Öğrenci Kariyeri Banner

Oscar Kraliçesi Meryl Streep'den Unutulmaz 10 Film

Oscar Kraliçesi Meryl Streep'den Unutulmaz 10 Film

Küçük yaşlarda başlağı kariyerinde sayısız başarıya imza atan Meryl Streep, bugüne kadar kazandığı ödüller ve elde ettiği sayısız adaylıkla beyaz perdenin vazgeçilmez isimleri arasında yer almaktadır. Oscar Kraliçesi olarak bilinen Streep, 80'i aşkın filmde oynamış ve oynadığı her karakter ile hafızalara kazınmayı başarmıştır.  İşte Meryl Streep'in 10 unutulmaz filmi:

10.Aile Sırları (August: Osage County)

Weston ailesi tam bir karmaşa ve kaos içerisindedir. Beverly ve Violet Weston'ın üç kızı ve bir torunu vardır ve ailenin babası Beverly'nin ortadan kaybolmasıyla birlikte tüm aile biraraya gelir. Ağustos ayının kavurucu sıcağında anne ve babalarının Oklahoma'daki büyük evlerinde bir araya gelen kalabalık aile öncelikle babalarını aramanın derdindediler. Ancak ilaç bağımlısı anneleri Violet'ın nevrotik halleri, özellikle de Barbara ile olan alışıldık tartışmaları kabus gibi anlara neden olur. Barbara öte yandan ergenliğe giren kızının sorunlarıyla da uğraşırken, kardeşi Ivy de bir yasak aşkla mücadele etmektedir. Her bir aile ferdinin kendini aşacak sorunları vardır ve gidişat tüm ailenin dengesini sarsar. Weston ailesi, geleceklerini tamamen değiştiricek bir yere doğru sürüklenmeye başlar...
Tracy Letts'in senaryosunu yazdığı filmin yönetmeni John Wells, yapımcısı ise George Clooney. Filmin oyuncu kadrosunda ise Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor ve Chris Cooper gibi isimler yer alıyor.

9.Florence Foster Jenkins

New York’lu, zengin bir kadın olan Florence Foster Jenkins'in büyük bir hayali vardır. O da bir opera şarkıcısı olmak. Piyasada ses getirmek için maddi olarak her şeye sahiptir, tek bir şey hariç: Florence’ın sesi çok kötüdür. Fakat Florence bunu pek de dert etmemektedir. Opera sanatçısı olma hayali kuran fakat kötü sesi sebebiyle bunu bir türlü başaramayan ünlü mirasçı Florance Foster Jenkins'in gerçek öyküsünü beyazperdeye taşıyan filmin yönetmen koltuğuna Umudun Peşinde filmiyle adından söz ettiren maharetli yönetmen Stephen Frears oturuyor. Florence Foster Jenkins'i usta oyuncu Meryl Streep canlandırırken filmde Streep'e Hugh Grant, Simon Helberg ve Rebecca Ferguson gibi ünlü oyuncular eşlik ediyor.

8.Fransız Teğmenin Kadını (The French Lieutenant's Woman)

Sarah, 18. yüzyıl Viktorya döneminin tüm ihtişamının ortasında yaşayan "aşağı" sınıf kökenli bir kadındır. Tüm kusuru, aşkının ve kalbinin sesini dinlemesidir. Sevdiğinin peşinden gitmiş ve tüm çevresi tarafından dışlanmıştır. Sahte ahlak gösterilerine maruz kalan Sarah, yine de kendi burnunun dikine gider ve toplum ile ters düşer. Tabi bu zıtlaşma, her türlü özgür yaşam koşullarından da ırak bir hayatı dayatacaktır. Bir gün, tesadüfen yaşamına giren Charles ile aralarında bir yakınlaşma doğar. Yüksek sınıfa mensup bir aristokrat olan genç adamın ise bir dezavantajı daha vardır; kendi sınıfından nişanlısı... Aynı anda iki ayrı zaman diliminde geçen filmde her oyuncu iki ayrı karakteri canlandırıyor. Zira film içinde çevrilen ikinci bir film var. “French Lieutenant’s Woman” ('Fransız Teğmenin Kadını”), az bulunur güzellikteki görüntüleri ve ustaca kotarılmış senaryosuyla izleyenler üzerinde uzun süreli bir etki bırakacak.

7.Tersyüz (Adaptation)

Charlie Kaufman, dönemin en meşhur kitaplarından biri olan The Orchid Thief'ı Hollywood için senaryolaştırmaya çabalamaktadır. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın, bir türlü senaryosunda yeni adımlar atamamakta, attığı her adımda da daha fazla tıkanmaktadır. Yaşadığı tüm bu sıkıntılı süreç ona yetmiyormuş gibi bir de son derece başarısız bir gerilim senaryosu yazmaya çabalayan ikiz kardeşiyle didinmektedir. Geçen her gün Charlie'nin biraz daha kaybolmasına ve kendi başını belaya sokmasına yol açacaktır.

6.Şeytan Marka Giyer(The Devil Wears Prada)

New York’ta yaşayan sade ve naif bir genç kız olan, henüz gazecilikten mezun Andrea Sachs bir işe girer. Güçlü ve sofistike bir kadın olan Runaway Magazin’in acımasız yöneticisi Miranda Priestly'nin ikinci asistanı olarak çalışmaya başlar. Andrea’nın hayali iyi bir gazeteci olmaktır. Söz konusu görev için aslında sıradan bir tarzı olsa da mücadeleci yapısı ile hızla başarı kazanır. Ancak bu durumun da bedelleri vardır. Andy, kendisine uzak gibi görünen Miranda’nın o şatafatlı dünyasında bir yer kazanmıştır ancak önceki dostları ve tüm sevdikleri kendisinden kilometrelerce uzakta kalmış gibidir.

