Öğrenci Kariyeri Banner

Pazar Keyfi: Bir Oturuşta İzleyebileceğiniz Tüm Zamanların En İyi Müzikal Filmleri

Pazar Keyfi: Bir Oturuşta İzleyebileceğiniz Tüm Zamanların En İyi Müzikal Filmleri

 Müzikal film öykü biçiminde birbirine karışmış karakterlerin çeşitli şarkılar söylediği bir film türüdür. Eskisi kadar rağbet görmese de popüler kültürün önemli bir parçası olan müzikallerin yeri tartışılmaz. Bu hafta sizler için sinemaya uyarlanmış en iyi 10 müzikal filmi derledik. İyi Pazarlar!

1.The Phantom of the Opera (2004)

Ünlü İngiliz besteci Andrew Lloyd Webber'in ünlü müzikalinden uyarlanan 'Operadaki Hayalet' tutkulu bir aşk üçgenini konu alıyor. Yüzü tanınmaz halde olduğu için bir hayalet gibi Paris Operası'nın altında yaşayan dahi besteci (Gerard Butler), operanın korosundaki genç Christine'e (Emmy Rossum) gizlice müzik dersleri verir ve zamanla güzel öğrencisine büyük bir aşkla bağlanır. Sahneye konulacak yeni operanın divası ani bir şekilde operadan ayrılınca, yapımcılar çaresiz kalırlar ve rolü Christine'e verirler. Performansıyla yıldızlaşan genç kadını operanın genç patronu Vicompte Raoul'la (Patrick Wilson) ilişkiye girer. Bu, onun geldiği yerde büyük pay sahibi olan ustasını kıskançlık krizine sürükleyecek ve bu aşk üçgeni Paris Operası'nı derinden sarsacaktır.

2.Mamma Mia! (2008) -  Mamma mia- Here We Go Again (2018)

Mamma Mia!Phyllida Lloyd'un yönettiği ve başrollerinde Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper, Julie Walters ve Christine Baranski'nin oynadığı 2008 yapımı müzikal filmdir. 2018 yılında ise filmin devamı niteliğinde olan Mamma mia- Here we go again çekilmiştir. Yunanistan’da annesi Donna ile Villa Donna Oteli’ni işleten Sophie'nin evlilik kararı alması üzerine başlayan olaylar, Sophie'nin  babasının kim olduğunu bulmaya çalışması ve üç olası baba adayı bulunmasıyla birlikte karmaşık bir hal almaktadır. Filmin en dikkat çelken özelliğiyse filmdeki kullanılan tüm şarkıların İsveçli müzik grubu ABBA'ya ait olmasıdır.  Filmin ismi de , grubun 1975 yılında müzik listelerinin zirvesine çıkan Mamma Mia adlı şarkısından alınmış.

3.The Sound of Music (1965)

Maria öylesine hayat dolu ve coşkulu bir genç kadındır ki manastır hayatı aslında hiç de onun ruhuna hitap etmemektedir. En sevdiği şey dağlara çıkıp şarkı söylemektir. Bu yüzden de genelde birçok dersi kaçırır. Bu duruma bir çare arayan Baş Rahibe Peggy, sorumluluk alması için Maria'yı bakıcı olarak karısını yeni kaybetmiş, 7 çocuklu Kaptan Von Trapp'ın yanına gönderir. Kaptan Trapp'ın çocuklarının haylazlığı yüzünden bütün bakıcılar bir süre sonra işi bırakmaktadırlar. Maria ise iyimserliği ve sevecenliğiyle hem kaptanın güvenini hem de çocukların sevgisini kazanacaktır. En iyi yönetmen ve film dahil 5 dalda Oscar ödülü kazanan Maria von Trapp’in otobiyografik romanından uyarlanmış müzikalin sinema versiyonu klasikleşmiş bir yapıttır.

4.Chicago (2002)

Asla eskimeyenlerin başında gelen, Walter Bobbie tarafından yönetilen ve ilk defa 1966’da sahnelenmeye başlayan Chicago, Broadway tarihinde en uzun süre sahnelenen yapımlardan ve 6. prodüksüyon unvanına sahiptir. 1920’lerin ekonomik buhran döneminde kendisini terk etmekle tehdit eden sevgilisini öldüren Roxie Hart’ın hikayesini anlatıyor.

5.Burlesque (2010)

Burlesque, Steven Antin tarafından yazılan ve yönetilen, Eric Dane, Cam Gigandet, Julianne Hough, Alan Cumming, Peter Gallagher, Kristen Bell, Stanley Tucci, Dianna Agron ve Tyne Stecklein ile birlikte başrollerini Cher ve Christina Aguilera'nın paylaştığı 2010 Amerikan kulis müzikal filmidir.

