Öğrenci Kariyeri Banner

Robotların Dünyası Karanlık Fabrikalar

Robotların Dünyası Karanlık Fabrikalar

Bir fabrikanız olduğunu hayal edin. Fabrikanızdaki çalışanlarınız hiç ara vermeden 7 gün 24 saat çalışabiliyor. Öğle yemeği, tazminat, mazeret izni gibi konular fabrikanızda yok. Yüksek sıcaklıklar, yüksek ağırlıklar hatta zehirli gazlar bile onlara etki etmiyor. Kulağa biraz ürpertici de gelse 21.yüzyıl dünyasında böyle dijital çalışanlardan oluşan fabrikaya sahip olmak artık mümkün.

Geçmişten günümüze gelişen teknolojiye ayak uydurmak, iş dünyasındaki yarışın içinde kalmak isteyen insanoğlu birçok devrimine imza attı. İngiltere’de başlayan sanayi devriminden Endüstri 4.0’a kadar üretimde yapılan yenilikler birbiri ardını izledi. Yapılan her yenilikle dönüşü olmayan bir yola girilen bu yeniliklerde 21.yüzyıl dünyasına gelindiğinde üretime bambaşka bir boyut getiren gelişmenin adı “ Karanlık Fabrikalar ”  oldu.

Karanlık fabrikalar, insana ihtiyaç olmadan kendi kendine yetebilen bir üretim metodudur. Bu içeriğimizde içinde hiçbir insan barındırmadan ve hiç durmadan çalışabilen bu fabrikaları yakından inceleyeceğiz.

Karanlık fabrikalar, bir başka deyişle ışığa ihtiyaç duymayan fabrikalar, tamamen otomatik sistemlerle donatılmış ve bünyesinde insanın varlığına ihtiyaç duymayan yapılardır. İlk olarak 1980’li yıllarda bir hayal olarak ortaya atılan karanlık fabrika fikri, Endüstri 4.0’ın robotik, yapay zeka ve nesnelerin interneti çözümleriyle uygulamaya geçti.

Karanlık Fabrikalara Neden İhtiyaç Duyarız?

Verimlilik Artışı

 Robotların üretimde yer almasıyla hata yapma oranı fazla olan insan faktörünü üretimden çekmek, verimliliğin inanılmaz derecede artmasını sağlıyor. Robotların bir çalışma saatinde kısıtlı kalmaması, yorgunluk göstermemesi üretimde verimi başka bir seviyeye getiriyor.

Rekabet Avantajı 

Üretim sektöründe bulunan her şirketin ortak amacı üretimi daha çok, daha hızlı ve daha ucuz hale getirmektir. Bu rekabet ortamında, karanlık fabrikaya geçen ya da geçmeye çalışan şirketlerin geçemeyenlere göre üretimde bir adım önde olması kaçınılmazdır.

Maliyette Azalma

Sistem birçok insanın yaptığı işi tek bir makineye bağlayarak sadece yakıt ve bakım onarım maliyetleri ile fabrikayı işletme olanağı sağlayarak iş gücü maliyetinde büyük miktarda azalma sağlamakta.

Çalışma Ortamına Uyum

Bazı durumlarda yüksek veya düşük sıcaklıkta üretim yapmak zorunda kalınabiliyor. Bu sıcaklık devamlı çalışmada insan çalışan performansını etkilediği için robot çalışanların kullanılması standart verimlilikte işlemlerin devam etmesini sağlıyor.

Dünyada ve Ülkemizdeki Uygulamalar

İlk olarak 2016 yılında Çinli bir cep telefonu modülleri üreticisi üretim sistemine robot kolları entegre ederek Endüstri 4.0’a yönelik çalışma yaptı. 650 kişinin çalıştığı fabrikada çalışan sayısı 60’a ve kusurlu parça oranının %25’lerden %5’lere düşürüldü.

Spor ayakkabılarda öncü şirketlerden biri olan Adidas, Speed Factory tesisiyle Çin’de sürdürdüğü üretimlerini tekrar Avrupa’ya taşımak için yeni bir girişim başlatmıştı. Ayakkabıların robotlar tarafından üretildiği ve sadece 160 kişinin çalıştığı tesiste 2017 yılında 50 bin çift ayakkabı üretti. Speed Factory tesisi ile Çin’deki üretimden daha hızlı, daha verimli ve daha ucuz üretim yapılabiliyor.

Ülkemizde de teknolojik devrimlerde öncü olanVestel karanlık fabrika konusunda da ülkemizde bir ilke imza atıyor. Daha önce 28 kişinin yaptığı işi 8’e indiren, 1 saatlik üretimi 26 olan işi 60-66 seviyesine çıkaran robotla ülkemizde üretimde otomasyona örnek oldu. Üretimde otomasyonla üretim kapasitesini %70 artıran Vestel, çalışan sayısının da üstüne ekleyerek istihdamda da %6 büyüme yakalıyor.

 

Kaynak1 Kaynak2

Özgün İçerik

 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.