Öğrenci Kariyeri Banner

Sahne Işığı Etkisini Biliyor Musun?

Sahne Işığı Etkisini Biliyor Musun?

Hayatımızın merkezine daima kendimizi koyarız, bizim için en önemli şey kendimizizdir. Bu yüzden saçımız kötü olduğunda, sevmediğimiz kıyafetler giyindiğimizde veya kendimizden herhangi bir şekilde hoşnut olmadığımızda, kötü hisseder, bunu herkesin fark ettiğini ve eleştirildiğimizi düşünürüz. Oysa durum hiç de sandığımız gibi değildir.

Sosyal psikolojide yer alan “sahne ışığı etkisi” kavramı tam da bu durumları tanımlar. Bu kavram, insanların görüntümüze ve davranışlarımıza sandığımızdan daha fazla dikkat ettikleri inancını taşıdığımızı ifade eder. Biz, başkalarının hakkımızda düşündüklerine göre kimi zaman daha fazla strese girip durumları kendimize zorlaştırırken, belki de bu sebepten kendimiz gibi olamazken sahne ışıklarının kendimize dönük olduğunu düşünerek, yanılıyoruz. Çünkü o ışıklar genellikle bize dönük değiller.

Sahne ışığı etkisini unutup, daima gözlerin üstümüzde olduğunu düşünmek ise, hata yapmaktan, denemekten korkmamıza neden oluyor. Oysa hata yapmak, denemek en iyi öğrenme yöntemlerindendir. Kişisel gelişimimiz ve kariyer hedeflerimiz için yeni deneyimlere açık olmak oldukça önemli. Farklı şeyler deneyimlerken de, yeni bir girişimde bulunacağımızda da hata yapmaktan ve eleştirilmekten korkmamalı, sahne ışığı etkisini unutmamalıyız. Çünkü kendimize dair düşünülenleri aslında gözümüzde biraz büyütüyoruz, aslında sandığımız kadar tedirgin, heyecanlı, stresli veya kötü görünmüyoruz. Ancak bu düşünceler yüzünden hayatı kaçırıyor olabiliriz.


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.