Öğrenci Kariyeri Banner

10 Maddede Amerikan Edebiyatının Kısa Öykücüleri

10 Maddede Amerikan Edebiyatının Kısa Öykücüleri

İngiliz egemenliği döneminde başlayan Amerikan edebiyatı, bağımsızlığın kazanılmasıyla hareketlenmiş; kullanılan dil İngilizce olduğu hâlde, İngiliz edebiyatından ayrı bir çizgide, bağımsız bir karakter kazanmıştır. Amerikan edebiyatı,  İngiliz egemenliğinin son bulmasıyla hareketlenmiş bir edebiyattır. Amerikan edebiyatı asıl varlığını 19. yüzyıldan itibaren göstermiştir.

Bu içeriğimizde Amerikan edebiyatına adını altın harflerle yazdırmış kısa öykünün 10 büyük ustasına yer vereceğiz.

1. Edgar Allan Poe

“Sınırları zorlamak, kırk yıllık bir yaşamı sığdırdığı dönemin sınırlarını.”  Edgar Poe 19 Ocak 1809 tarihinde Boston, Massachusetts’te, birer tiyatro oyuncusu olan Elizabeth Arnold Hopkins ve David Poe’nun oğlu olarak dünyaya geldi. Poe, Amerikan edebiyatının en ünlü kısa öykücüsüdür. Amerikan edebiyatında romantizm akımının öncüsü olmasının yanı sıra ilk kısa öykü yazarlarından biri olarak polisiye roman türünün gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Edgar Allan Poe, kendi adıyla 65 kısa öykü yazmıştır.

 

2. F. Scott Fitzgerald

En ünlü Amerikalı yazarlardan olan Fitzgerald, 1896’nın Eylül ayında St. Minnesota’da doğdu. Fitzgerald çok okuyan, yazmak konusunda ki yeteneklerini de erkenden gösteren bir gençti ancak çok iyi bir öğrenci sayılmazdı. Okulunu geçirecek kadar notu bile güçlükle alıyordu. Üniversite hayatında da dersleri sıkılıkla asan bir öğrenciydi. Anlatım gücü ve dile hakimiyeti çok üst seviyelerdeydi. Kendisi, yirminci yüzyılın en büyük Amerikalı yazarlarından biri kabul edilmektedir.

 

3.  John Updike

Amerikan edebiyatının, modern İngiliz dilinin en büyük ustalarından biri olan John Updike, 18 Mart 1932'de Pennsylvania'nın Shilington kasabasında dünyaya geldi. Updike, kariyeri boyunca 150 kısa öykü yazmıştır. Genellikle sıradan insanları konu alarak çağdaş  Amerikan taşra yaşamını anlatmıştır.

4.  O. Henry

Büyük kent yaşamını ele alan kısa öyküleriyle tanınan O. Henry, 11 Eylül 1862’de North Carolina Eyaleti’nin Greensboro kentinde doğdu. Asıl adı William Sydney Porterdır ve öykülerindeki zekâ ürünü ve farklı kurgusuyla tanınır. En bilinen öyküsü, The Gift of the Magi’dir. Yalın dili yayımladığı çağı yansıtması, özentisiz kalemi ve doğal anlatımı nedenleriyle Amerikan edebiyatının en güçlü öykü yazarlarından biri olarak bilinen O. Henry'nin yapıtları, 1901 yılından sonra 10 cilt olarak yayımlanmıştır.

 

5. Ray Bradbury

Ray Douglas Bradbury  22 Ağustos 1920 yılında A.B.D Illinois’de dünyaya gelmiştir ve oldukça tanınan bir bilimkurgu yazarıdır. Çocukluğunu Waukegan’da bulunan Carnege kütüphanesinde geçirdi.

Kütüphaneleri o kadar çok seviyordu ki gününün çoğunu orada geçiriyordu. Böylelikle ileride yazacağı kitapların temellerini de burada atmış oldu. Ray Bradbury 12 yaşında kısa hikayeler yazmaya başlar. Bu hikâyelerinden biri dergide yayınlandığında yaşı 20’li civarlardadır. Her gün bir kısa öykü yazmayı ritüel haline getirdiği bilinir ki, Bradbury'yi örnek alarak bunu uygulayan başka yazarlar da gelmiştir kendinden sonra. Toplam 400 kısa öyküsü ve novellası bulunmaktadır.

