Öğrenci Kariyeri Banner

Özgürlüğünüz İçin Nereye Kadar Gidebilirsiniz?

Özgürlüğünüz İçin Nereye Kadar Gidebilirsiniz?

2002 Edinburgh Film Festivali’nde en iyi film ödülü alan Çit(Rabbit-Proof Fence) filminin konusunu oluşturan ailelerinden zorla koparılan üç genç Aborjin kızının gerçek öyküsünü anlatmaktadır.

Avustralya Aborjinleri Kimdir?

Avustralya yerlileri ya da Avustralya Aborjinleri, Avustralya kıtası yerlilerine verilen isimdir.. Aborjinler kabile hayatı yaşayan bir sosyal yapıya sahiptirler. Koori, Murri, Anangu ve Yapa gibi bugün hala varlığını sürdüren Aborjinler, kabile altı topluluklar altında da birbirlerinden ayrışırlar.

Avrupalı Yerleşimcilerin Kıtaya Gelişi ve Etkileri

1770 yılında Kaptan James Cook, Avustralya'nın doğu sahillerini Büyük Britanya adına ele geçirdi ve burayı Yeni Güney Galler (New South Wales) olarak isimlendirdi. Avustralya'daki İngiliz sömürgeciliği 1788'de Sidney'de başladı ve kıtaya ilk gelen Batılı yerleşimciler çiçek, suçiçeği, grip, kızamık gibi rahatsızlıkları da beraberlerinde getirdiler. Bünyeleri bu hastalıkları hiç tanımayan Avustralya yerlileri bu hastalıklara yakalanarak büyük ölçüde kayıplar verdiler ve nüfusları önemli ölçüde düşüş gösterdi.

1910 ve 1970 yılları arasında uygulanan devlet politikasıyla, yerli çocukların 3'te 1'i ila 10'da 1'i ailelerinden zorla alındı.1997 yılında Avustralya İnsan Hakları Komisyonu tarafından yürütülen ulusal bir soruşturma kapsamında, yerli çocukların ailelerinden zorla ayrılıp asimile edilerek, ayrı bir ırk olan Aborjinleri yok etmenin amaçlandığı ve soykırım uygulandığı sonucuna varıldı.

Çit Kitabının Konusu

1937 yılında Avustralya Hükümeti siyah Aborjin çocuklarının ailelerinden alınarak eğitim görme gerekçesi altında beyaz ailelerin yanına hizmetkâr olarak verilip, asimile edilmeye başlanır. Bu asimile programda çocukların kendi dillerini konuşmaları yasaklanır.

Molly ( yazar Doris Pilkington’ın annesi) ve Molly’in kuzenlerinin zorla evlerinden alınıp sefalet ve pislik içinde birer mahkûm hayatı yaşadıkları Monroo’dan kaderlerine boyun eğmeyip 2000 km’lik tavşan geçirmez çiti takip ederek evlerine doğru bir ay sürecek zorlu yolculuklarını anlatır. 

Gerçek bir öyküyü anlatması ve derinlere dokunan konusuyla eşsiz bir eser. Kitabı ve sinema filmi ile bizleri kendine hayran bırakan esere bir bakmanızı tavsiye ederim.


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.