Öğrenci Kariyeri Banner

Ölmeden Önce Herkesin Okuması Gereken 10 Felsefi Kitap!

Ölmeden Önce Herkesin Okuması Gereken 10 Felsefi Kitap!

Sık sık okumaktan keyif alacağınız, ünlü düşünür, yazar ve bilim insanları tarafından önerilen kitapları sizlerle paylaşıyoruz. Bu içeriğimizde de kitaplığınızda mutlaka olması gereken, kişisel gelişiminize oldukça faydası olacak felsefi kitapları sizler için derledik.

İşte ölmeden önce mutlaka okumanız gereken 10 felsefe kitabı:

Sofie'nin Dünyası - Jostein Gaarder

Sofie’nin Dünyası; 3 bin yıllık felsefe geçmişini, öyküsel düzleme çekerek didaktik ve bir o kadar da akıcı bir anlatımla ele alıyor. Gaarder’in bu kitapta yakaladığı başarı, yazarın Oslo Üniversitesi’nde felsefe eğitimi alması ve daha da önemlisi bu alanda öğretmenlik yapıyor olmasından kaynaklanıyor.

Özgürlüğe Uçuş - Delia Steinberg Guzman

Aynı zamanda iyi bir müzisyen olan Guzman, psikolojik bir hücreye hapsolmuş insanın duygularını, bu kitabında mükemmel bir şekilde yorumluyor. Yazar, üzerinde en çok konuşulan ancak onu elde etmek için çok az çabanın sarf edildiği en değerli hazineye yani özgürlüğe ulaşabilmek için, her makalesinde okuyucuya "doğal-felsefi" yollar gösteriyor.

Devlet - Platon

Platon, "iyilik", "eşitlik", "güçlülük" ve "haklılık" gibi "insanlık durumları"nı irdeleyerek düşlediği en iyi devletti anlatmış, ve bu temel yapıt, ister yanında ister karşısında olsunlar, 2000 yılı aşkın süredir ortaya konan bütün devlet kuramı ya da toplum düzenlerinin başvuru kaynakları arasında yer almıştır.

Simyacı - Paulo Coelho

Simyacı, Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğunu konu ediniyor. Gördüğü bir rüya üzerine sahip olduğu her şeyi ardında bırakan Santiago’nun bu serüveni, onu düşlerine kavuşturduğu kadar hayatın hakikatine de ulaştırıyor. 

Maya'nın Oyunları - Delia Steinberg Guzman

“Maya, yanılsamayı temsil eden eski bir Doğu Tanrıça’sıdır” diyor Delia Steinberg Guzman. Mayayı hayatın üzerine çekilmiş bir kılıfa benzetebiliriz. Maya da özünde gizemleri bulunduruyor ama o gizemleri olduğu gibi göremeyeceğimiz şekilde kendi kılıfının ardına gizliyor. 

Sokrates'in Savunması - Platon

Bu kitapta birbirini tamamlayan dört diyalog yer almaktadır. İlk diyalog olan Euthyphron'da yargılanışının öncesi anlatılır ve dinsizlikle suçlanan Sokrates'in inançları hakkında bilgi verilir. Sokrates'in Savunması'nda ise yargı süreci anlatılmaktadır. Kriton'da hüküm sonrası anlatılır, bir yurttaşın saygı duyması gereken ilkeler tartışılır. Platon'un en şiirsel eserlerinden biri olan Phaidon'daysa Sokrates'in son günü anlatılırken ruh hakkındaki düşünceleri yansıtılmaktadır.

Felsefenin Tesellisi - Boethius

Vatan haini suçlamasıyla, yargılanmaya bile gerek görülmeden bir zindana atılan ve idamını bekleyen Romalı filozof, Boethius’un tanrısal öngörü, kader ve özgür irade üzerine sorgulamalarını içeren en önemli yapıtıdır Felsefenin Tesellisi.

Pagan dünyanın düşünsel öğretileri ile ortaçağın Hıristiyanlık düşüncesinin tam eşiğinde duran Romalı bir filozofun Felsefe’yle yaptığı iç hesaplaşmasına Felsefe’nin kendi dilinden tanık olma şansını yakaladığımız görkemli bir yapıttır. 

Anılar Düşler Düşünceler - Carl Gustav Jung

Anılar, Düşler, Düşünceler, insan zihninin en büyük kâşiflerinden birinin, yaşamının en gizli köşelerine kadar uzanan içten açıklamalarından oluşuyor. Bu benzersiz kitap, kişilik, rüyalar ve fanteziler ile din konusunda tüm insanlığı etkileyen düşünceleri geliştirmiş olan Jung'un, ilginç ve bir o kadar da saklı kişiliğini kendi ağzından gözler önüne seriyor.

Dünyamıza Bakış - Albert Einstein

“İç ve dış hayatımın, ölü ve diri bütün insanların emeğine bağlı olduğunu, aldığım ve hala almakta olduğum şeyleri aynı ölçüde var gücümle vermeye çalışmam gerektiğini hergün durmadan düşünüyorum” diyen  Einstein’in hayata dair görüşlerini içeren kısa yazılardan oluşan kitap, çok konuda evrensel fikirlere öncülük ediyor.

Tragedya - Jorge Angel Livraga

İsmini Eleusis Gizemlerin den alan Tragedya;aslen Dionysos-Bakhus ile ilişkili epik hikayelerden kaynaklanmaktadır.Aeschylus a göre,tragedyanın gelişimi için temel oluşturan tema ya da anafikir,dünyevi şeylere çok az değinebilecek olan,insanüstü bir meseledir.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.