Öğrenci Kariyeri Banner

Saç Bakımının Püf Noktaları

Saç Bakımının Püf Noktaları

Hepimiz saçlarımızın parlak, dolgun ve sağlıklı olmasını isteriz. Saçlarımız bizim en önemli doğal aksesuarlarımızdır. Yapısal veya uygulanan kimyasal işlemlerden sonra saçlarımızda hasar veya kırılmalar meydana gelebilir. Şampuanlar ve kremlerin doğru seçimi ile iyileşme ve koruma sağlar. Bundan dolayı da saç bakımı kişiye özel olmalıdır. Kişiye uygun saç bakımını önerebilmek için saça etki eden faktörlerin iyi bilinmesi gerekir.

Saç bakımı

  • Kişinin doğal saç özellikler: Normal/kuru/yağlı ya da ince/kalın gibi.
  • Saçlı derinin özellikleri: Kuru, yağlı, kepekli, seboreik dermatitli gibi.
  • Yaşadığı iklimin özellikleri: Rüzgârlı hava, kuru hava ya da soğuk/sıcak/ nemli ortam gibi
  • Güneş teması
  • Yaşam alışkanlıkları: Her gün yüzme havuzunda yüzme, denize girme gibi
  • Yıkama sıklığı
  • Kullandığı şampuanın özellikleri
  • Kurutma şekli
  • Şekillendirici kozmetik ürün (jöle, saç spreyi, briyantin gibi) kullanımı ve sıklığı
  • Fiziksel şekillendirme (ısı ile dalgalandırma veya düzleştirme) tercihi ve uygulama sıklığı
  • Kimyasal şekillendirme (Düzleştirme ve perma) varlığı ve sıklığı
  • Renk uygulamaları (renk açma, boyama gibi) varlığı ve sıklığı

Normal Saç Bakımı

saç bakımı

Doğal/sağlıklı ya da normal saç denilince parlak, dolgun, hem ıslak ve hem de kuru iken kolay taranan elastik yapıya sahip saçlar algılanır. Amaç kir oluşumunda ana faktör olan sebum ve kirleri temizlemeli, ancak saçta aşırı kuruluk yaratmamalıdır. Şampuanlar deterjansı ve köpürme gücü için temel sürfaktanlar ile saçı iyileştirmek/nemlendirmek için çeşitli maddeler içermelidir. Kullanım sıklığı iyi ayarlanmalıdır, hiçbir şampuan sık kullanılmamalıdırlar. Şampuanların sık uygulanışında deterjan özelliği zarar verici düzeye ulaşabilir. Ayrıca kullanıcıda sübjektif yakınmalar da önemlidir.

Kuru Saç Bakımı

saç bakımı

Fizyolojik olarak sebum sekresyonundaki yetersizlik ile ortaya çıkar. Ayrıca bazı hastalıklar ve saçlara uygulanan çeşitli işlemler de neden olabilir: Temizleme gücü yüksek şampuan kullanımı, sık tarama, sıcak hava ile kurutma ve şekillendirme, saçın rengini değiştirme ve şekil verme (perma veya düzleştirme) gibi işlemler. Bu işlemlerin bir kısmı aynı anda uygulandı ise kuruluk ve hasar daha da fazla olacaktır. İşlem uygulanmış saçlarda kuruluğun sebebi sebum azlığının yanı sıra saç şaftında oluşan değişikliklerdir. Çeşitli hasarlara maruz kalan saçlarda sadece bakım ürünü önerme yeterli değildir. Kuru saçın bakımında ana amaç, saçın sebum yapısındaki maddeler ile kaplanmasını sağlamaktır.

Yağlı Saç Bakımı

yağlı saç

Yağlı saç genellikle kaşıntı ile birlikte bulunur. Yağlı saç bakımı ürünleri günlük kullanım losyonları, şampuanlar ve yağ emicilerdir. Anti seboreik ticari ürünlere sülfür ve sülfür türevleri, sülfür içeren aminoasitler ve thioeterler, katranlar gibi maddeler konulur. Bu maddeler özellikle kimyasal renk ve şekil verme işlemi uygulanmış saçlarda ayrı bir hasara da neden olabilir. Yağlı saç bakımında ayrıca sebum salınımını azaltan maddeler de kullanılabilir. Seboreli olgularda kullanılan diğer bir ürün de yağ emicilerdir. Bu grupta nişasta, silika, jelatin, kazein bulunur. Bu ürünler yağlı görünümü etkili bir şekilde azaltır, ancak saça cansız görünüm verir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

 


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.