6.Evita

Evita, Arjantin'in unutulmaz siyasi lideri Eva Perón'un hayatını konu alan Tim Rice ve Andrew Lloyd Webber'ın aynı adlı müzikalinin 1996 yapımı film uyarlamasıdır. Yönetmenliğini Alan Parker'ın yaptığı filmin başrolünde Madonna, Antonio Banderas ve Jonathan Pryce yer almıştır. Film 25 Aralık 1996'da Hollywood Pictures ve Cinergi Pictures tarafından yayınlanmıştır. Yayınlandığı dönemde birçok eleştiri alan bu müzikal günümüzde bile hala tartışmalara yol açmaktadır.

 

7.La La Land (2016)

La La Land, yolları kesişen iki insanın hikayesini anlatıyor. Hayatlarında yön bulmaya çalışan iki tutkulu insan Sebastian ve Mia'nın yolları, Los Angeles'ta trafiğin sıkışık olduğu bir gün kesişir. Her ikisi de sanat tutkunu olan bu iki insan, hayallerini gerçekleştirme yolunda düşe kalka ilerlemektedir. 

Sebastian geleneksel cazın kolonlardan yükseldiği bir kulüp açma hayalinde, Mia ise kafesinde çalıştığı film platosunda kendine uygun tüm oyunculuk seçmelerine katılarak bir rol kapma telaşındadır. Bu iki insanın kalpleri birbiri için atmaya başladığında ortaya çıkan manzarayı hayat şartları bozacak, onları yavaş yavaş hayallerinden uzaklaştırmaya başlayacaktır.

8.Mary Poppins (1964) 

Banks ailesi dadılarının işten ayrılmasının ardından çocukları Jane ve Michael ile ilgilenecek yeni bir dadı bulmanın telaşındadır. Bir süre sonra karşılaştıkları Mary Poppins isimli dadı, görünüşünün aksine sürprizlerle dolu bir kadındır. Görevi kabul eden Mary Poppins kısa süre sonra tüm gerçeküstü yeteneklerini sergilemeye başlar. Sihirli güçlere sahip olan Mary Poppins sihirli şemsiyesini kullanarak uçabilmektedir. Süper dadı bu yolla çocukları da mucizevi yolculuklara çıkarmaktadır. Onları farklı maceralara sürükleyen dadının tek şartı bu büyülü yolculuklardan ailelerine bahsetmemeleridir.

9.Cabaret (1972)

1930’ların Berlin’i, politik, toplumsal ve ekonomik anlamda büyük bir kargaşanın içindedir. İnsanlar işsizlikten sokaklara dökülmüş, ekonomi tamamen hasara uğramış ve Nazi’lerin yükselişi yavaş yavaş ilk izlerini göstermeye başlamıştır.

Kit-Kat adlı müzik ve dans kulübünde çalışan Sally Bowles’in de hayatı, tıpkı Almanya’nın genel atmosferi gibi bir kargaşa içindedir. Özel hayatının kargaşası yanında, hızla iktidara yürüyen Nazi’lerin tacizleri de dayanılmaz boyutlardadır. Almanya’nın sadece politik değil, günlük toplumsal yaşamında da kendini gösteren aşırı radikalleşme eğilimlerini başarılı bir şekilde anlatan Cabaret, Bob Fosse’un önemli filmlerinden biri.

10.Into the Woods (2014)

Kırmızı Başlıklı Kız, Sindrella, Rapunzel gibi klasikleşmiş pek çok çocuk masalının farklı kahramanları, aynı filmde hem de aynı ormanda buluşsalardı ne olurdu? Grimm Kardeşler'in yaratmış olduğu klasik karakterleri daha farklı bir tarzda karşımıza çıkaran Sihirli Orman; masalların tonunu yansıtan görsel atmosferi, müzikal türüyle aynı potada eriterek beyaz perdeye taşıyor. Bir cadı tarafından lanetlenen bir fırıncı ve eşinin hikayesini, klasik masala bağlayan film, çocuk sahibi olmak isteyen çiftin, Sihirli Orman'ın derinliklerinde, cadının kendilerinden talep ettiği malzemeleri temin etme maceralarını anlatıyor. Tabi bu süreçte Fırıncı'nın yolu Grimm masallarındaki baş karakterler ile kesişiyor.

 

Özgün İçerik


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.