 

6. Stephen King

Stephen King 21 Eylül 1947 yılında ABD Portland’da dünyaya gelmiştir ve  Amerika'nın en popüler yazarıdır. Oldukça üretken bir yazar olan King'in 8 öykü derlemesi, toplam 124 kısa öyküsü ve 17 novellası bulunuyor. “1408″, “Sis”, ve “Hearts in Atlantis” en beğenilen öyküleridir. Kendisi aynı zamanda 1996 yılında O. Henry ödülünü kazanmıştır.

 

7.  J.D. Salinger

Jerome David Salinger 1 Ocak 1919 yılında New York’ta dünyaya gelmiştir. Salinger, Çavdar Tarlasında Çocuklar ya da öbür adıyla Gönülçelen romanıyla tanınıyor. Salinger'ın hayatı boyunca yazdığı pek çok eserinin olduğu bilinir ayrıca kısa öykülerden oluşan kitapları bulunmaktadır. J. D. Salinger, birçok insan için 20. yüzyılın en büyük Amerikalı yazarıdır.

 

8. Isaac Asimov

2 Ocak 1920 yılında Rusya’da dünyaya gelen Isaac Asimov bilim kurgunun babası olarak anılmaktadır. Isaac Asimov daha 3 yaşında iken ailesi Amerika’da daha çok Rus mültecilerin yer aldığı New York Brooklyn bölgesinde yaşamaya başlarlar.  Asimov, İngilizce yazan en üretken yazarlardan biri olarak bilinir ve  hayatı boyunca 515 kitap yazdığı tahmin ediliyor.

 

9.  Kate Chopin

8 Şubat 1850 yılında Amerika'da dünyaya gelmiştir. Amerikan Edebiyatında büyük öneme sahip olan kısa öykü yazarıdır. Bütün kadınların cinsel özgürlüğü ve özel hayatı vardır diyerek kendi zamanında feminizmin edebiyattaki en büyük temsilcisi olmuştur. En önemli kısa öyküsü The Storm olarak bilinir.

 

10. Washington Irving

Washington Irving, 3 Nisan 1783 yılında dünyaya gelmiştir. ABD'li yazar, denemeci, biyografi yazarı ve tarihçi olan Irving, 1842-1846 yılları arasında Birleşik Devletlerin İspanya Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. Morning Chronicle'a yazdığı gözlem mektupları ile edebiyat dünyasına giriş yapmıştır ve The Legend of Sleepy Hollow ve Rip Van Winkle öyküleriyle tanınır ki bu öykülerinin ikisi de The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent kitabında yer almıştır.

 

Bonus: Hafta Sonunuzu Amerikan Edebiyatından Kısa Öyküler okuyarak geçirmeniz için kitap önerisi!

 

“ Elinizdeki bu eser, sadece Amerikan edebiyatının değil dünya edebiyatının da en önemli öykü ustaları arasında gösterilen 12 ismi bir araya getiriyor. Mark Twain, O. Henry, Edgar Allan Poe, Jack London, Nathaniel Hawthorne, Herman Melville, Frank Stocton, Kate Chopin, Charlotte Perkins Gilman, Stephen Crane, F. Scott Fitzgerald ve Washington Irving gibi yazarların kaleme aldığı bu türün en başarılı örneklerini okurken bazen heyecanlanacak, bazen gerilecek, bazen meraklanacak bazen de güleceksiniz. Elvan Aytekin'in kaleminden Türkçe'ye dökülen 12 öykünün yer aldığı bu kitabı bir çırpıda okuyacak, okuduktan sonra uzunca bir süre etkisinden kurtulamayacaksınız. Keyifli okumalar...”

Özgün İçerik


Nur  Erler

Kitaplara kulak ver, yıllar önce yazılmış o sözcüklerin sana anlatacak çok şeyi var. Giresun Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.