Öğrenci Kariyeri Banner

Öz Geçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Madde!

Öz Geçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Madde!

Öz geçmiş ya da CV ne olarak adlandırılırsa adlandırılsın işe başvuru kabul aşamasında yüz yüze görüşmeden daha etkili olduğu biliniyor. Şirketler eleman seçimlerinde adayların öncelikle öz geçmişlerinde kendilerini nasıl ifade ettiklerine dikkat ediyorlar. Etkili ve diğerleri arasından sıyrılan bir öz geçmişin iş bulma sürecini hızlanmada son derece önemli. Öz geçmiş hazırlarken yapılmaması gereken hataları sizler için derledik.

1- Bilgileriniz Gerçek Olsun

Sadece işe kabul edilmek amacıyla yalan yanlış bilgilerle doldurulmuş bir öz geçmiş iş yaşamında sıkıntı yaratır. Tanıtım yazısı hikaye metni gibi değil, kişiliğinizi ve geçmişinizi özetleyen ufak bir giriş şeklinde olmalıdır. İş hayatınızda önemli deneyimler mutlaka öz geçmişinizde yer almalı ancak öğrencilik döneminizde ya da gençliğinizde çalıştığınız geçici işler işveren açısından pek önemsenmeyecektir. Deneyimleriniz ve yeterlilikleriniz konusunda gerçekçi ve net bilgiler her zaman daha etkili olacaktır.

2- Öz Geçmiş Uzun Olmaz

Hiçbir işveren ve insan kaynakları uzmanı sayfalar dolusu bir özgeçmiş ile vakit kaybetmek istemez. Öz geçmişiniz en fazla 2 sayfa olmalıdır. Kendinizi daha kısa ve öz bir şekilde ifade etmelisiniz.

3- İmla Kurallarına Uyun

Yazdığınız öz geçmişin birileri tarafından okunduğunu unutmayın. Anlatım ve imla kurallarına uygun, akıcı hazırlanmış öz geçmişler adaylar arasında öne çıkmanıza yardımcı olacaktır. 

4- Fotoğraf Önemli

Fotoğraflı CV'lerin fotoğrafsızlara göre daha çok dikkat çekiyor. En ideal fotoğraf doğru ışıkta çekilmiş vesikalık fotoğraf seçmektir. 

5- Referanslarınızı Doğru Seçin

Hiç başvurulmadığını düşünseniz de yanıldığınız bir konu referanslarınız olacaktır. İş hayatına uygun referanslar verin.

6- Abartından Kaçının

Klasik hale gelen hobilerden uzak durun. Müzik dinlemek, kitap okumak, yemek yapmak gibi hobiler artık ilgi çekmiyor. Varsa daha değişik ilgi alanlarını CV'nize ekleyebilirsiniz.

7- Her Konuda Bilgi Sahibi Olmak Zorunda Değilsiniz

Aynı anda Word, Excel, Photoshop, Illustrator gibi programları mükemmel kullanmanızın söz konusu olmadığını herkes biliyor. Abartıdan kaçının zaten kendinizi kanıtlamak için önünüzde uzun bir zaman olacak.

8- İletişim Bilgileriniz Güncel Olsun

Öz geçmişinizi hazırlarken iletişim, ikamet ve e-mail bilgilerinizin güncel olmasına dikkat edin. Ayrıca e-mailiniz mümkünse isim ve soy isimden ya da bunlardan türetilen adlardan oluşsun.

9- Word Değil PDF Olmalı

Öz geçmişi Word dosyası olarak göndermek her zaman risk almakla eş anlama gelir. Siz de düzgün duran yazılar karşı tarafta birbirine girebilir. En iyisi risk almayın, dosyayı PDF olarak kaydedin ve gönderin.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.