5.The Post

Dram türündeki film 1971'de Pentagon belgeleri etrafında dönen yasal süreci konu alıyor. Washington Post çalışanları editör Ben Bradlee (Hanks) ve yayıncı Katharine Graham (Streep) ordu analisti Daniel Ellsberg tarafından yazılan ve sızdırılan Pentagon belgelerini yayınlama kararı alırlar. Belgelerin, Johnson yönetiminin Vietnam Savaşı'nda ABD askerlerinin rolü hakkında kamuoyuna ve kongreye yalan söylediğini, Nixon yönetiminin gizlice savaşı tırmandırdığını ortaya koymaları büyük skandal yaratır. Nixon yönetimi The Post'un bunları yayınlamasını durdurmaya çalışır ve ABD Savunma Bakanı Yardımcısı William Rehnquist davayı Yüksek Mahkemeye sunar. Belgelerin yayınlanabilmesi ve özgür basın kavramının korunabilmesi için gazete ile ordu arasında büyük bir hukuk mücadelesi verilecektir...
Lincoln, Schindler’in Listesi, Yapay Zeka, Terminal ve Er Ryan’ı Kurtarmak gibi sinemanın en önemli klasiklerinden kimilerini seyircilere kazandıran Steven Spielberg'ün yönetmen koltuğuna oturduğu The Post'un başrollerini ünlü yönetmenle Terminal ve Casuslar Köprüsü'nde birlikte çalışmış olan iki Oscar ödüllü Tom Hanks ve üç Oscar ödülünün yanı sıra 20 adaylığı bulunan usta oyuncu Meryl Streep üstleniyor.

4.Yasak İlişki (The Bridges of Madison County)

Yılların eskitmeyi bir türlü başaramadığı iki Hollywood efsanesi; bol ödüllü sanatçılar, Clint Eastwood ve Meryl Streep, "Yasak İlişki" adlı bu filmde başrolleri paylaşıyorlar. Iowa-Madison County'de mütevazı bir hayat süren, evli bir kadının bir yasak aşk sarmalına dolanmasının anlatıldığı Yasak İlişki'de fotoğrafçı Robert'a gönlünü kaptıran evli ve çocuklu Francesca'nın dramını izleyeceğiz. Eşi ve çocukları kasaba dışındayken aşkını doya doya yaşayan Fran, bir yandan da evliliğini sorgulamaya başlamıştır. Robert James'in bestseller romanından uyarlanan filmde Streep, en iyi kadın oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiştir.

3.Kramer Kramer'e Karşı(Kramer vs Kramer)

Bir gün bir kadın, kocasını terk etme kararı verir ve onu oğlu ile baş başa bırakarak çekip gider. İşte tam da burada bir anne ve babanın, gerçek anlamda ebeveyn olmayı öğrenme süreçlerinin ilk adımı atılır. Ted işkolik biridir abşlangıçta ve oğlu Billy için gereken zamanı ayırması çok zordur. Bir kahvaltı sonfrasında ne olması gerektiğini bile bilemez. Ve aslında oğlunu hiç tanımamaktadır. Yine de zaman onlara her şeyi sevgi ile öğretecektir. Tam yakınlaşma ve o bağ kurulduğu anda anne Joanna ortaya çıkar ve oğlunun velayetini ister. İşte o andan itibaren de kıran kırana bir ebeveynlik mücadelesi başlar. Avery Corman'ın romanından uyarlanan film gerçek bir kült kategorisine girmiştir.

2.Sophie’nin Seçimi(Sophie's Choice)

Sophie, Nazi kamplarından kurtulmuş ve Nathan’ın varlığı ile yaşamak için bir neden bulabilmiş bir kadındır. Onun 1947’de geçen hikayesi, genç yazar Stingo'nun ağzından anlatılıyor. Stingo, bu ikili arasındaki inişli çıkışlı ve zorlu aşkın şahidi konumundadır. Sophie devamlı kabuslar ve huzursuzluk veren hayaller görürken, Nathan da soykırım takıntısı yüzünden şizofreniye varan şiddetli krizler ile baş etmeye çalışmaktadır. Stingo, kadının koluna damgalanmış numarayı görünce yaşadıklarını öğrenmek ister. Sophie deneyimlediklerini paylaştıkça, ilişki içindeki sorunların kaynağı da yavaş yavaş aydınlanmaya başlar: Sophie, kampta Naziler tarafından hayatı boyunca kendisinde derin yaralar bırakacak bir karar almaya zorlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nı Yahudi kampları ve bir annenin çaresizliği üzerinden anlatan Sophie'nin Seçimi, savaş sonrası oluşan ruhsal etkilere de ışık tutuyor.

1.Demir Leydi (The Iron Lady)

2 Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adaları'nı işgal etmesi ile başlayan ve altı hafta süren Falkland Savaşı'nda yaşanan krizi odak noktasına alan film, o dönem İngiltere'nin başında olan Margaret Thatcher'ı ve yaşananları beyazperdeye taşıyor. Güç ve güç için ödenen bedellerin konu alındığı hikâye benzersiz ve evrensel olarak nitelendiriliyor. 20. yüzyılın en etkili ve ünlü kadınlarından Thatcher, erkek egemen bir dünyada, sınıf ve cinsiyet engellerini çökerten bir kadın olarak bilinmesinin yanı sıra, aldığı sosyal ve politik kararlar yüzünden hayli sert eleştirilere maruz kalmıştı...
Meryl Streep'i Demir Lady olarak izleyeceğimiz film tarihin en çetrefilli döneminde yaşanan güç ve iktidar savaşının benzersiz bir panoramasını beyazperdeye taşıyor.

 

Özgün içerik


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.