Öğrenci Kariyeri Banner

Olağanüstü Hallerde Açılmayan Sitelere Erişmenizi Sağlayan Uygulama: VPN

Olağanüstü Hallerde Açılmayan Sitelere Erişmenizi Sağlayan Uygulama: VPN

VPN, erişim sıkıntısı çekilen sitelere ulaşmak için en yaygın olarak kullanılan çözümlerin başında geliyor. Ayrıca yasal olarak VPN kullanmak suç olarak değerlendirilmiyor. Böyle bir kolaylık için pek çok firma, farklı VPN uygulamalarıyla hizmet veriyor. 

VPN (Virtual Private Network), Türkçe'de Sanal Özel Ağ anlamına geliyor. VPN’in temel amacı, fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerdeki ağa sizi uzaktan bağlamaktır. Ancak bu sırada mevcut fiziksel konum dışından bağlanmak mümkün olduğu için, engelli sitelere erişim için de VPN kullanmak mümkün oluyor. 

Dilediğiniz Ülkenin İnternet Ağını Kullanabilirsiniz

VPN, internete bağlandığınız cihazı sanal olarak farklı bir konumda gibi gösterir. Önreğin Vikipedi’ye VPN üzerinden bağlanırsanız, cihazınız ve bağlandığınız VPN ağı (Örneğin: Kanada) arasında veri akışı gerçekleşir. Bu akış kriptolu olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Böylece trafik Kanada üzerinden gerçekleşir ve Kanada’nın ağ usüllerine göre interneti kullanırsınız. 

VPN yazılımları ya da mobil uygulamaları bu özel tünele erişmeniz için bir ağ sürücüsü kurar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranan bu yazılım size bağlanmak istediğiniz ağdan bir IP adresi verir. Bu IP adresi aynı zamanda bağlantınızın kimlik numarasıdır. Bu adres otomatik olarak istediğiniz ağ üzerinden internet sitelerine erişmenize imkan verir. 

Temel Olarak 3 Çeşit VPN Vardır:

  • Evdeki bilgisayardan ofisteki kurumsal özel ağlara bağlantı kurulan VPN’ler: Bunlar özeldir, şirketlere ya da kurumlara özel olarak kurulabilir. (Örn: SEÇSİS - YSK).
  • Tüm trafiği toplu şekilde alıp farklı bir konumdan bağlantı kuran VPN’ler: Genelde başka ülke üzerinden internete erişim imkanı sunarlar. Kamuya açıktır. Güven riski yüksektir. En yaygın VPN türüdür; saldırılara, bilgi sızıntılarına açıktır.
  • Oyunlarda “ping” adı verilen yanıt sürelerini hızlandırmak için kullanılan özel VPN’ler: Oyunlara özeldir.

VPN nasıl kullanılır?

  • 1'inci Adım: Bir VPN servisi seçin
  • 2'nci Adım: VPN servisine üye olun
  • 3'üncü Adım: Ağınızı gizlemek istediğinizde VPN eklentisini ya da uygulamasını açıp en uygun konumdan bağlanın

Coğrafi olarak bulunduğunuz bölgeye yakın konumlarda internet bağlantısı daha hızlı olur.

VPN kullanmak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ücretli hizmetlerden satın almak, ikincisi ücretsiz yazılım ya da uygulamalardan yararlanmak. Eğer teknik kalibiyetiniz varsa, cihazınızın ağ ayarlarından manuel olarak VPN kurulumu yapabilirsiniz.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.