Öğrenci Kariyeri Banner

Ruhun Ağırlığı 21 Gram Mı?

Ruhun Ağırlığı 21 Gram Mı?

ABD'nin Massachusetts eyaletinde yaşayan doktor Duncan MacDougall, 1907 yılında yaptığı bir deneyle ölen insanların 21 gram kaybettiğini, bunun da ruhun ağırlığı olduğunu iddia etti.
Ruhun bir ağırlığı olduğu düşüncesine kendisini hayli kaptıran MacDougall, bu uğurda bir dizi deney gerçekleştirmeye başladı.

Ölmek Üzere Olan Hastaları Denek Olarak Kullandı

Çalıştığı hastanede ölmek üzere olan hastaları ölümden önce, ölüm anında ve ölümden hemen sonra hassas bir tartıda tartarak hastaların ne kadar ağırlık kaybettiklerini ölçmeye başlayan doktorun elde ettiği sonuçlar 21 gramı gösteriyordu.

Deney için kullandığı hastaların dört tanesi verem, bir tanesi diyabet hastasıydı, diğerinin hastalığıysa bilinmiyordu.Ölmek üzere olan ilk hastayı hassas terazisinde tarttı. Ter, idrar, oksijen gibi kayıpları da hesaplamasına ekleyen MacDougall, hastanın nabız ölçümlerini takip ederek beklemeye koyuldu. 

Dört saatlik beklemenin ardından ölen hastanın cesedini ölçtüğünde ağırlık kaybının 21 gram olduğunu gördü. Bu hastanın ardından diğer hastaları da aynı şekilde ölçtü, aradaki kayıp yine 21 gramdı. Yalnızca bir hastada ölüm anında 21.3 gramlık bir kayıp olduğunu fark etti fakat ölçekleri yeterince iyi ayarlamamış olabileceği düşüncesiyle bu sonucu görmemezlikten geldi.

Aynı Yöntemi Köpeklerle Denedi

İddiasını kanıtlamak uğruna birçok yola başvuran MacDougall, köpeklerin önemli bir ağırlık kaybetmediklerini görünce neden olarak köpeklerin ruhunun olmayabileceği fikrini öne sürdü. Önemli sağlık dergilerinde yayınlanan bu deney medyanın ilgisini çekmeyi başardı ancak bilim camiası tarafından ciddiye alınmadı. Tıp dergisi Lancet'a göre; doktor ve yardımcıları, bulguları istedikleri yöne çekmişlerdi. 

Ruhun bedenden ayrıldığı anın fotoğrafını çekecekti!

İlk deneyleriyle beklediği sonuca ulaşamayan MacDougall, bu kez daha da çılgın bir iddia ortaya atarak ruhun bedenden ayrıldığı anın fotoğrafını çekeceğini söyledi. Başarabileceği düşüncesiyle bazı denemeler yapsa da yine istediği sonuca ulaşamadı. 

Günümüzde toplumun büyük bir kısmı ruhun gerçekten bir ağırlığı olduğuna inanmaya devam ediyor. Hatta bu konuyla ilgili şarkılar ve filmler yapılıyor. Ancak bunun gerçekten doğru olup olmadığı henüz bilim tarafından kanıtlanabilmiş değil.

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.