Öğrenci Kariyeri Banner

Online Eğitimlerde Konsantrasyonu Arttıracak Tavsiyeler

Online Eğitimlerde Konsantrasyonu Arttıracak Tavsiyeler

Pandemiyle birlikte iyice yaygınlaşmaya başlayan online eğitim kolay erişilebilirliğiyle çoğu kurum ve kişiler tarafından kullanılmaktadır. Yüz yüze eğitimle karşılaştırıldığında zaman, mekan gibi rahatlıkları olmasına rağmen konsantrasyon konusunda sorunlara sebep olabiliyor. Online eğitimlerde konsantrasyonunuzu arttıracak tavsiyelere gelin birlikte bakalım!

1. Yüz Yüze Eğitimden Farksız Görmek

Dijital dönüşüm ile birlikte online eğitimler normalleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Alınan eğitim her ne olursa olsun, yüz yüze eğitimde olduğu gibi dikkat ve disiplin gerektirir.

2. Çalışma Ortamı Oluşturmak

İyi bir internet bağlantısının olduğu her yerde online eğitimlere katılmanız münkün fakat rutin olarak bir öğrenme ortamında bulunmak konsantre olmanızı kolaylaştıracaktır. Size ait dosyaların, formların ve ders programlarının olduğu bir masa hem motive edecek hem de konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olacaktır. Etraftaki seslerden etkilenmemek için bir kulaklığa da ihtiyaç duyabilirsiniz.

3. Dikkat Dağıtıcı Unsurları Kaldırmak

Kendinize odaklanmalı ve dikkatinizi dağıtan unsurlara bir çözüm bulmalısınız. Yapılan araştırmalara göre dikkat dağıtıcı unsurların en başında cep telefonundan gelen bildirim sesi veya ışığı olduğu tespit edilmiştir. Cep telefonunuzu çalışma ortamından uzaklaştırmadığınız sürece gelen herhangi bir bildirim sizde telefonu elinize alma dürtüsü oluşturabilir ve dikkatinizi dağıtabilir.

4. En İyi Odaklanma Zamanını Bulmak

Size uygun çalışma ortamını oluşturduktan sonra günün hangi saatinde daha iyi odak sağladığınızı keşfetmeniz gerekiyor. Sabah insanıysanız, sabahları odaklanmanız daha kolay olacaktır ya da gece kuşuysanız, geceleri odak sağlamanız sizin için daha kolay olacaktır.

5. Fiziksel İhtiyaçlar İçin Önceden Tedbir Almak

Öncelikle gerçekleştirmeniz gereken ilk adım yanınıza su almak olacaktır. Online eğitime başlamadan önce beslenme, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızın giderilmiş olması önemlidir. Yapılan araştırmalara göre eğitim sırasında bir şeyler atıştırmak konsantrasyonunuzu kötü yönde etkileyecektir. Bu ihtiyaçlara oda sıcaklığının uygun olması ve giydiğiniz kıyafetlerin de rahat olmasını ekleyebiliriz.

6. Eğitim Öncesi Kısa Araştırmalar Yapmak

Eğitimin konusu her ne olursa olsun yapacağınız ön araştırmalar odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. İşlenecek konuya ilişkin yapacağınız ön hazırlık eksik olduğunuz yerleri de tespit etmenizi ve eğitimde bu konulara yönelik sorular sorabilmenizi sağlayacaktır. 

7. Eğitim Süresince Katılımınızı Aktif Tutmak

Sizinle birlikte katılan öğrencileri dinleyerek, eğitmenin sorduğu sorulara cevaplar vererek ve ara ara fikirlerinizi belirterek katılımınızı aktif tutabilirsiniz. Bu şekilde konsantrasyonuzu yüksek tutabilirsiniz. 

8. Küçük Molalar Vermek

Uzmanların ortak görüşlerine göre uzun süre bir eğitim üzerinde saatler geçirmek dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir. Küçük aralardan sonra kendinizi daha motive daha yaratıcı hissedebilirsiniz. Bunun yanında zihin dağılması adı verilen öğrencinin hayal kurmaya başlaması veya endişe duyması durumları da gözlemlenebilir. Bu durumlarda kısa bir yürüyüşe çıkın veya kendinizi rahatlatacak bir fincan kahve için.

9. Uyku Düzenini İyileştirmek

Düzensiz uyku, dikkat ve bilişsel işlevleri bozup online eğitim sürecinde konsantrasyonunuzun düşmesine de sebep olabilir. Birçok uzamnın tavsiye ettiği uyku 7-8 saat arasındadır. Pek çok insan uykusuzluktan kaynaklanan odaklanma sorununu kahveyle çözmeye çalışır fakat başırılı odaklanma için sağlıklı uyku düzeni gereklidir.

10. Oyunlar İle Beyni Eğitmek

Sudoku, bulmaca, yapboz, satranç ve hafıza oyunları gibi oyunlar oynamak konsantrasyonunuzu arttıracaktır. Bunun yanında yapılan güncel araştırmalara göre video oyunları da aynı etkiye sahip olabilir. Bir saatlik bir video oynu oynamanız “görsel seçici dikkati(VSA)” açısından oldukça yararlı olacaktır. Bu oyunlar detaylarda kaybolmanızı engelleyerek bütüne odaklanmanızı sağlar. Böylece online eğitimlerde de konsantrasyonunuzu arttırabilirler.

 

kaynak


Aysima Gel

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aysima Gel..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.