Öğrenci Kariyeri Banner

Ödevini ChatGPT'ye Yaptıran Öğrenci Yakalandı!

Ödevini ChatGPT'ye Yaptıran Öğrenci Yakalandı!

Yayınlandığı andan itibaren tüm dünyada viral olan yapay zekâ destekli sohbet botu ChatGPT, tahmin edildiği gibi bir öğrenci tarafından ödev yapmak için kullanıldı. Ancak ChatGPT tarafından yazılan makaleyi hocasına teslim eden öğrenci, yakalandı.

Kasım ayının sonunda kullanıma açılan sohbet botu ChatGPT, yapabildikleriyle herkesi şoka uğratmıştı. Bot, istediğiniz türde bir uygulamayı istediğiniz programlama dilinde yazabiliyor, karmaşık problemleri çözebiliyor ve tamamen organik metinler ortaya çıkarabiliyor.

ChatGPT’nin gelişmişliği, birtakım endişelere de neden olmuştu. Geçtiğimiz günlerde, bu endişelerden biri gerçeğe dönüştü.  ABD’de bir Yardımcı Profesör, öğrencisinin teslim ettiği ödevi ChatGPT'ye yaptırdığını fark etti.

Yardımcı Profesör Aynı Yöntemi Kullanarak Peşine Düştü!

Furman Üniversitesi’nde felsefe dersi veren Yardımcı Profesör Darren Hick, öğrencilerinden 500 kelimelik bir makale yazmalarını istedi. Makalenin konusu, insanların korktuğu şeylerden nasıl zevk aldıklarıyla ilgiliydi. Akademisyen, gelen kağıtlardan birinden şüphelenince bir yazılım yardımıyla metni inceledi.

Yazılımın verdiği sonuç ise şüphelerini doğru çıkardı: makale, yüzde 99,9 olasılıkla bir yapay zekâ tarafından yazılmıştı. Ancak yazılım, bu konuda hiçbir kanıt sağlamıyordu. Hick, daha sonrasında aynı konu için ChatGPT’yi kendisi kullandı. Ancak elde ettiği cevaplar öğrencinin makalesiyle benzer olsa da aynı değildi.

Asıl gerçek, öğrencinin itirafıyla öğrenildi. Öğrencisiyle konuşan Yarcdımcı Profesör, öğrencinin ağzından makalenin ChatGPT ile yazıldığını öğrendi. ChatGPT tarafından yazılan makale, Yardımcı Profesöre göre 12'nci sınıf öğrencisi düzeyinde yazılmıştı. Aynı zamanda makalede bir öğrenci için garip kaçan bazı kelime kullanımları da bulunuyordu.

Tüm bunların sonucunda ChatGPT’ye makale yazdıran öğrenci, dersten geçemedi. Akademisyen ise gelecek için endişelerini şu şekilde dile getirdi:

“Bu, 'öğrenen' bir yazılım - bir ay içinde daha akıllı hale gelecektir. Bir yıl içinde daha da akıllı olacak. Kendimi de büyük bir korku ile bunun günlük işim için ne anlama geleceği arasındaki karışımda hissediyorum. Diğer yandan büyüleyici, sonsuz derecede büyüleyici.”

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.