da bahsedilen  Salda Gölü'nün uydu fotoğrafını paylaşan yetkililer, iki lokasyon arasında mineral ve coğrafi anlamda benzerlikler olduğunu ifade etti. 

 

NASA tarafından yapılan resmi açıklamalarda, Salda Gölü ile Jezero Krateri'nin farklı gezegenlerde olmasına rağmen benzer özelliklerin çok olduğu belirtildi. Bilim insanlarının Salda Gölü'nde araştırma yaptıklarını açıklayan NASA, bu gölün çözümlenmesi ile birlikte 2020 Mars Görevi için rehber oluşturulacağını ifade ediyor.

Jezero Krateri

 

NASA, hazırladığı bir blog gönderisinde bilim adamlarının görüşlerine de yer verdi. Mars'a 30 Temmuz'da gönderilen Perseverance roketinin geliştirici isimlerinden bir tanesi olan Briony Horgan, Salda Gölü'nü ziyaret ettiklerini ve bu ziyaret sırasında Jezero Krateri'nin kıyısında duruyormuş gibi hissettiğini açıkladı.

Başka bir bilim insanı olan Brad Garczynski ise karbonat maddesinin neseneleri çok iyi koruduğunu belirtiyor. Karbonatın içerisinde mikrop ve mikroorganizma gibi bulgulara ulaşabildiklerini belirten Garczynski, Mars'taki yaşamın bulgularını aramadan önce Dünya üzerindeki karbonatın nasıl oluştuğunu ve nesneleri nasıl koruduğunun çözümlenmesi gerektiğini söylüyor.

 

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.