Öğrenci Kariyeri Banner

Neden Maske Takmıyorlar?

Neden Maske Takmıyorlar?

Aylardır COVID-19 virüsünün neden olduğu bir salgın durumundayız. Binlerce insanın ölümüne neden olan ve genel olarak insan sağlığı için de yüksek risk taşıyan bu hastalıktan korunmak için alınabilecek en önemli önlem ise şüphesiz maske takmak. Peki doktorlar ve bilim insanları maskeleri hastalığa karşı en önemli bariyer olarak görürken bazı insanlar neden maskelerini takmıyorlar ?

1.“İktidarsız Kişilikler”

İktidarsız kişilikler olarak tanımladığımız bazı insanlar kendileri dışındaki insanları ve onların başına gelebilecek şeyleri önemsemezler. Başkalarının COVID-19 ‘a yakalanma ihtimalleri onları ilgilendirmez ve hayatı “otomatik” yaşarlar. Böyle insanların tek endişeleri kendileriyle ilgilidir fakat buna rağmen kendi sağlıklarını da umursamazlar ve bunun yerine kendi istek ve arzularına birincil tutarak dürtüsel davranırlar. Başkaları adına özen göstermeleri gerektiğini düşünmezler ve toplumun üstünde bir etkileri olmadığını düşünürler. Böyle kendilerini ya da diğerlerini korumak için maske takmazlar.

2.İyiyi Düşünenler

Bu düşünceye sahip olan insanlar hayatta başına gelen olayları kendi istekleriyle ve çağrışımlarıyla yaşadıklarına inanırlar. Bir durumun gerçekliğine bakılmaksızın iyiyi düşünmenin insanı iyi hissettiren bir yönü de vardır. Bu nedenle böyle düşünen insanlar karantina öncesi hayatlarına geri dönmüş gibi davrandıkları takdirde bu hastalığın olmayacağına ya da ortadan kalkacağına inanırlar. Bu yüzden önlem almayı bırakıp eskisi gibi “normal” yaşamaya ve maske takmaktan kaçınmaya başlarlar.

3.Tıbbi Bilgi Eksikliğine Sahip Olanlar

Başka bir grup insansa bu hastalık hakkında yeterince bilimsel ve tıbbi bir anlayışa sahip değildir. Hastalığı görmedikleri ya da umursamadıkları takdirde hastalığın olmadığına inanırlar. Hayatlarındaki sağlıklı insanlara odaklanırlar. Bulaşma veya virüslerin nasıl yayıldığını anlama konusunda hiçbir bilgileri yoktur. Böylece maske takmak için hiçbir neden görmezler. Bu grup genelde hastalıkla ilgili temel tıbbi kavramlar hakkında eğitimsizlerdir.

      

4.Hastalık ve Ölüm Konusunda Deneyimsizler

Maske takmayan bazı insanlar yirmili ve otuzlu yaşlarında genç yetişkinlerdir. Bu genç yetişkinlerin büyük çoğunluğu çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibi ciddi hastalıklar için aşılarla büyümüştür ve çocukluk çağında, neredeyse her çocuğun kızamık, suçiçeği, kabakulak ve Alman kızamığına yakalandığı 1970 neslinden önceki insanlar gibi bulaşıcı hastalıkları ilk elden yaşamamışlardır. Aynı yaş grubundaki insanlar yine kendilerinden önceki nesillerde olduğu gibi (2. Dünya Savaşı ya da Kore Savaşı) direkt bir savaş tehdidiyle karşı karşıya kalmamışlardır. Bu nedenle, genç yetişkinler hem yaşlarından dolayı dokunulmaz ve yenilmez hissederler, hem de çocuklukta ağır bulaşıcı hastalıklar konusunda daha az deneyime sahiptirler. Genel olarak, hastalık ve ölümle yaşlı yetişkinlerden daha az iç içe olduklarından bu deneyimsizlik, COVID-19'un onları enfekte edip öldüreceğine ihtimaline inanmamalarına neden oluyor. Bu yüzden de önlem almak ve maske takmak için hiçbir neden görmüyorlar.

5.Bireysellik ya da Toplumsallık

Özellikle bireyselliğin baskın olduğu Amerika gibi toplumlarda insanlar hayatlarını etkileyecek kararları kendileri verirler ve diğer insanların kendilerine ne yapacağını söylemelerinden hoşlanmazlar. Böyle toplumlardaki gibi “bireyselliği” savunan insanlar maske takmak istemezler çünkü kişisel olarak kendi seçim haklarının ihlal edildiğini düşünürler.  Maske takmanın COVID-19 salgını koşullarında mantıklı ya da mantıksız olmasıyla ilgilenmezler. Bu yüzden onlar için önemli olan “kendi kararlarıyla” maske takmamış olmaktır.

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.