Öğrenci Kariyeri Banner

Pandemi Döneminde Online İş Arama Taktikleri

Pandemi Döneminde Online İş Arama Taktikleri

Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik anlamda krize sebep olduğu bilinen pandemi süreci  birçok insanın işini kaybetmesine ve hali hazırda iş ararken olumsuz yanıt almasına sebep oldu. Yaşanan salgın sürecinde yüz yüze iletişimin azaldı ve online iletişim hız kazandı. Bununla birlikte iş arama süreçlerinde de birçok değişim görülmekte. Pandemi döneminde iş arayışında olan adaylar için dikkat edilmesi gereken hususları bu yazımızda sizler için hazırladık.

Yeni Network Ağları Edinin.

Evde kaldığınız süreçte networklerinizi geliştirmek için online seminerlere, etkinliklere ve eğitimlere katılabilirsiniz. Çoğu etkinlik sonunda iş fırsatları yayınlandığı veya çeşitli araştırma konularında hazırlanan çalışmalar sonucunda beğenilen adaylara iş teklifleri yapıldığı bilinen bir gerçektir. Etkinlik sonlarında yeni tanıştığınız kişileri sosyal mecralarda ekleyerek güncel içerikler paylaşabilir ve sektöre ilişkin bilgini göstererek dikkat çekebilirsiniz.

İşe Alım Yapan Sektör ve Firma Araştırmaları Yapın.

Çoğu sektör pandemi sürecinden olumsuz etkilense de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumlu olarak etkilenen ve sıklıkla alım yapan firmalar ve sektörler bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ise lojistik, pazarlama ve online olan birçok sektörde alımlar devam etmekte. Mavi veya beyaz yaka farketmeksizin personel alımı için ilanlar çeşitli sitelerde yayınlanmaktadır. Bu sebeple ülkemizde aktif olan kariyer sitelerine özgeçmiş bırakmanız ve gün içerisinde sıklıkla ilanları kontrol etmenizi öneririz. Böylece hiç ummadığınız bir anda size uygun bir ilan bulabilir ve işe alınabilirsiniz.

Uzaktan Çalışma Modellerini Öğrenin.

Pandemi sürecinde firmaların ve sektörlerin keşfettiği bir diğer yenilik şirket çalışanlarının işlerini evlerinden de yürütebilmeleri oldu. Hem ulaşım hem yemek hem de çeşitli hizmetlerden kısarak personelleri daha az maliyetle çalıştıran firmalar için bu sistem gelecek dönemde de devam edecek gibi gözüküyor. Bu nedenle online yanınızı güçlendirecek çeşitli programlar öğrenmek, iş yaşamına girmeden evvel sizlere fazlaca yarar sağlayabilir ve mülakatlarınızda rakip adayları elemenize yardımcı olabilir.

Evinizde Mülakat Ortamı Oluşturun.

Evlerinizin ışık alan, sessiz bir köşesini iş görüşmeleri için kendi alanınız olarak belirleyin ve her mülakatınızda o alanı kullanmaya özen gösterin. Bu durum hem online mülakat yaptığınız firma yetkililerine sürece ne kadar önem verdiğinizi hem de işe girme konusunda ne kadar kararlı olduğunuzu gösterecektir. Unutmayın ki çoğu iş görüşmesi 2 veya 4 sefer yapılıyor. Bu nedenle ışık alan ve sessiz bir alanda yapacağınız mülakat işe alınmanıza büyük katkı sağlayabilir.

Enerjik Olun.

İş arama süreçlerinde enerjik olmak ve pozitif düşünmek her daim süreci kolaylaştıran etkenlerdir. Mülakatların gerçekleştirildiği platformlarda heyecanlı olmamak ancak enerjik gözükmek firma yetkilileri tarafında olumlu bir algı yaratacaktır. Moralinizin yüksek olması ve olumlu bir tutum sergilemeniz hem hayatınızı hem işinizi kolaylaştıracaktır.

Kişisel Gelişiminize Devam Edin.  

Son dönemin popüler mülakat sorularından biri de iş arama sürecinde evde neler yaptığınız üzerine gelmektedir. Evde kaldığımız ve çoğu eğitim ya da seminerin online platformlara açıldığı şu donemde birçok eğitim alabilir, kariyerinizde ilerlemeyi düşündüğünüz alanda birçok sertifika sahibi olabilirsiniz. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz bu sertifikalar yine alanda olan ciddiyetinizi ve çabanızı göstererek firma yetkililerini etkileyebilir ve işi alabilirsiniz.

Özgün İçerik 

 


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.