Öğrenci Kariyeri Banner

Pelerinsiz Kahramanların Günü: 14 Mart Tıp Bayramı

Pelerinsiz Kahramanların Günü: 14 Mart Tıp Bayramı

Gece gündüz demeden var güçleriyle bizlerin daha sağlıklı yaşaması için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteren, özellikle pandemiden bu yana hayatlarını bir kenara bırakıp ölüme karşı canla başla mücadele eden hatta bu yolda canını veren pelerinsiz kahramanlarımız... Bugün onların günü: 14 Mart Tıp Bayramı 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Mart tarihini Tıp Bayramı olarak kutluyoruz. Bu yazımızda da 14 Mart'ın tarihçesine değinmek istedik.

14 Mart İlk Ne Zaman Kutlanmaya Başladı?

14 Mart İlk Ne Zaman Kutlanmaya Başladı?

  • “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
  • İlk tıp bayramı 1. Dünya savaşı sonunda, 14 Mart 1919’da, işgal altındaki İstanbul’da yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmıştır. 
  • Günümüze kadar gelen bu “14 Mart Tıp Bayramı” kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde önceleri “Sağlık Haftası” ve daha sonra “14 Mart Tıp Haftası” olarak kutlanmaktadır.

 

İlk Tıp Büyüğü: Asklepios

İlk Tıp Büyüğü: Asklepios

  • Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur.
  • Kendisinden ilk kez İlyada’da Homeros “Çağır Asklepios oğlunu, kusursuz hekimi” diyerek bahsetmiştir.
  • Tıp amblemlerinde yer eden, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000’lere uzanan yılan figürü de Asklepios ve O’nun asası ile bütünleşmiştir. Hatta Asklepios sözcüğünün grekçe “Askalabos” sözcüğünden geldiği söylenir ki bu da yılan anlamına gelir ve Asklepios’un şifa veren gücünü yılandan aldığı, halkın adaklarını Asklepios’a değil de bu yılana sunduğu söylenir. 

 

Tıbbın Babası: Hipokrat

Tıbbın Babası: Hipokrat

  • Mitolojiden öte, yaşadığı kesin olarak bilinen ve hizmetleri sonucu tıbbın babası olarak kabul gören ise Hipokrat (Hippocrates) olmuştur. 
  • M.Ö. 460-450 yılları arasında Kos adasında doğan ve babası da doktor olan Hipokrat’ın tıbba katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerince hâlâ kabul görür ve bu sebeple birçok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında meslek yemini ederler.
  • Hipokrat Yemini'ni, Antik Çağ'da yaşamış ve Batı tıbbının kurucusu olduğu kabul edilen Hipokrat (Hippocrates) ya da onun öğrencilerinden birisi tarafından yazıldığı kabul edilir.
  • Hipokrat Yemini:  

    Yaşamımı insanlığını hizmetine adayacağıma,

    Hastanın sağlığına ve esenliğine her zaman öncelik vereceğime,

    Hastamın özerkliğine ve onuruna saygı göstereceğime,

    İnsan yaşamına en üst düzeyde saygı göstereceğime,

    Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime,

    Hastamın bana açtığı sırları, yaşamını yitirdikten sonra bile gizli tutacağıma,

    Mesleğimi vicdanımla, onurumla ve iyi hekimlik ilkelerini gözeterek uygulayacağıma,

    Hekimlik mesleğinin onurunu ve saygın geleneklerini bütün gücümle koruyup geliştireceğime,

    Mesleğimi bana öğretenlere, meslektaşlarıma ve öğrencilerime hak ettikleri saygıyı ve minnettarlığı göstereceğime,

    Tıbbi bilgimi hastaların yararı ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için paylaşacağıma,

    Hizmeti en yüksek düzeyde sunabilmek için kendi sağlığımı, esenliğimi ve mesleki yetkinliğimi korumaya dikkat edeceğime,

    Tehdit ediliyor olsam bile, tıbbi bilgilerimi, insan haklarını ve bireysel özgürlüklerini çiğnemek için kullanmayacağıma,

    Kararlılıkla, özgürce ve onurum üzerine,

    Ant içerim.

 

Sağlığın her şeyden daha önemli olduğunu bir kez daha anladığımız bu günlerde, Öğrenci Kariyeri ailesi olarak tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.

 

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.